Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Filistin ateşkes teklifini sundu

        Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın başında olduğu Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), Hamas'ın Gazze'de İsrail ile süren çatışmayı durdurmak için öne sürdüğü ateşkes koşullarını desteklediğini açıkladı.

        Bu gelişme, Abbas ve şemsiye örgüt FKÖ'yü, Mısır'ın önerdiği ancak Hamas'ın koşul öne sürdüğü ateşkesin gerçekleşmesi için gösterilen çabalarda baş oyuncu haline getirebilir ve Mısır önerisinin kabulünü kolaylaştırabilir.

        İsrail ve ABD'nin desteklediği Mısır, 15 gündür süren çatışmalarda 624 kişinin öldüğü Gazze Şeridi'nde önce ateşkes, sonra da uzun sürecek bir sükunetin sağlanması için tarafları müzakereler için bir araya getirmeye çalışıyor.

        ABD ve Birleşmiş Milletler'den gelen üst düzeyli çağrılara rağmen henüz bir ateşkes yapılmadığı gerekçesiyle İsrail dün de Gazze'deki hedefleri vurmaya devam etti.

        Gazze sağlık yetkilileri, üçüncü haftaya giren saldırılarda Filistinliler arasındaki ölü sayısının 624 olduğunu söylediler. Bu sayının 100 kadarı çocuk, büyük bölümü de sivil halktan.

        İsrail askeri yetkilileri, en az 183 Filistinli militanı öldürdüklerini söylediler.

        Gazze'de etkin olan Hamas ve öteki İslamcı gruplar diğer koşulların yanı sıra Mısır ve İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukanın kalkmasını talep ettikleri için Mısır önerisine soğuk bakmışlardı.

        FKÖ, dün Hamas ve diğer militan grupların temel taleplerini resmen desteklediğini açıkladı.

        FKÖ yönetimi ve Abbas'ın bulunduğu Batı Şeria'daki Ramallah kentinde açıklama yapan FKÖ yetkilisi Yaser Abed Rabbo, "Gazze'nin, saldırıların durması ve her türlü ablukanın kaldırılması talepleri tüm Filistin halkının talebidir ve Filistin liderliğinin tüm çabalarını gerçekleşmesine adadığı hedefi ifade etmektedir" dedi.

        "İşgalciler hem Gazze'deki hem de dışındaki halkımızın Gazze'yi yalnız bırakmayacağını anlayana kadar halkımızın Gazze'yi her yolla destekleyeceğine ve bu destek sürdükçe Gazze'nin boyun eğmeyeceğine inanıyoruz."

        FKÖ'nün etkin grubu olan el Fetih dün beş gün süreyle koşulların tartışılacağı bir ateşkes önerisi getirdi.

        Ancak bu öneriye henüz Hamas'tan veya İsrail'den yanıt gelmedi.

        Hamas'ın sınır ötesi roket atışları nedeniyle İsrail'in Gazze'ye başlattığı saldırılar 8 Temmuz'dan beri sürüyor.

        Mısır'da bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry bu temaslarını sürdürürken Tel Aviv'e giden BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon da İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Batı Şeria'daki Filistin Yönetiminin başbakan yardımcısı ile görüştü.

        Ancak bir ateşkese ulaşılması için sürdürülen yüksek düzeyli çabalara rağmen İsrail bombaları ve top ateşi Gazze Şeridi'ni vurmaya devam etti.

        Çatışmalar nedeniyle turizm rezervasyonlarının iptalinden sarsılan İsrail ekonomisine bir darbe de ABD Federal Havacılık İdaresi'nden (FAA) geldi. FAA, yakınlarına roketlerin düştüğü İsrail Ben Gurion havaalanına Amerikan şirketlerinin uçak indirip kaldırmalarını yasakladı.

        Alman Lufthansa LHAG.DE, Air France AIRF.PA, Hollanda Havayolları KLM, Norveç Havayolları NWC.OL, SAS Havayolları SAS.ST ve Türk Hava Yolları THYAO.IS de aynı havaalanında uçuşlarını durdurduklarını açıkladılar.

        Reuters

        İsrail'in kendi havayolu El Al ise uçuşlarına devam ediyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa