Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu İsrail'den kendi askeri için "vur" emri, Gazze, İsrail, Gazze saldırıları.

        İsrail'in en büyük korkularından biri askerlerinin Hamas tarafından kaçırılması. Bunu önlemek adına ise ordunun sır gibi saklanan "Hannibal" emrini uyguladığı ortaya çıktı. O emre göre bir İsrail askeri eğer Hamas'ın eline düşerse arkadaşları tarafından öldürülüyor.

        Filistin topraklarında Hamas'la kanlı bir çatışmaya giren İsrail'in en büyük korkularından biri askerlerinin Hamas tarafından esir alınması.

        İsrail ordusunun askerlerin kaçırılmasını önlemek için "çok gizli" koduyla 1980'lerden 2003 yılına kadar "Hannibal emri"ni uyguladığı ortaya çıktı.

        ZORUNLU VUR EMRİ

        "Hannibal emri" orduya mensup askerlerin düşman tarafından kaçırılmasını önlemek için zorunlu durumlarda "vur" emrini veriyor.

        "Hannibal emri"ne göre, bir İsrail askeri esir düştüğünde ve kurtarılamayacak bir pozisyonda ise, arkadaşları tarafından öldürülmesi emrediliyor.

        DİĞER BİR SEÇENEK İNTİHAR

        İsrailli komutanların, esir düşen askerlere intihar etmeleri emrini de verdiği iddialar arasında. İsrail ordusunun "çok gizli" koduyla bu emri 1980'li yıllardan 2003 yılına kadar uyguladığı belirtiliyor.

        2006 yılında Lübnan'da Hizbullah'la yapılan savaşı, İsrail'in iki askerinin kaçırılması tetiklemişti. Hizbullah'ın esir tuttuğu İsrail askerlerinin çatışma sırasında yaralanarak hayatlarını kaybettiği biliniyor. İsrail'in iki askerini çatışma sırasında bilinçli şekilde öldürüp öldürmediği ise hala gizemini koruyor.

        ŞALİT İSTİSNA OLDU

        İsrail, "Hannibal emri"ni Hamas'ın 5 yıl esir tuttuğu Gilad Şalit için uygulamadı. 2006 yılında Hamas tarafından kaçırılan Şalit, uzun süren müzakereler sonucunda özgürlüğüne kavuştu.

        İsrail, Şalit'in özgür bırakılması karşılığında 1027 Filistinli mahkumu serbest bıraktı. Ancak bu mahkumlardan bazıları İsrail tarafından tutuklanarak yeniden hapse kondu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa