Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD, ateşkes için bölge ülkeleriyle çalışacak,ABD, ateşkesi sağlamaya çalışacak,Beyaz Saray'dan ateşkes çalışması

        Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Gazze'deki durumla ilgili olarak, bölgede 1,5 yıl kadar önce de benzer bir koşulların yaşandığını ve o dönemde ABD'nin tarafları masaya getirebilmek, Kasım 2012'de ilan edilen ateşkes için uygun ortamı yaratabilmek için Mısır ve Türkiye gibi bölge ülkeleriyle ilişkilerini kullandığını belirterek, şimdi de buna benzer bir şey yapmayı planladıklarını belirtti.

        Günlük basın brifinginde Gazze'deki durumla ilgili soruları da yanıtlayan Earnest, gerilimin azaltılabilmesi için ABD olarak, Kasım 2012'deki ateşkes sırasındakilere benzer adımları atmayı düşündüklerini söyledi.

        Earnest, dünkü Obama-Netanyahu görüşmesiyle ilgili Beyaz Saray açıklamasında geçen, "ABD'nin (taraflar arasındaki) düşmanlıkların sona erdirilmesine katkı sağlamaya hazır" ifadesinde "katkı"dan neyin kastedildiğine yönelik soru üzerine, "Kasım 2012'ye dönersek, Gazze'deki terörist unsurlar tarafından İsrail'e roketlerin fırsatıldığı benzer bir dinamik vardı. Ve ABD, bir ateşkesin ilan edilebilmesi ve uygulanabilmesi için ortam yaratabilmek ve iki tarafı masaya getirebilmek için Mısır, Türkiye ve diğerleri dahil, bölgedeki ülkelerle ilişkilerini kullandı. Dolayısıyla (şimdi de) benzer birşeyi yapmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

        Earnest, her durumun kendine özgü koşulları olduğuna dikkati çekerek, "(Bu sürece) Dahil olabilecek tüm ülkelerin listesini sunacak bir pozisyonda değilim ama bu çabanın tarihsel anlamda içerisinde olan ülkeler var" ifadesini kullandı. Sözcü Earnest, gerilimi yatıştırmak ve bir ateşkesi yürürlüğe koymanın hem ABD'nin hem İsrail ve Filistinlilerin hem de bölgedeki ülkelerin çıkarına olduğuna inandıklarını vurguladı.

        "ÇOCUKLAR DAHİL SİVİLLER ÖLDÜRÜLÜYOR. AİLELERE BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUZ"

        ABD Başkanı Barack Obama'nın, dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesinde, İsrail'e yapılan roket saldırılarını kuvvetle kınadığını ve İsrail'in kendini savunma hakkını teyit ettiğini hatırlatan Earnest, görüşmede Obama'nın, gerilimin daha fazla tırmanmasıyla bağlantılı risklerden duyduğu endişeyi de dile getirdiğine ve tüm tarafların sivillerin yaşamlarını korumak ve sükuneti yeniden tesis etmek için ellerinden geleni yapmaları gerektiğini vurguladığına değindi.

        Earnest, "Şurası açık ki çocuklar dahil siviller öldürülüyor. Bu, trajik ve ailelere başsağlığı diliyoruz" dedi.

        Bir gazetecinin, "Netanyahu'nun, bu operasyonun amaçlarına ulaşana kadar devam edeceğini söylediği ve dışarıdan baskıları reddettiğini" hatırlatması üzerine Earnest, "Halkı aralıklarla roket saldırılarına maruz kalan bir ülkenin siyasi liderliğinin, halkını korumak için ellerinden gelen herşeyi yapmak istemeye hakkı olduğunu" savundu.

        Earnest, "Bir taraftan İsrail'in savunma hakkını desteklerken, diğer taraftan itidal çağrısı yapmanın birbiriyle çelişip çelişmediğine" yönelik soruya ise "Hayır, bu bir çelişki değil, durumun ne kadar karmaşık olduğunun yansıması" yanıtını verdi. Aynı gazetecinin, "ABD'nin, İsrail'in kendini savunmasının çok aşırıya kaçtığını düşünebileceği bir nokta var mı?" sorusuna karşılık da Earnest, geleceğe yönelik bir spekülasyon yapmayacağını belirterek, "Masum sivillerin refahı söz konusu olduğunda her iki tarafı azami itidal göstermeye çağırmaya devam edeceğiz. Bunu yapmanın en iyi yolu da bir ateşkesi sağlayabilmek" dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa