Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu israil-filistin, israil hava saldırısı, israil gazze, israil gazzeye saldırdı, israil filistin gerginliği, ab, beyaz saray israil, fransa israil, avrupa birliği israil, mısır israil, türkiye israil, ab israil, arap birliği israil, birleşmiş milletler güve

        İsrail'in pazartesi gününden itibaren Gazze'ye düzenlediği operasyonlara dünyadan çeşitli tepkiler geldi.

        BM'den taraflara itidal çağrısı

        Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Filistin-İsrail gerginliğinin tehlikeli bir şekilde artması ve İsrail'in Gazze'ye düzenlediği operasyonlarda Filistin tarafından can kayıplarının ve yaralanmaların yaşanması nedeniyle büyük endişe duyduğunu belirtti. Ban, tüm taraflara en üst seviyede itidal, sivil can kayıplarının ve istikrarsızlığın engellenmesi çağrısında bulundu.

        BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay da İsrail ile Filistin arasındaki gerginlikle ilgili, "İsrail hükümeti hukuka uygun hareket etmelidir, aşırı karşılık vermeye azmettirmemelidir" dedi.

        Türkiye'den İsrail'e "saldırıları derhal durdur" çağrısı

        İsrail'in Gazze'ye hava saldırılarıyla ilgili Türkiye ise İsrail'e çağrı yaparak, Gazze'ye yönelik "toplu cezalandırma yöntemiyle sürdürdüğü saldırılarını" derhal durdurmasını istedi.

        Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "İsrail'i Gazze'ye yönelik toplu cezalandırma yöntemiyle sürdürdüğü saldırılarını derhal durdurmaya ve başta BM olmak üzere, uluslararası toplumu süratle devreye girerek, bu saldırıların durdurulmasına dönük gerekli uyarı ve telkinlerde bulunmaya çağırıyoruz" denildi.

        "Küstahça ve barbarca"

        İsrail'in saldırılarını İran da kınadı. İran Dışişleri Bakanlığı, tüm Müslüman ülkeleri ve toplumları bu durum karşısında vakit kaybetmeden etkili bir tepki göstermeye çağırdı.

        İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları çeşitli Arap ülkelerince de "küstahça" ve "barbarca" şeklinde nitelendirildi.

        Cezayir, İsrail'in operasyonlarının "uluslararası hukuk kurallarını ve insan hakları ilkelerini hiçe sayarak yapılmış küstahça saldırı" olduğunu belirtti.

        Ürdün hükümeti, İsrail'den Gazze saldırılarını durdurmasını istedi ve saldırıların "barbarca" olduğunu kaydetti. Ürdün, uluslararası kamuoyunu İsrail'in saldırıları durdurması için baskı yapmaya çağırdı.

        Mısır'dan sağduyu çağrısı

        Mısır, Filistin'de yaşanan olumsuz gelişmelerin devam etmesinden "derin kaygı" duyduğunu belirtti. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bedr el-Abdulati, "Siviller, savaşın acılarından uzak tutulmalı, kayıpların yaşanmaması için taraflar sağduyulu olmalı ve karşılıklı olarak şiddet olaylarından uzaklaşılmalı" dedi.

        Arap Birliği, BMGK'yı acil toplantıya çağırdı

        Arap Birliği, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının durdurulması için BM Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) acil toplantıya çağırdı. Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, İsrail'in Filistinli sivillere yönelik katliamlarını sürdürmesi durumunda Gazze'de insani dram yaşanabileceğine dikkati çekti.

        Dünya Müslüman Alimler Birliği'nden de operasyonlara karşı tepki gecikmedi. Alimler Birliği, Filistin topraklarına yönelik saldırılarını durdurması için İsrail'e baskı yapılması, İslam alemine de Filistin halkının mücadelesine destek verilmesi çağrısında bulundu.

        Avrupa Birliği (AB) Filistin-İsrail gerginliği konusunda, İsrail'in güneyi ve Gazze şeridinde hızla kötüleşen durumun derin endişeyle takip edildiğini duyurdu. AB açıklamasında, Gazze'den İsrail'e roket saldırısı kınanırken, İsrail'in misillemesinde çok sayıda sivilin katledilmesinin esefle karşıladığı belirtildi.

        İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, mevcut İsrail-Filistin gerginliğinde taraflara itidal çağrısında bulundu. Gazze'de ve İsrail'in güneyinde tırmanan şiddetten dolayı duyduğu derin endişeyi ifade eden Hague, sivillerin ölmesinin önlenmesini istedi.

        Fransa Dışişleri Bakanlığı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada da "İsrail ile Filistin arasında yükselen ve hiç kimsenin yararına olmayan tansiyondan endişe duyuyoruz" denildi.

        Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, İsrail ve Filistin arasında yaşanan gerilimle ilgili olarak, "Her iki tarafın kendisine hakim olarak kontrol dışına çıkmadan askeri bir çatışmadan kaçınmalarını ümit ediyorum" dedi.

        İtalya, İsrail'e yönelik füze atışlarını kınarken sivil alanlara yapılan tüm saldırıların acilen durmasını istedi.

        Rusya, Gazze'de gerginliğin tırmandığı yönündeki haberlerin, endişeyle karşılandığını duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, taraflara silahlı çatışmaların durdurulması çağrısı yaptı.

        Çin, hava saldırılarıyla ilgili endişeli olduğunu belirterek taraflara bir an önce ateşkes yapmaları çağrısında bulundu.

        İsrail'in pazartesi gününden bu yana düzenlediği saldırılarda 72 kişi hayatını kaybetti, en az 500 kişi yaralandı.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa