Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu IŞİD hilafet ilan etti, Irak'ta IŞİD hilafet ilan etti, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)

        Irak’ta ay başında Musul’u ele geçirdikten sonra gözünü başkent Bağdat’a diken IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) hilafet ilan etti. Hilafet ilanının ardından Suriye'nin Rakka kentinde kutlamalar düzenlendi.

        Terör örgütü IŞİD, Irak'ta hilafet devleti kurduğunu ve örgütün lideri Ebubekir el Bağdadi'yi de halife ilan ettiğini duyurdu. Örgütün yayınladığı bir ses kaydında liderleri Ebubekir Bağdadi “halife” ve “tüm dünya Müslümanlarının lideri” olarak tanıtıldı.

        Osmanlı'yla birlikte tarihe karışan hilafeti diriltmeye çalışan IŞİD'in sözcüsü Ebu Muhammed el Adnani, sosyal paylaşım sitesi Twitter'deki sayfasında yayınladığı bir video kaydında, sadece Suriye ve Irak'taki değil tüm dünyadaki cihat gruplarını IŞİD'e bağlılıklarını ilan etmeye çağırdı.

        “İslam Devleti Şurası toplanmış ve hilafet konusunu tartışmıştır. İslam Devleti, bir İslam hilafeti kurulmasını ve Müslümanların devleti için bir halife belirlenmesini kararlaştırmıştır” diyen El Adnani, "Bu bir devlettir, bu bir hilafettir ve artık parçalanma ve çirkin partizanlıkları bir kenara bırakmanın zamanı gelmiştir. Çünkü Allah'ın dininde asla böyle bir şey yoktur. Eğer devlete sırt çevirir ya da ona karşı savaş açarsanız ona değil sadece kendinize zarar vermiş olursunuz" ifadesini kullandı.

        İSİM DEĞİŞİKLİĞİ

        El Adnani, örgütün isminden "Irak" ve "Şam" kelimelerinin de çıkarıldığını, örgütün yeni adının "İslam Devleti" olduğunu belirtti.

        Hilafet 3 Mart 1924 günü TBMM’de çıkarılan bir yasayla kaldırılmıştı.

        Irak ordusu 2014 yılının başından bu yana IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplara karşı özellikle El Enbar, Felluce ve Er Ramadi gibi bölgelerde savaşıyor. İki hafta önce IŞİD'in başını çektiği gruplar Irak'ın batı ve kuzey kesimlerindeki bazı bölgelerde kontrolü sağlamıştı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa