Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu KYB koalisyon hükümetine katılıyor,Kürdistan Yurtseverler Birliği, koalisyon hükümetine katılma kararı aldı

        KYB'nin hükümete katılma kararı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Süleymaniye kentinde parti politbürosunca gerçekleştirilen toplantıdan sonra duyuruldu.

        Partinin üst yönetiminden Nermin Osman, "KYB, hükümete katılma ve kendisine verilen makamları kabul etme kararı aldı" dedi.

        Osman, Yüksek Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İmar Bakanlığı, Kültür Bakanlığı ve Şehitler ve Enfal Bakanlığı ile Başbakan Yardımcılığı ve Meclis Başkan Yardımcılığının partilerine verildiğini aktardı. Peşmerge ve İçişleri bakanlıkları yardımcılığının da KYB’ye verildiğini bildiren Osman, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile yaptıkları anlaşmaya göre İçişleri Bakanlığının iki sene sonra kendilerinde olacağını ifade etti.

        KYB, KDP ve Goran Hareketi'nden sonra koalisyonun üçüncü ortağı oldu. Partilerin, bakan olacak isimleri netleştirmesiyle hükümetin ilan edilmesi bekleniyor.

        GENİŞ KATILIMLI HÜKÜMET

        Kürt bölgesinde 21 Eyül 2013'te yapılan seçimlerde Mesut Barzani'nin KDP'si 38, Noşirvan Mustafa'nın Goran'ı 24, Celal Talabani'nin KYB'si 18 milletvekili çıkardı. Hükümetin diğer ortakları İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) 10, İslami Toplum Partisi (Komela) 6 sandalye kazandı. Azınlıklar ise 11 sandalye ile temsil ediliyor. Onlar da yeni hükümette yer alıyorlar. 5 milletvekili kotasına sahip Türkmenlere yeni kabinede Adalet Bakanlığı verildi.

        Irak Kürt bölgesinde, ilk defa geniş katılımlı bir hükümet kuruldu. Muhalefet yapmak ise mecliste sadece birer sandalyesi olan küçük partilere kaldı.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa