Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer ''Sırbistan ile Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin birleşeceği'' iddiası

        Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, genel başkanlığını yaptığı partisi Sırp İlerleme Partisi'nin (SNS) programında yer aldığı öne sürülen ''Bosna Sırp Cumhuriyeti ile Sırbistan'ın birleşeceği'' iddialarını yalanladı.

        Sırbistan'da bir süre önce yapılan seçimlerin galibi olan ve Başbakanlık görevini üstlenmesinin ardından ilk resmi ziyaretini yarın Bosna Hersek'e gerçekleştirecek olan Aleksandar Vuçiç'in ziyareti öncesi ülkede çeşitli tartışmalar yaşanmaya başlandı. Bosna medyasında Vuçiç'in genel başkanlığını yaptığı Sırp İlerleme Partisi'nin internet sitesinde de yer alan parti programında, Bosna Hersek'in bir parçası olan Bosna Sırp Cumhuriyeti ile Sırbistan arasında ''ortak Sırp devleti'' kurulacağı yönünde idddialara yer verildi.

        Bosna Hersek ziyareti öncesi ortaya atılan iddialara Belgrad'dan yanıt veren Vuçiç, ''Saraybosna'yı bir dost gibi ziyaret edeceğim, bizim siyasi planlarımızı içeren 'beyaz kitabımız' var ve bunda kesinlikle böyle bir şey yoktur" dedi.

        Vuçiç, Bosna Sırp Cumhuriyeti ile Sırbistan arasında ''ortak Sırp devleti'' kurulacağı yönünde parti programında bir maddenin bulunmadığını ifade ederek, ''Nerede öyle bir şey yazıyor, lütfen söyleyin. Bizim 'beyaz kitabımız' var ve bu kitapta kesinlikle böyle bir şey yoktur, hiçbir zaman olmadı da. Bu tür iddiaları yorumlamak bile istemiyorum. Beyaz kitabı getireyim de birisi bana nerede böyle bir şeyin yazdığını göstersin" diye konuştu.

        Saraybosna'yı bir dost olarak ziyaret edeceğini yineleyen Vuçiç, bu tür konuların gündeme getirilmesinin doğru olmadığını ve yapacak daha akıllı şeyler bulunduğunu sözlerine ekledi.

        Bosna Hersek, 1992-1995 yılları arasında ülkede yaşanan savaştan Sırbistan'ı sorumlu tutuyor. Türkiye'nin girişimleriyle yürütülen Türkiye-Bosna Hersek- Sırbistan üçlü görüşmeleri sonucu iki ülke arasında sorunların önemli kısmı çözüldü. Sırbistan'da bir süre önce yapılan seçimlerde zafer elde eden ve Başbakanlık görevini üstlenen Vuçiç'in yarınki Bosna Hersek ziyareti ise ''tarihi'' olarak nitelendiriliyor. Bosna Hersek'in 2 entitesinden biri olan ve ülke topraklarının yüzde 49'una sahip Bosna Sırp Cumhuriyeti'ndeki Sırp siyasetçilerin, zaman zaman ''bağımsızlık'' ve ''Sırbistan'la birleşme'' yönünde ifadeleri, ülkede gerginliğe neden oluyor.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa