Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Halk sandıklara akın etti, Ukrayna'da referandum, Ukrayna'da halk sandık başında, Ukrayna'da bağımsızlık referandumu.

        Ukrayna’nın Rusya ayrılıkçıları yönetimindeki Donetsk, Lugansk, Slavyansk kentlerinde dün düzenlenen bağımsızlık referandumuna halk akın etti. Rusya’ya katılmak isteyen halkın yanı sıra, Ukrayna’ya bağlı kalmak isteyen seçmenler de uzun kuyruklar oluşturarak oylarını kullandı.

        Mart ayında yapılan referandumla Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının ardından bu üç kentte de halka yine “Bir federatif yapı halinde Ukrayna içinde mi kalmak istedikleri” ya da “Yine bir federasyon olarak Rusya’ya bağlanmak mı istedikleri” soruldu. Ülkenin doğusunda yer alan ikinci büyük kent Harkov ise referanduma katılmadı.

        Rusya yanlısı ayrılıkçıların yaklaşık bir ay önce Donetsk bölgesel yönetim binasını işgal ederek, ilan ettikleri “Donetsk Cumhuriyeti”nin federatif bir yapıya dönüşmesi için referandum kararı alınmıştı. Kiev yönetimi, yapılan işlemin kanunsuz olduğunu belirterek, referandumun sonucunu tanımayacağını duyurmuştu.

        ÇATIŞMALARA RAĞMEN

        Ukrayna ordusunun kuşattığı Slavyansk’ta da halk referandum için sandık başına gitti. Slavyansk yakınlarında önceki gece hükümet güçleri ile ayrılıkçılar arasında çatışmaların meydana gelmesine rağmen vatandaşlar oy kullandı. Slavyansk’taki 5 numaralı okul binasına konulan referandum sandığında seçim komisyonu üyelerinin yanı sıra kentte alınan sıkı güvenlik tedbirlerinden dolayı silahlı ayrılıkçılar da görev yaptı.

        Ukrayna’nın Odessa kentinde yüzlerce Rusya yanlısı halk sokaklara dökülerek, Donetsk, Lugansk ve Slavyansk’ta yapılan referanduma destek verdi. Odesa’da yaşayan Rusya yanlıları benzer bir referandum istediler. Ellerinde, “Donetsk, Odessa sizinle”, “Odessa kahraman kent”, “Haydi destek ol Mariupol” pankartları açtılar.

        Liman kenti Odessa’da, 3 Mart’ta Rus yanlıları ve Ukraynalı güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 42 kişi ölmüş, 65 kişi de yaralanmıştı.

        BLACKWATER ŞİMDİ DE UKRAYNA'DA MI?

        Merkezi Amerika’da bulunan dünyanın en büyük özel güvenlik şirketi olarak bilinen “Blackwater”ın (Academi) 400 paralı askerin Ukrayna’nın doğusundaki operasyonlara gönderdiği iddia edildi. Bild am Sonntag Gazetesi’nin Alman istihbarat kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Blackwater’ın paralı askerleri, Ukrayna yönetimine bağlı ordu ve polis kuvvetlerinin tarafında silahlı ayrılıkçılara karşı mücadele ediyor.

        Gazete, dış istihbarattan sorumlu Federal İstihbarat Teşkilatı’nın (BND) Başbakanlık’ta geçen hafta verdiği brifingde, Ukrayna’nın doğusundaki son gelişmeler hakkında hükümeti bilgilendirdiği ve burada Amerikalı özel güvenlik şirketinin faaliyetleri hakkında bilgi verildiğini yazdı.

        Haberde, geçmişte Blackwater adıyla Irak ve Afganistan operasyonlarında Amerikan ordusuna hizmet veren “Academi” adlı özel güvenlik şirketinin, Ukrayna’daki faaliyetleri için kim tarafından görevlendirildiğinin bilinmediği vurgulandı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa