Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer François Hollande, Merkel, ukrayna rusya, Almanya Başbakanı Angela Merkel, ukraynadaki referandumlar

        Kırım’dan sonra Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk kentlerinde de bugün referanduma gidiliyor. Sandık başına gidenlere, “Bir federatif yapı halinde Ukrayna içinde mi kalmak istedikleri” yoksa “Yine bir federasyon olarak Rusya’ya bağlanmak mı istedikleri” sorulacak. Ukrayna’nın doğusundaki kentlerde kamu binalarını işgal eden, orduyla çatışmaya giren, sözde “Donetsk Cumhuriyeti” ilan eden Rus yanlısı isyancılar, Donetsk ve Lugansk’ta Batı’nın tüm uyarılarına karşın bu referandumu yapacaklarını açıkladılar. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “Erteleyin” tavsiyesine rağmen bağımsızlık referandumu düzenleniyor.

        Batılı ülkeler tarafından da eleştirilen referandumdaki oy pusulasında, "Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin/Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin özerkliğini destekliyor musunuz?" diye soruluyor.

        KABİN YOK

        Oy pusulalarında "evet" ya da "hayır" seçenekleri bulunuyor. Seçmenlerin kalemle iki şıktan birini işaretlediği oy verme işleminde zarf ve mühür kullanılmazken, bazı seçim merkezlerinde kabin de bulunmadığı görüldü. Oyların şeffaf sandıklara açık olarak atılması da dikkat çekti.

        SEÇİMLERE KATILMAYACAKLAR

        Diğer yandan Donetsk Halk Cumhuriyeti’ni ilan eden grup, 25 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmayacaklarını ve bu şehir içerisinde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gerçekleşmesine izin vermeyeceklerini açıkladı. Kırım’ın mart ayında Rusya’ya bağlanmasının ardından bugün Batı’nın tepkisine rağmen Donetsk ve Lugansk kentlerinde de referandum yapılacak.

        Rusya’ya yeniden yaptırım tehdidi

        Fransa ve Almanya, Ukrayna’da planlandığı gibi 25 Mayıs’ta başkanlık seçimlerinin yapılamaması durumunda Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulanacağı uyarısında bulundu.

        Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna’nın daha da istikrarsızlığa sürüklenmesinden endişe ettiklerini söyledi. Alman ve Fransız liderler, Ukrayna’nın doğusunda yapılacak yerel referandumların yasadışı olacağını savundu. Hollande ve Merkel ayrıca Ukrayna sınırındaki Rus askerlerinin sayısının azaltılması çağrısında bulundu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa