Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Yardım Götüren Ceset Götürüyor!

        HT GAZETE

        Filipinler'de geçtiğimiz hafta Haiyan tayfununun neden olduğu felaketin yaralarını sarmakta güçlük çekiyor. Felaketten en fazla etkilenen kent olan Tacloban’dan çevre kentlere insan göçü yaşanıyor. Gıda, ilaç ve barınma sıkıntısı nedeniyle Taclobanlılar yıkılan evlerinden kurtardıkları eşyalarıyla yollara düşüp sığınacak bir yer arıyor. Tacloban şehrinde kalmak zorunda olanlar ise hayatta kalma mücadelesi veriyor. Altyapısı tamamen çöken şehir tayfun sonrasında harabe haline geldi. İş makinesi ve kamyonların yetersizliğinden dolayı enkaz kaldırma işlemleri son derece yavaş ilerliyor. Soğuk hava depolarının zarar görmesi ve uygun morg bulunmaması nedeniyle toplanan cesetler, ya sokak kenarlarında ya da Kriz Yönetim Merkezi’nin altındaki toplama merkezinde bekletiliyor. Cesetlerin toplanması ise ayrı bir sıkıntı Tacloban kenti yönetimi için. Çok sayıda ceset sokaklarda toplanmayı bekliyor.

        ELEKTRİK SIKINTISI

        Tacloban Valisi Alfred Romualdez, “‘Bize Gelin cesetleri toplayın’ diyorlar. Ancak gittiğimizde bize denilen 5 değil, 40 cesetle karşılaşıyoruz. Kamyon ve traktör eksiği var. Bu araçlar yardım götürüp dönüşte de cesetleri toplayıp dönüyorlar” diyor. Enkaz altında canlı bulma umudunun tükendiği kentte arama kurtarma ekipleri, yıkılan binaların altından cesetleri çıkararak kötü koku ve salgın hastalıkların önüne geçmek için çaba harcıyor. Hâlâ elektrik verilemediği için kent gecenin çökmesiyle birlikte zifiri karanlığa gömülüyor. Açlık ve susuzlukla boğuşan halk kilise ve okullarda kalıyor. Yardım kuruluşları, güvenlik sağlanamadığı için şehrin bazı bölgelerine ulaşamıyor.

        TÜRKİYE CAMİLERDE YARDIM TOPLAYACAK

        Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez dün, “Hem Diyanet İşleri Başkanlığı hem Türkiye Diyanet Vakfı birlikte Filipinler’deki tayfuna maruz kalan binlerce insanın vefat ettiği, on binleri, hatta yüz binleri bulan evsiz yurtsuz kalan insanlara, inşallah cuma günü ülkemizin bütün camilerinde yardım toplamaya karar verdik” açıklamasında bulundu. Türkiye’den Kızılay, Kimse Yok Mu Derneği ve İHH bölgede çalışmalarını sürdürüyor.Filipinler’de Türk müteşebbisler tarafından kurulan İCAD Vakfı da tayfun sonrasında aktif olarak lojistik destek çalışmalarını sürdürüyor.

        ÇİN’DEN ‘YARDIM ETMEYİN’ MESAJLARI YÜKSELİYOR

        Çinli milliyetçiler hükümetin Filipinler’e yardım etmemesini istedi. Güney Çin Denizi’ndeki adalar üzerindeki sınır anlaşmazlığını bahane eden milliyetçilerin görüşleri internette yayınlanınca Çin Dışişleri Bakanlığı açıklama yapmak zorunda kaldı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Qin Gang “Ne oranda yorum gördünüz bilmiyorum ama inanın bana Çinliler yardımsever empati sahibi insanlardır” dedi. Dünyanın en büyük 2. ekonomisi olan Çin Filipinler’e 2 milyon dolarlık yardım kararı aldı. Buna karşın Avustralya 28, ABD 20, Japonya 10 ve İsveç merkezli bir mağaza zinciri de 2 milyon 700 bin dolar yardım sözü verdi.

        1 HAFTA

        Bir haftada 550 bin kişi tayfun nedeniyle başka yerlere göç etti.

        1 MİLYON

        Bir milyona yakın kişi evsiz kaldı.

        2 MİLYON

        İki milyon kişi acil gıda yardımına ihtiyaç duyuyor.

        % 12

        Nüfusun % 12’sini oluşturan 11 milyondan fazla kişi tayfundan etkilendi.

        19 MİLYAR $

        Tayfunun Filipinler’e doğrudan ekonomik zararı 19 milyar doları geçiyor.

        10 BİN

        Filipinler’i vuran Haiyan tayfunu 10 binden fazla kişinin ölümüne yol açtı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa