Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Japonya'dan korkunç rakamlar GALERİ

        HABERTURK.COM DIŞHABERLER SERVİSİ

        Bundan tam bir yıl önce Japonya kaydedilen en büyük felaketlerden birini yaşamıştı. Ülkeyi önce 9.0 büyüklüğündeki deprem sonra da dev tsunami vurmuştu.

        Felaketin büyüklüğünü gösteren pek çok fotoğraf televizyon ve gazetelerde yer buldu. Ancak bir yılın ardından rakamlar da yaşanan yıkımın boyutlarını gözler önüne seriyor.

        210 MİLYAR DOLAR

        Elbette yaşanan can kayıplarının karşılığı bulunamaz ancak felaketin ekonomik boyutu benzerlerinin çok ötesinde. Deprem ve tsunami Japon ekonomisine 210 milyar dolarlık bir hasar verdi. Bu şimdiye kadar kaydedilen bir doğal felaketin neden olduğu en büyük rakam.

        Karşılaştırma yapmak için Marmara depreminin yarattığı hasarın 26 milyar dolar olduğunu hatırlatmak gerekiyor. ABD'yi vuran Katrina kasırgası da 137 milyar dolar hasara neden olmuştu.

        320 BİN KİŞİ EVSİZ KALDI

        Japonya'daki deprem nedeniyle 128.582 bina tamamen, 243.914 bina da kısmen yıkıldı. 33.056 bina da tsunami sonrasında sulara kapıldı. Felakette hasar gören bina sayısı da yaklaşık 675 bin olarak tespit edildi. Felaket sonrasında 320 bin kişi evsiz kaldı.

        YAKLAŞIK 16 BİN KİŞİ ÖLDÜ

        Elbette felaketin en korkunç rakamları ölü sayısı. Resmi olarak felakette 15.848 kişinin hayatını kaybettiği, 3.305 kişinin de halen kayıp olduğu açıklandı.

        Ancak Japonya'yı vuran deprem ve tsunami en çok can kaybına neden olan felaket değil. 2004 yılında Hint Okyanusu'nda meydana gelen tsunami nedeniyle 830 bin kişi hayatını kaybetmişti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa