Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Mısır için 'Atatürk' beklentisi

        Senato'da Silahlı Hizmetler Komitesi ve İstihbarat Komitesi'nin de üyesi olan Senatör Udall, MSNBC televizyonunda katıldığı programda Mısır'daki gelişmeleri değerlendirdi.

        Bir soru üzerine, Mısır'da ordunun, barışı muhafaza etmede ve dönüşümün ortaya çıkmasına katkı sağlamada kilit rol oynayacağına inandıklarını belirten Udall, "Türkiye'nin 100 yıl önce gördüğü gibi, gerçekten bir Atatürk'e ihtiyacımız var. Bence Türk ordusu, Mısır ordusunun bu durumda oynayabileceği rol için iyi bir örnek" dedi.

        YENİ HÜKÜMETTE AŞIRI DİNCİLER OLMASIN

        ABD ve Fransa, Mısır'da yeni bir hükümetin oluşturulmasına götürecek olan siyasi geçiş dönemine ülkedeki aşırı dincilerin hakim olmasını istemediğini belirtildi.

        ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı James Steinberg, ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada, ''Mısır'daki geçiş döneminin, aşırı çevreler veya demokrasi ve açık siyasi sürece inanmayanlar tarafından rehin alınmayacağı konusunda emin olmak istiyoruz'' diye konuştu.

        Steinberg, konuşmasında şunları söyledi:

        ''Oluşturulacak olan hükümetin açık görüşlü, demokratik, hoşgörülü, kadın haklarına, azınlıklara ve dini haklara saygılı bir hükümet olması için yoğun çaba harcıyoruz. Kim olursa olsun, hangi grup olursa olsun, eğer demokrasi ve özgürlük değerlerine, kadın, azınlık haklarına ve dini haklara saygı göstermez ise yeni hükümette girmek için desteğimizi alamaz.''

        Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy katıldığı bir televizyon programında, Fransa'nın İran örneğinde olduğu gibi Mısır'ın da bir dini diktatörlüğe dönüşmesini istemediğini belirterek, ''Umarım Mısır, geçmişte İran'ın yaptığı gibi dini diktatörlük yoluna değil de demokrasi yoluna yönelir'' diye konuştu.

        İngiliz Dışişleri Bakanı William Hague, Mısır'daki iktidar değişikliğinin acilen yapılması çağrısında bulundu.

        Hague, BBC radyosuna yaptığı açıklamada, ''Mısır'da patlak veren krizin başından beri söylediğimizi yineliyoruz, geniş tabanlı bir hükümetin oluşturulmasına götürecek geçişin acil ama düzenli olması gerekiyor'' şeklinde konuştu.

        Hague, ''Tek istediğimiz, Mısırlıların sorunlarını demokratik ve barışçıl yollarla çözmeleri'' diye sözlerine ekledi.

        Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in konuşmasını ''hayal kırıklığı'' olarak niteledi.

        BM'nin Almanya temsilciliğinde yaptığı açıklamada Westerwelle, Mübarek'in konuşmasının ''ileri doğru atılmış bir adım olmadığını'' ifade etti.

        Mübarek'in konuşmasının Mısır'daki gerilimin azaltılmasına katkıda bulunmayacağını belirten Westerwelle, ''Uluslararası toplumun endişeleri, öncesine nazaran bu konuşmadan sonra daha da arttı'' dedi.

        Mısır'daki göstericileri şiddetten vazgeçmeleri gerektiği yönünde çağrıda bulunan Westerwelle, ''Mısır'daki değişikliğin barışçıl bir şekilde yapılmasını istiyoruz'' diye konuştu.

        Westerwelle'nin bugün BM Güvenlik Konseyinin görüşmelerine katılması bekleniyor.

        BARIŞÇIL BİR GEÇİŞ YAŞANSIN

        BM Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban Ki-mun'un, Mısır'da yaşanan gelişmeleri çok yakından takip ettiği, Mısır'daki halkın, aralarında özgür, adil ve güvenilir seçimlerin yapılması da dahil tüm meşru isteklerini karşılayacak şeffaf, düzenli ve barışçıl bir geçiş döneminin olmasını istediği ifade edildi.

        Genel Sekreterin, Mısır'da halkın kendi geleceğini kendisinin tayin etmesi gerektiğini vurguladığı belirtilen açıklamada, ''Genel Sekreter, Mısır'daki geçiş döneminde, insan haklarına tam olarak saygı gösterilmesi, tüm taraflarla içten ve kapsayıcı bir diyalog kurulması çağrısında bulunmakta, BM'nin de bu süreçte Mısır'a yardım etmeye hazır olduğunu belirtmektedir'' denildi.

        Genel Sekreterin Mısır'daki liderliğe ifade özgürlüğü ve toplanma hakkına saygı göstermesi çağrısında da bulunduğu, ayrıca ülkede tüm tarafları itidale ve şiddetten kaçınmaya davet ettiği bildirildi.

        Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, yaptığı açıklamada, Mısır'daki siyasi değişikliğin ''şimdi'' yapılması gerektiğini belirtti.

        Avustralya Başbakanı Julia Gillard da ''Mısır'daki iktidar değişikliğinin düzenli, sakin ve barışçıl olması gerekiyor'' dedi.

        Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifa etmeyip yetkilerini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'a devretme stratejisini onaylayan Kanada Dışişleri Bakanı Lawrence Cannon ise yaptığı açıklamada, ''Mısır'da reform ihtiyacının acil olmasının aşikar olmakla birlikte, bu reform süreci aşırılığa, şiddete ve hoşgörüsüzlüğe götürecek bir iktidar boşluğu da yaratmaması gerekiyor'' diye konuştu.

        ÇİN VE MISIR DIŞİŞLERİ BAKANLARI TELEFON GÖRÜŞMESİ YAPTI

        Çin ve Mısır dışişleri bakanlarının telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.

        Çin Dışişleri Bakanı Yang Cieçi, Mısır hükümetinin ülkede mevcut zorlukları giderip istikrar ve gelişme sağlamak için gerekli yeteneğe ve akla sahip olduğuna inandıklarını söyledi.

        Şinhua Haber Ajansının haberine göre, Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret eden Yang, Çin'in Mısır'daki durumu yakından izlediğini söyleyerek, ''Ortadoğu'da etkili bir ülke olan Mısır'daki istikrarın bölge istikrarı için hayati önem taşıdığını'' belirtti.

        Mısır'ın iç işlerini kendisi tarafından kararlaştırılması gerektiğini kaydeden Yang, ülkenin dış müdahaleye ihtiyacı olmadığını savundu.

        Mısır Dışişleri Bakanı Ebul Geyt de Mısır'daki son gelişmeler hakkında bilgi verdi. Ebul Geyt, Mısır hükümetinin toplumsal istikrarın korunması ve asayişin normale dönmesi için çeşitli önlemler aldığını kaydetti.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa