Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Obama şaşkın!

        ABD Başkanı Barack Obama, Mısır hükümetini, yapılan değişimleri anlatma ve Mısır halkının istediği demokrasi ve temsil gücü yüksek bir hükümete uzanan adım adım süreci açık ve kesin bir dilde ifade etme yönünde süratle harekete geçmeye çağırarak, ''Mısır hükümetinin gerçek demokrasiye doğru inandırıcı, somut ve açık bir yol ortaya koyması gerekli'' dedi.

        Obama, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in konuşmasının ardından yazılı açıklama yaptı.

        ''Mısır halkına, iktidar geçişi olduğunun söylendiğini ancak bu geçişin hemen, anlamlı ve yeterli olup olmadığını henüz açık olmadığını'' belirten Obama, ''Çok sayıdaki Mısırlı, yönetimin demokrasiye gerçek bir geçiş konusunda ciddi olduğuna ikna olmuş değil'' ifadesini kullandı.

        Obama, Mısır halkı ve dünyaya net biçimde konuşmanın, Mısır yönetimin sorumluluğunda olduğunu ifade ederek, Mısır hükümetinin gerçek demokrasiye doğru inandırıcı, somut ve açık yol ortaya koyması gerektiğini ama hükümetin henüz bu fırsatı kullanmadığını vurguladı.

        Obama, açıklamasını şöyle sürdürdü:

        ''Bu olayların başlangıcından bu yana söylediğimiz gibi Mısır'ın geleceği Mısır halkı tarafından belirlenecektir. Ancak ABD olarak bir dizi ana ilkelerin yanında olduğumuzu da açıkça ortaya koyduk. Mısır halkının evrensel haklarına saygı gösterilmesi ve arzularının yerine getirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu geçiş sürecinin, geri döndürülemez bir siyasi değişimi ve demokrasiye doğru müzakere edilmiş bir yolu hemen ortaya koyması gerekiyor. Bu bağlamda Mısır'daki olağanüstü hal yasasının kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz.

        Mısır'daki muhalefet ve sivil toplumun geniş kesimleriyle yapılacak anlamlı müzakereler Mısır geleceği açısından şu önemli soruları ele almalı; tüm vatandaşların temel haklarını koruması, geri döndürülemez değişimi ortaya koymak için Anayasa ve diğer yasaların revize etmesi, özgür ve adil seçimlere doğru açık bir yol haritasının ortakça geliştirilmesi.''

        ''HALKININ ARZULARINA BASKIYLA VE ACIMASIZCA YANIT VERMEMELİ''

        ABD Başkanı Obama, Mısır hükümetini, yapılan değişimleri anlatma ve Mısır halkının istediği demokrasi ve temsil gücü yüksek bir hükümete uzanan adım adım süreci açık ve kesin bir dilde ifade etme yönünde süratle harekete geçmeye çağırdı.

        Mısır halkının evrensel haklarına saygı gösterilmesinin önem taşıdığını yineleyen Obama, tüm tarafların itidal içinde olması gerektiğini kaydetti. Obama, ''Şiddetten vazgeçilmeli. Hükümetin, halkının arzularına baskıyla ve acımasızca yanıt vermemesi gerekli. Mısır halkının sesine kulak verilmeli'' ifadesini kullandı.

        Mısır halkının artık geriye dönüş olmadığını, ülkenin değiştiğini, geleceğin Mısır halkının elinde olduğunu açıkça ortaya koyduğu hatırlatan Obama, barışçıl toplanma hakkını kullananların, Mısır halkının çoğunluğunu oluşturduğunu ve Mısır halkının azametini temsil ettiğini kaydetti.

        Obama, şöyle devam etti:

        ''Genç ve yaşlılar, zengin ve fakirler, Müslüman ve Hristiyanların bir araya geldiklerini ve değişim yönünde şiddet içermeyen çağrılarıyla dünyanın saygısını kazandıklarını gördük. Bu çabalarda gençler ön safhada yer aldılar ve yeni nesil ortaya çıktı. Mısır onların umutlarını ve sınırsız potansiyellerini yansıtmalı, en yüksek arzularını yerine getirmeli. Bu zor zamanlarda şunu biliyorum ki Mısır halkı azimine devam edecek ve şunu bilmeliler ki ABD onların dostu olmayı sürdürecek.''

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa