Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ''Yetkilerimi Süleyman'a devrediyorum''

        Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, dünyada heyecanla beklenen konuşmasında, göstericilerin taleplerini karşılamadı. Söz vermekle yetinen Mübarek, yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman'a devrettiğini ifade etti fakat istifa etmedi ve ülkeyi terk etmeyeceğini söyledi. Mübarek, göstericilerden 'isimlere takılıp kalmamalarını' istedi.

        TV'den yaptığı konuşmasında Mübarek, "Suçlular cezalandırılacak" ve "Bir dahaki seçimlerde aday olmayacağım" gibi vaatlerini tekrarladı. Mısır lideri, olağanüstü halin kaldırılmasını da 'güvenlik durumu elverirse' şartına bağladı.

        Mübarek, Anayasada değişiklik yapılması talimatı verdiğini sözlerine ekledi.

        Mübarek, Ömer Süleyman hakkında, "Kendisinin bu zor dönemde başarılı olacağına inanıyorum. Ölene kadar Mısır kalbimde olmaya devam edecek. "Allah Mısır'ı halkını korusun, istikrar getirsin." ifadelerini kullandı.

        Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda toplanan binlerce gösterici, Hüsnü Mübarek'in konuşmasını protesto etti. Konuşmadan tatmin olmayan halk, "Kahrolsun Mübarek. Defol defol." diye slogan attı.

        HABER: Bugün Mısır'da yaşanan gelişmeler

        • için tıklayınız...
        • için tıklayınız...
        • için tıklayınız...

        İŞTE MÜBAREK'İN KONUŞMASININ DETAYLARI

        ''Daha iyi bir hayat için, gelecek için büyük beklentiler içinde olan bir kuşak var'' diyen Mübarek, ''Şehitlerin kanı boşa akmış olmayacak. Sorumluları cezalandırmak konusunda çok sert olacağım. En sert cezalarla bu insanlara karşılık verilecek. Bu kurbanların ailelerine onlar için ne kadar büyük bir acı çektiğimi ifade etmek istiyorum. Pek çok kalp kırıldı. Sizin taleplerinize yanıt vereceğim. Vaatlerimi yerine getirmek konusunda ciddiyim. Hiçbir tereddüt olmadan bunu hayata geçirmeye devam edeceğim'' dedi. Mübarek sözlerini şöyle sürdürdü:

        ''Sizin talepleriniz adil ve meşru taleplerdir. Bu gibi durumlar bütün siyasi sitemlerde karşımıza çıkabilir. Önemli olan bu suçları işleyen insanları adaletin önüne çıkarmaktır. Sizin çağrılarınıza yanıt vermek zorundayım. Ama aynı zamanda utanıyorum. Dış güçlerden gelecek müdahelelere gerekçeleri ne olursa olsun kulak vermeyeceğim. Kardeşlerim, size daha önce de söyledim. Bir sonraki seçimlerde aday olmayacağım. Bugüne kadar yaptıklarımı yeterkli görüyorum. Bu konuda çok net tutumum olacak. Anayasanın korunmasına bağlılığım da aynı şekilde devam ediyor. Seçmenler her kimi tercih ederse onun iktidara geçmesine bağlıyım. Bu sözü size veriyorum. Kendi vizyonumu ortaya koydum, halkın talepleri konusunda bir vizyon ortaya koydum. Hem talepler yerine getiriklsin, aynı zamanda istikrar sağlansın. Bu vizyona, bu zor zamanların üzerinden gelmek için bütün gücümle buna bağlı olduğumu söylemek istiyorum. Mısır için endişe duyan herkese bir ahenk içinde bu süreci atlatacağımızı taahhüt ediyorum. Bizim silahlı güçlerimiz tarafından da bu sürece katkı sunulacaktır. Diyalog süreci başladı. Bu süreç de rotamızı doğru yöne çevrilmesine olanak tanıyacak. Eylül'e kadar her gün barışçıl geçiş sürecini devam ettireceğiz.

        Bir an önce sonuca ulaşılması için bir komite görevlendirdik ki uygun kararlar ve cezai süreçler yerine getirebilsin. Bu komitede hukuk insanları yer alıyor. Ortaya konulan önerilere de yanıt verdim.

        Adil ve şeffaf bir şekilde seçimler gerçekleştirilebilsin. Anayasal değişiklikler konusunda hukuki birtakım süreçler de var.

        Olağanüstü hal yasasının yeniden gözden geçirilmesi de önceliklerimiz arasında.

        Mısırlılar'ın kendi aralarında güven duygusunu yaşatmalıyız. Mısır şu anda zorlu günler yaşıyor. Hiçbir şekilde ekonomimize zarar verecek hiçbir gelişmeye izin veremeyiz. Bunlar Mısır'ın kendisine de zarar veriyor. Değişim talep edenlerin kendileri de bu zor günlerin mağduru durumuna gelecekler. Ben kendimden değil, Mısır'ın geleceğinden söz ediyorum.

        Son günlerde başladığımız diyaloğa devam etmemiz gerekiyor. Bütün halkımızı normal hayatımıza geri dönebilsin..

        Ben de gençtim. Ben de sizler gibiydim. Hayatımın büyük kısmını Mısır'ın egemenliğini korumak için geçirdim. Zaferler de gördüm. Mısır bayrağını en yüğksek göndere çekmek hayatımın en mutlu günleriydi. Uluslararası baskıya hiçbir zaman boyun eğmedim. Daha fazla otorite istemedim,i yetki için mücadele etmedim. Buradaki insanların çoğu Hüsnü Mübarek'in kim olduğunu biliyor zaten.

        Eminim ki Mısır bu zorlu zamanların da üstesinden gelecek.

        Cumhurbaşkanı Yardımcısı ile görüştüm ve yetkilerimin büyük kısmını ona devrettim. Mısır halkı tekrar kendi ayakları üzerine kalkacaktır. Bütün taleplere diyalog yoluyla yanıt verebilme yeteneğine sahip olacağız. Sokağın nabzı dışında hiçbir gücün bize söz geçirememesini ortaya koyacağız. Mısır'ın emsalsiz kimliği, onuru, ki bütün yaşamımızın özünü oluşturmaktadır.

        Ben de sevgili oğlum da, bu topraklarda öleceğiz. Her zaman onurlu bir şekilde hayatımıza devam edeceğiz."

        MÜBAREK GÖSTERİCİLERİ TATMİN ETMEDİ

        Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in konuşması, başkent Kahire'deki Tahrir Meydanında megafonlarla ve kurulan amfi sistemiyle göstericilere dinletildi. Meydanı dolduran binlerce gösterici, Mübarek'in konuşmasının sonlarına doğru ''Erhal'' (Git) sloganları atmaya başlarken, Mübarek'in konuşmasından hiçbir şekilde tatmin olmayan göstericiler ''ne seni istiyoruz, ne Süleymanı ne de askeri'' şeklinde slogan attı.

        MISIR DEVLET TELEVİZYONU ÖNÜNDE GÖSTERİLER BAŞLADI

        Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devlet televizyonundan yayınlanan konuşmasının ardından muhalifler, Mısır devlet televizyonu ile Enformasyon Bakanlığı önünde protesto gösterisi yapmaya başladı.

        Televizyon binası önünde toplanan yüzlerce protestocu, Mübarek aleyhine slogan attılar.

        Enformasyon Bakanlığı ve devlet televizyonları binasına girmek isteyen bazı göstericilerin bölgede görevli askerlerce engellendiği, binaya girmeden slogan atan göstericilere ise müdahalede bulunulmadığı öğrenildi.

        MISIR'DA GÖSTERİLER BAŞKENTİN TAMAMINA YAYILDI

        Mısır'ın başkenti Kahire'deki Tahrir Meydanında Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifa edeceği spekülasyonları üzerine sevinçle bekleyen binlerce kişi hayal kırıklığına uğradı. Göstericilerden bazıları Tahrir Meydanını çevreleyen caddelerdeki kendi yaptıkları barikatları aşarak Meclis'i Şahabi caddesinde bulunan Parlamentoya ve 6 Ekim köprüsüne doğru yürüyüşe geçti.

        Bu arada, Kahire'nin Giza bölgesinde muhaliflerin büyük bir gösteri düzenlediği ve sokaklara indiği belirtilirken, Nasır City ve Kahire Uluslararası Havalimanı yolunun da gösterilerden dolayı trafiğe kapandığı bildirildi. Edinilen bilgilere göre, İskenderiye ve ilk günden beri çatışmaların yoğunlukla görüldüğü Süveyş kentinde de muhalifler meydana indi. Gösterilerin Minye ve Port Said kendinde de devam ettiği kaydedildi.

        OBAMA, ULUSAL GÜVENLİK EKİBİNİ TOPLUYOR

        ABD Başkanı Barack Obama'nın, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in beklenen konuşmasını yapmasının ardından, ulusal güvenlik ekibini toplayacağı bildirildi.

        Söz konusu toplantının yapılacağı, Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs tarafından açıklandı.

        Kavalalı'dan sonra Mısır'ı en uzun süre yönetin kişi:

        Hüsnü Mübarek

        Muhammed Hüsnü Seyit Mübarek, 4 Mayıs 1928'de Kahire yakınlarındaki Menofya köyünde dünyaya geldi. Hava Harp Akademisi'ni bitiren Mübarek, Mısır Ordusunda çeşitli görevler üstlendi.

        Savunma Bakanı Yardımcılığı ile askerlik kariyerinin zirvesine ulaşan Hüsnü Mübarek, 1975'te Devlet Başkanı Enver Sedat'ın yardımcılığına atandı. Enver Sedat, 6 Ekim 1981'de suikast sonucu ölürken, Mübarek de elinden hafif yara aldı. Enver Sedat suikastı, Hüsnü Mübarek ve Mısır siyaseti için dönüm noktası oldu.

        Sedat'ın ölümünün ardından Devlet Başkanlığını 14 Ekim 1981'de devralan Mübarek; 1987, 1993, 1999 ve 2005'teki seçimleri kazanarak iktidarını sürdürdü.

        Uzun soluklu iktidarı ile sık sık eleştirilere maruz kalan Hüsnü Mübarek, Mısır'ı, Mehmet Ali Paşa'dan sonra en uzun süre yöneten kişi olarak tarihe adını yazdırdı.

        Suzan Mübarek ile evli olan 83 yaşındaki Hüsnü Mübarek, Cemal ve Alaa Mübarek'in babası.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa