Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İsyan grevlerle büyüyor

        Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in görevden ayrılması talebiyle düzenlenen gösteriler isyanın 17. gününde de devam ediyor.

        Dün yine binlerce kişinin doldurduğu başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda bu sabah erken saatlerinde toplanan kalabalık, "Halk yönetimini devirmek istiyor", "Alaa (Mübarek'in büyük oğlu), babana söyle çeyrek yüzyıl yeter", "Süleyman'a (Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman) hayır", "Amerikan ajanlarına, İsrail casuslarına hayır", "Mübarek defol" sloganları attı. Birçok kişi de, gösterilerin başlamasından bu yana şiddet olaylarında ölenlerin fotoğraflarını taşıdı. Meydana yeni çadırlar kurulduğu, tankların yakındaki Mısır Müzesi civarında beklemeyi sürdürdüğü, meclis binasına giden iki yolun kesildiği belirtildi.

        Ülkede işçilerin grevleri nedeniyle turizm, tekstil ile demiryolu ve toplu taşıma gibi tüm kamu hizmetleri ülke çapında durma noktasına geldi.

        Mısır'da isyan sürürken işçiler kötü çalışma koşullarını ve aldıkları düşük ücretleri protesto için greve gitti. Grev, Süveyş ve İsmailiye'de etkisini gösterdi. İşçi Sendikaları ve İşçi Hizmetleri Merkezi ülkenin her tarafından irili ufaklı grevler olduğunu ve greve gidenlerin sayısının her gün arttığını bildirdi.

        Süveyş Kanalını işleten 5 şirketten ücret zammı isteyen 6 bin işçinin dün başlattıkları süresiz grev devam ediyor. İşçiler talepleri karşılanana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtiyor. Yine Süveyş'te en az 2 bin tekstil işçisi greve gitti ve isyana destek vererek Mübarek'in ülkeyi terk etmesini istedi. Süveyş Kanalı'ndaki bir diğer eylem, Said Limanı'nda gerçekleştirildi. Yüzlerce işçi, iş bırakarak yaptıkları yürüyüşünün ardından bir hükümet binasını ateşe verdi.

        Luksor’da ise turizm sektörünün çökünce binlerce kişi greve gitti. Onlar da isyana destek vererek Mübarek'in ülkeyi terk etmesini istedi. Asyut şehrinde yapılan eylemde çoğu çiftçi 8 binden fazla kişi katıldı. Çiftçiler, eylemde evlerinden getirdikleri odun ve tuğlalarla demiryolunu kapattı.

        Nüfusun neredeyse yarısı yoksulluk sınırının eşiğinde yaşadığı ülkede 3 binden fazla demiryolu işçisi de grevde. Bu yüzden demiryolu ulaşımı felç olmuş durumda.

        OTOBÜS ŞOFÖRLERİ GREVE BAŞLADI

        Bu arada Mısır'da toplu taşım araçları şoförleri greve başladı.Kahire'deki otobüs sürücüleri, otobüslerini park ettiklerini ve "talepleri karşılanana kadar" kontak kapatacaklarını söylediler. Şoförler ücretlerinin artırılmasını talep ediyor. Greve 62 bin toplu taşıma aracı şoförünün katılması çağrısında bulunulduğu belirtildi. Caddelerde bazı otobüslerin görüldüğü aktarılırken, grevin ne derece yaygın uygulandığı bilinmiyor.

        Kamu çalışanları da isyana destek vermek için iş bıraktı. Yaklaşık 20 bin kamu işçisi greve gitti. Kamu çalışanların da talebi aynı; Mübarek'in gitmesi, rejimin değişmesi. Bugün doktorlar ve tıp fakültesi öğrencileri de greve katıldı.

        Göstericiler çeşitli yöntemlerle Mısır halkına mesajlarını ulaştırmayı sürdürürken sanatçılar da bu çabaya kendi yöntemleriyle destek veriyor. Tahrir meydanında korsan radyolar kuruluyor, hergün duvar gazetesi oluşturuluyor. Seyyar berberler de dahil olmak üzere artık bir çok meslek erbabı, hünerlerini Özgürlük Meydanı'nda sergiliyor.

        AJANSLAR

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa