Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Müslüman mezarlığında kiliseye tepki

        Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük trajedisinin yaşandığı, Avrupa Parlamentosu ile Lahey'deki mahkemenin soykırım olarak tanıdığı Srebrenitsa'da katledilen 8 bin erkeğin toplu mezarlarda bulunan cenazeleri, her yıl geniş katılımlarla düzenlenen anma törenlerinde Potoçari'deki şehitler mezarlığına defnediliyor.

        Adeta uçsuz bucaksız ''beyaz zambaklar diyarı'' haline getirilen Potoçari'deki mezarlığa yaklaşık 200 metre mesafedeki tepede arazisi bulunan Sırp ailesi tarafından bir süre önce kilise inşaatı başlatıldı. Kısa sürede temeli tamamlanan kilisenin inşaatının bulunduğu alana büyükçe bir haç da dikildi.

        Doğum tarihleri farklı, ancak mezar taşlarındaki ölüm tarihlerinin tamamı ''11 Temmuz 1995'' yazılı 7 binin üzerinde mezarın bulunduğu şehitliğin üst kısmına yaptırılan kiliseyi ''provokasyon'' olarak nitelendiren Srebrenitsa kurbanlarının yakınları, inşaatı durdurmak için girişim başlattı.

        Kurbanların yakınları, Srebrenitsa Belediyesine de kilise inşaatının durdurulması için başvurdu. Belediye ekipleri, kilisenin izinsiz yapıldığı gerekçesiyle inşaatının durdurulmasına karar verdi.

        TÜRK İŞ ADAMLARINA EN ANLAMLI ÇAĞRI

        Eşini, iki oğlunu ve akrabaları arasında bulunan bütün erkekleri Temmuz 1995 yılında kaybeden Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Hatice Mehmedoviç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Potoçari'deki şehitliğin, sadece orada yakınları bulunanların değil, bütün Müslümanların sahip çıkması gereken ''kutsal bir mekan'' olduğunu söyledi.

        Srebrenitsa'da Temmuz 1995'te Avrupa'nın gözleri önünde büyük bir soykırım yaşandığını belirten Mehmedoviç, söz konusu soykırımın simgesinin ise Potoçari'deki şehitlik olduğunu kaydetti. Kendilerinin kiliseye değil, kilisenin inşa edildiği alana karşı çıktıklarını ifade eden Mehmedoviç, şunları kaydetti:

        ''Kilise, şehitliğin tam üzerine yapılmak isteniyor. Biz bunu inşa etmek isteyenlerin niyetlerini çok iyi biliyoruz. Bizim erkeklerimizi öldürdüler, evlerimizi yaktılar, ancak bizler yine de topraklarımıza döndük. Şimdi bizi bu tür baskılarla buradan uzaklaştırmak istiyorlar. Şunun iyi bilinmesi lazım; Srebrenitsa'da bizler Müslüman olduğumuz, 'Türklerin torunları' olduğumuz gerekçesiyle öldürüldük. Ancak burasını biz Boşnaklar için ve bütün Müslümanlar için kutsal bir mekan olarak hazırladık. Srebrenitsa adeta 'Medine', Potoçari ise 'Mekke' oldu. Biz buraya sahip çıkmak zorundayız. Bu konuda yalnız olmadığımızı da bilmek istiyoruz.''

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa