Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Fransız siyasetçilerin tatil skandalları

        Fransa bugünlerde iktidar partisi üyelerinin yurt dışında yaptıkları pahalı tatilleri tartışıyor. Ülke, tam da Kuzey Afrika'da rejimlere karşı halk ayaklanmalarının birbiri ardına geldiği bir dönemde Dışişleri Bakanı Michele Alliot-Marie'nin Tunus ve Başbakan François Fillon’un Mısır tatilleri nedeniyle günlerdir çalkalanıyordu.

        Konu Bakanlar Kurulu'nun da gündemindeydi. Deutsche Welle'nin haberine göre; haftalık kabine toplantısında, bakanların tatilleri tartışıldı. Hükümet Sözcüsü Francois Baroin, “Hükümet mensuplarının gelecekte tatil için Fransa'yı tercih etmesi gerekecek. Yurtdışından gelen her davetin Başbakan tarafından ve üstelik Elysee Sarayı'nın dış ilişkiler birimiyle mutabakat içerisinde onaylanması gerekiyor" dedi.

        Dışişleri Bakanı'nın Tunus tatili

        Önümüzdeki haftalarda söz konusu yasa üzerinde çalışmaların başlaması bekleniyor. Fransa Dışişleri Bakanı Michele Alliot-Marie'nin, partneriyle birlikte Tunuslu bir işadamının özel jetiyle bu ülkede tatile gittiğinin ortaya çıkması tepki çekmişti. Sözkonusu Tunuslu işadamı, sonradan devrilen devlet başkanı Bin Ali'ye olan yakın ilişkileriyle tanınıyordu.

        Dışişleri Bakanı Alliot-Marie'nin Tunus tatilini tartışmalı hale getiren bir başka konu ise tatilin zamanlaması. Bakanın Tunus tatili sırasında Tunus Devlet Başkanı Bin Ali'nin iktidarını elinden alan gösteriler de başlamıştı. Ana muhalefetteki Sosyalist Parti'nin Meclis Grup Başkanı Jean-Marc Ayrault, yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı'nın istifasının artık kaçınılmaz olduğunu söyledi: “Sayın Alliot-Marie, Tunus tatilini tam da göstericilerin gerçek kurşunlarla vurulduğu bir zamanda yaptı."

        Eski Cumhurbaşkanı adayı François Bayrou ise Dışişleri Bakanı'nın Tunus Devlet Başkanı Bin Ali'ye, ocak ayı ortasında, demokrasi hareketinin Fransız güvenlik kuvvetleri yardımıyla bastırılmasını önermesini bu nedenle şaşırtıcı bulmuyor.

        Bayrou, “Doğal olarak, insan kendisini davet eden kişiye karşı kendini borçlu hisseder. Bunun sonucu da sözlerinde daha az özgür olmasıdır. Bu durum söz konusu ülkelerdeki kamuoyunun gözünde Fransa'nın itibarına zarar veriyor" şeklinde konuştu.

        Başbakan da Mübarek'in davetlisi oldu

        Ancak bu tarz tatillere çıkanın bir tek Dışişleri Bakanı olmadığı kısa sürede anlaşıldı. Fransa Başbakanı François Fillon'un da Noel tatilinde Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in davetlisi olarak Mısır'da tatil yaptığının ortaya çıkması hükümeti zor durumda bıraktı. Fillon, eşi Penelope ve beş çocuğuyla birlikte yaptığı Mısır tatilini doğrulamak zorunda kaldı. Nil Nehri'nde yapılan bot turları, Asvan Barajı ve Ebu Simbel'deki antik tapınağa düzenlenen lüks ziyaretlerin masrafları da Mübarek tarafından karşılanmıştı. Fillon yaptığı açıklamada, Mısır'a gidiş ve gelişlerinde güvenlik gerekçesiyle, Fransız hükümetinin özel makam uçağını kullandığını ve bu yolculukların masraflarını da kendisinin ödediğini belirtti. Fransa Yeşiller Partisi'nden Noel Mamere, “Bunlar Sarkozyciliğin, bu Cumhurbaşkanı'nın yönetim biçiminin sonuçlarından biri. Bugüne kadar tamamıyla dürüst olarak kabul edilen, de Gaulle'cüler arasında Sosyalist olarak görülen bir Başbakan hakkında bile bu haberler çıkıyor. Ancak Sarkozy'nin kendisi de seçilmesinden sonraki gün, iş ortağı Vincent Bolloré'nin yatında tatil yaparak bu konuda örnek olmuştu" açıklamasında bulundu.

        Sarkozy kabine üyelerinden tatillerini Fransa'da geçirmelerini isterken sol eğilimli Liberation gazetesi Cumhurbaşkanı'nın kendi tatilini Fransa'da geçirmediğine dikkat çekti. Gazete, Sarkozy'nin Noel tatilini, Kral 6'ncı Muhammed'in davetlisi olarak Fas'ta geçirdiğini hatırlattı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa