Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Akrabalarımızın içişlerine müdahale doğru değil

        Tunus ve Mısır'da başlayan demokratik dönüşüm hareketlerine dışarıdan doğrudan ve dolaylı müdahale etmek yerine bu ülkeler için özgürlükleri ve demokrasiyi daha sesli olarak dile getirmek gerektiğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, "Bu konuda atılacak her adıma akrabalarımıza destek vermemiz gerekiyor. İslamiyet bir barış dinidir, topluma huzuru getiren dindir, terörü reddeden bir dindir." dedi.

        Kılıçdaroğlu, Ortadoğu-Arap basın mensupları ile CHP Genel Merkezi'nde kahvaltıda bir araya geldi.

        "Tarih bizi zamanla ayırsa da, sınırlar bizi ayırsa da kalplerimiz hep bir oldu." diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "21. yüzyıl akrabalarımızı tekrar hatırlama ve tekrar kavuşma zamanıdır. Tunus, Mısır ve diğer bölge ülkelerde meydana gelen demokratik dönüşüm hareketlerini, Arap halklarının yakın akrabası olarak izliyoruz, onlarla üzülüyoruz, onlarla seviniyoruz. Akrabalarımızın içişlerine saygımız sonsuzdur. Onlara dışarıdan veya doğrudan müdahale etmek doğru değildir. Biz akrabalarımızın evlerine misafir oluyoruz; ev sahibi gibi davranmayız. Ancak özgürlüğün ve demokrasinin olmadığı yerde güvenlik ve istikrar huzur ve mutluluk sorunlarının her zaman yaşanacağı da bir gerçek.

        Tunus ve Mısır'da başlayan demokratik dönüşüm hareketlerine dışarıdan doğrudan ve dolaylı müdahale etmek yerine bu ülkeler için özgürlükleri ve demokrasiyi daha sesli olarak dile getirmemiz gerekiyor. Bu konuda atılacak her adıma, akrabalarımıza destek vermemiz gerekiyor. İslamiyet bir barış dinidir, topluma huzuru getiren dindir, terörü reddeden bir dindir. Yoksulu düşünen, yoksulu ezdirmeyen bir dindir. Gerçek İslamiyet ile demokrasi çatışmaz örtüşür. Daha sağlıklı daha adil bir Ortadoğu akrabalarımızla yeniden kucaklaşmalıyız. birbirimizle dayanaşacağımız yeni ve demokratik bir gelecek yaratmalıyız.''

        ORTADOĞU'DA GELECEK HENÜZ YAZILMAMIŞTIR

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Ortadoğu'da gelecek henüz yazılmamıştır. Onu demokratik değerlerle yazmak, bizlere düşüyor. Daha önceki ilişkilerimizi, farklılıklar üzerine inşa ettik ama artık ortaklıklar üzerine inşa edelim." dedi.

        "DOĞU AKDENİZ'DE BİR İŞBİRLİĞİ PLATFORMU KURALIM"

        Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki ülkelerle olan ilişkilerde yeni stratejilere ihtiyaç bulunduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, üst düzey siyasetçilerin birbirleriyle kucaklaşması, dış ticaret hacminin artmasının ilk adımları olarak olumlu olduğunu ifade etti.

        Ancak bunun yeterli olmadığını kaydeden Kılıçdaroğlu, "Ortadoğu aydınları gençleriyle kucaklaşmalıyız. Arap aydını, Arap sivil toplum kuruluşları, Arap medyasını, Arap kamuoyunu ihmal etmemeliyiz. Akrabalarımızla aramızda yeni ve gerçekçi politikalara gereksinim vardır. Halkların kardeşliği Kuzey Afrika ve Ortadoğu politikalarına ve hukuk sistemlerine de yansımasının zamanı gelmiştir. Ortadoğu aydınlarını kapsayan derin ve kalıcı bir işbirliğine ihtiyaç vardır. Radikallerin ve silahların dışındaki seslerinde dinlenmesine zamanı gelmiştir. Daha iyi daha demokrat bir gelecek istiyorsak olaylarının akışını değiştirmeye çalışmalıyız. Kardeş halklarının huzurlu ve refah içinde yaşamasını yardımcı olmalıyız." diye konuştu.

        "ÖN YARGILARIMIZI TARİHE GÖMMELİYİZ"

        Önyargıların tarihe gömülmesini isteyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

        "Öteki olanı anlamaya çalışmak, farklılıkları kabul etmek medeniyettir. Ortadoğu'da gelecek henüz yazılmamıştır. Onu demokratik değerlerle yazmak, bizlere düşüyor. Daha önceki ilişkilerimizi, farklılıklar üzerine inşa ettik ama artık ortaklıklar üzerine inşa edelim. Aydınlar bir arada olduğu zaman barış kökleşir, daha sıkı bağlarla bir araya gelmemiz sağlar.

        Doğu Akdeniz'de bir işbirliği platformu kuralım. Bu bölgede birlikte iş yapmak için bir teşkilat kurup, sistemli şekilde işbirliği başlatıp projeler üretelim. Bölgede sistematik bir hareket gerçekleştirelim. Ortadoğu evi kuralım. Aydınlar, akademisyenler, yazarlar, şairler ve ressamlar arasında diyalog sağlayacak bir kurum oluşturalım. Bir Suriyeli, bir Tunuslu tarihçiyle Türkiye'den bir tarihçi aynı sofrada yemek yesin. Yanına Lübnan'dan, Yemen'den, Mısır'dan bir tarihçi gelsin. Önemli olan aynı fikirde olmak değil, aynı duyguları paylaşmaktır. Yani iletişim içinde olmaktır."

        CİHAN

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa