Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Soliman’ın kırmızı telefonu

        Mısır’da cumhurbaşkanı yardımcılığına getirilen Ömer Süleyman’ın, Cumhurbaşkanı ’in yerine İsrail’in tercih ettiği aday olduğu ve Süleyman’ın “kırmızı telefon” aracılığıyla İsrail ile her gün görüştüğü ortaya çıktı. Wikileaks’in ele geçirdiği ve Telegraph Gazetesi’nin yayımladığı Amerikan gizli belgelerinden 2008 yılına ait bir diplomatik kriptoya göre, İsrail Savunma Bakanlığı’nın David Hacham isimli danışmanı, bazı belgelerde Ömer Süleyman’a “Soliman” diyor. ABD’nin Tel Aviv Büyükelçiliği tarafından Washington’a gönderilen kriptoda, “Hacham’ın, Soliman’a övgüler yağdırdığı ve İsrail Savunma Bakanlığı ile Mısır istihbaratı arasında kurulan kırmızı hattın her gün kullanıldığı” kaydediliyor.

        ‘TARTIŞILMAZ SEÇENEK’

        Hacham’ın, “İsraillilerin, Mübarek’in ölmesi veya görevini yerine getiremeyecek olması halinde Soliman’ın, en azından cumhurbaşkanı yardımcısı olabileceğini düşündüklerini” açıkladığı belirtilen kriptoda, “görev değişikliği senaryosunun analizi için Kahire Büyükelçiliğimizi görevlendirebiliriz, ancak Soliman seçeneği için İsrail’in ortaya koyduğu tercih tartışılmaz” denildi. Mübarek, Kahire’deki gösterilerin başlamasının hemen ardından Süleyman’ı Devlet Başkanı Yardımcılığı’na atayarak 30 yıl sonra ilk kez bu koltuğa bir atama yapmıştı.

        14 GÜNDE ÇÖKTÜ

        Mübarek, dün basının karşısına çıktı. İsyanın, 82 yaşındaki lideri yıprattığı dikkat çekti.

        MÜBAREK MİSAFİR BİLE AĞIRLIYOR

        Başkent Kahire’deki Tahrir Meydanı’nda dün de on binlerce kişi Mübarek’in istifa etmesi amacıyla düzenlenen gösteriye katıldı. Ancak istifa çağrılarına kulak asmayan Mübarek protestonun yapıldığı saatlerde Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan ile görüşüyordu. Mübarek, Nahyan ile iki ülke ilişkilerini ele aldı.

        Hüsnü Mübarek bugün de Rusya'nın Ortadoğu özel temsilcisi Aleksandır Saltanov ile görüştü. Mena ajansına göre, Kahire'de yapılan görüşmenin ardından basına açıklama yapılmadı.

        İSRAİL’DEN ERDOĞAN’A MISIR YANITI

        İsrail Dışişleri Bakanlığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “İsrail, Mısır’daki olaylara karışmamalı” yolundaki sözlerine yanıt verdi. İsrail Radyosu’na göre, bakanlıkça yapılan açıklamada, “İsrail için önemli olan Mısır’ın ne düşündüğüdür” denildi. Haberde, İsrail Dışişleri’nin; “Mısırlıların kendi ülkelerinde olan biteni, Kaddafi’den insan hakları ödüllü Erdoğan’dan daha iyi bildiklerine kuşku yoktur” sözlerine de yer verildi.

        ''KAHİRE’NİN MEKTUBU OLUMLU TONDA''

        Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Mısır’ın Ankara Büyükelçisi Abdurrahman Selahaddin’in Ankara’ya getirdiği mektubun ‘protesto ifadesi içermediğini’ belirtti. Ünal, Büyükelçi’nin ülkesindeki gelişmelerle ilgili Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt’in mektubunu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na ilettiğini açıkladı. Sözcü, mektubun “olumlu bir tonda olduğunu ve bir protesto ifadesi içermediğini” vurguladı. Ankara’nın da Geyt’e cevabi bir mektup göndereceği bildirildi.

        KENDİ MEDYASI MÜBAREK’İ SIRTINDAN VURDU

        Mısır medyasının en önemli gazetelerinden El Ahram, 30 yıllık diktatörlüğü boyunca en yakın destekçilerinden biri olduğu Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’e sırtını dönmeye başladı. Devlet kontrolündeki gazete, tüm politikacı ve ülkenin ileri gelenlerinin sokaklardan yükselen seslere ve gençlerin isteklerine kulak vermesi gerektiğini yazdı. Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in istifasını istemeyerek taktiksel davrandığı izlenimi veren gazete gençlerin eylemini de devrim olarak nitelendirdi. Mısır’ın en eski ikinci gazetesinin yayın politikasındaki değişiklik dikkat çekti.

        İsyanın yeni lideri Google yöneticisi

        Mısır’da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’e karşı düzenlenen protestolarda yakalanıp gözaltına alınan, 12 gün sonra da serbest bıraklan Google’ın Ortadoğu ve Afrika Pazarlama Müdürü Veil Gonim isyanın yüzü oldu. Dubai’deki villasını bırakıp Mısırlı yaşıtları gibi rejim karşıtı protestolara katılan ve dün Tahrir Meydanı’nda halka seslenen Gonim, kendisini kahraman ilan edenlere ise “Asıl kahraman sokaklardaki gençler” dedi.

        GAZETE HABERTÜRK

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa