Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ayasofya’da ayin yapmaktan vazgeçti

        Hem Yunan hem de ABD vatandaşı olan Chris Spirou, ayin için izin aldığı Edirne’nin Enez İlçesi’ndeki Küçük Ayasofya Kilisesi’nden sonra “korsan bir ayin” yapmak için bugün İstanbul’daki Ayasofya Müzesi’ne gelmekten vazgeçti. ABD’li milyarder işadamı Spirou’ya hem Kültür ve Turizm Bakanı Günay’dan hem de Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki gelmişti

        Buket GONGU / GAZETE HABERTÜRK

        ABD’deki, “Amerikan Ayasofya’ya Özgürlük Konseyi” Derneği’nin başkanı Chris Spirou’nun Ayasofya’da ayin yapmak için İstanbul’a gideceğini açıklamasının ardından Türkiye’de siyasi kanatta hararetli saatler yaşandı. Dün önce Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Habertürk’e özel bir açıklama yapıp “Bu tahrik ve düşmanlıktır” dedi. Ardından Dışişleri Bakanlığı da Spirou’ya direkt olarak ulaşıldığını belirtti ve “Yapmak istedikleri şeye izin veremeyeceğimizi resmi bir dille bildirdik” açıklamasını yaptı.

        ‘GELMİYORUZ’

        Bu gelişmeler üzerine korsan ayin için yola çıkan Yunan kökenli Amerikalılardan oluşan yaklaşık 250 kişilik grup, dün akşam Türkiye’ye gelmekten vazgeçti. Yunanistan’ın Dedeağaç (Aleksandrupolis) kentinde bulunan ve bu sabah saatlerinde Türkiye’ye hareket etmesi beklenen grubun lideri ve Uluslararası Ayasofya Kilise Camiası Organizasyonu Başkanı Chris Spirou, “kendilerine Türk makamlarından söz konusu talep ve faaliyetlerinin kışkırtıcı olarak nitelendirildiğine dair bir belge ulaştığını’’ söyledi. “Grubun amacının sadece dua etmek olduğunu’’ savunan Spirou, belgenin adeta “Türkiye’ye giriş yasağı’’ niteliğinde olduğunu iddia ederek, bu gelişme nedeniyle İstanbul’a hareket edilmeyeceğini bildirdi.

        HABERTÜRK’E KONUŞTU

        Chris Spirou, dün akşam Habertürk’e yaptığı açıklamada, “Dua etmemize izin verilmeyeceği yönündeki açıklamalara üzüldüm” dedi. Spirou, konuyla ilgili ilk mektubu Türk yetkililere 16 Eylül 2010’da gönderdiklerini, o günden beri Türk yetkilerle 4-5 kez iletişime geçtiklerini belirtti. Spirou, “En son 27 Ağustos’ta Türk yetkililerle hem 17 Eylül’de yapacağımız duayı hem de Ayasofya’nın Hıristiyan kilisesi olarak orijinale dönüştürülmesini konuştuk. Aldığımız izlenim konunun tartışmaya açık olduğu ve müzakerelerin devam ettiği yönündeydi. Eğer gelmemize izin vermeyeceklerini söyleselerdi, yola çıkmazdık. İstanbul resmi olarak kültür başkenti ama gerçekte değilmiş. Kültür başkenti sadece dansöz görmeye gelenlere açıkmış, inananlar ve dini mekanlar kültürel mirasa dahil değilmiş. İnsanların dua etmesine izin vermemek insan hakları ihlalidir” dedi.

        ‘SAVAŞ DEĞİL İBADET’

        Gerilimin mimarı olan Chris Spirou hem ABD hem de Yunanistan vatandaşı. Yunanistan ve ABD’den topladığı yaklaşık 250 kişilik bir grupla bugün Dedeağaç’tan kalkan otobüslerle Ayasofya’ya gideceklerini söyleyen Spirou dün Atina Haber Ajansı’na da “Biz savaşa değil, ibadet yapmaya gidiyoruz” diye konuşmuştu. ABD’li politikacı Ayasofya’yı dünyadaki tüm Hıristiyanların ibadet edebileceği bir katedrale dönüştürmeyi amaçlıyor. Spirou, geçtiğimiz yıl kasım ayında İsviçre’de minare yasağına ilişkin referandumda Başbakan Erdoğan’a mektup yazarak, bu konuda Müslümanları desteklediklerini, dini özgürlükler konusundaki hassasiyetini dile getirmişti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa