Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Rusya'nın yüzlerce yıllık hayali gerçekleşti

        Suriye ile Rusya deniz kuvvetleri arasında geçen yıl imzalanan anlaşmanın hayata geçirilmesiyle Rusya, Suriye’nin Tartus limanında deniz üssüne sahip oldu.

        Yaklaşık 10 geminin bu üsse konuşlandırılması ve Rusya’nın Karadeniz filosunun komutasının bundan böyle “Karadeniz ve Akdeniz komutanlığı” olarak faaliyet göstermesi kararlaştırıldı.

        Suriye’deki üsten 4 denizi (Hint Okyanusu, Akdeniz, Kızıldeniz, Atlantik) kontrol edebeilcek olan rus gemilerinin ilk ikisi olan Peter the Great ve Amiral Kuzetsov gemileri ocak ayında boğazlardan geçerek Suriye’ye gidecek.

        Rusya’nın bu kritik üs karşılığında Suriye’ye dünyanın en gelişmiş hava savunma sistemleri olan s300 füzelerinden verdiği belirtiliyor. İsrail durumdan çok rahatsız.

        2008 yılının eylül ayında Rusya ile suriye arasında imzalanan anlaşmanın hayata geçirilmesiyle birlikte Suriye’nin tartıs limanında kurulacak askeri üs, Rusya’nın kendi toprakları dışındaki en modern ve sofistike deniz üssü olacak. Böylece Rusya’nın yüzyıllardır hayalini kurduğu sıcak sulara inme projesi de gerçeğe dönüşecek. Üssün 10 Rus savaş gemisine ev sahipliği yapabileceği belirtiliyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa