Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Yüzyılın en uzun güneş tutulması

        Çin'deki güneş tutulması ilk olarak ülkenin batıdaki Tibet Özerk Bölgesi'nin Cona kasabasında yerel saatle 08.01'de (TSİ 03.01) başladı. Ancak bulutların güneşi kapatması nedeniyle tutulma izlenemedi. Tibet'in ardından Çin'in en uzun nehri olan Yantze bölgesine kadar uzanan tutulmanın tüm evreleri yaklaşık 2 saat sürdü. Tutulma bazı yerlerde 6 dakika sürdü. Çin'deki tam güneş tutulması yerel saatle 09.30'da Zhejiang eyaletinin Anji bölgesinde 20'den fazla ülkeden gelen 200 kadar gök bilimci tarafından izlendi. Burası Uluslararası Astronomi Birliği Güneş Tutulması Grubu Başkanı Jay Pasachoff tarafından seçildi. Halkın tutulmayı daha iyi izleyebilmesi için sadece sokak lambaları yakıldı.

        Çin'in 50'den fazla kentinde izlenen söz konusu tutulma ülkede 1814-2009 yılları arasında gözlenen en uzun süreli tam güneş tutulması oldu. Bu asrın altıncı güneş tutulmasının yaşandığı bugün için özel gözlük, tişört ve 2 bin bilet satıldı. Çin'deki tam güneş tutulması, Uzak Doğu turizmini ve ticaretini canlandıracağı söylenen söz konusu tutulmanın en iyi izlenebileceği yer olan Çin'in doğusundaki Şanghay şehrinin Heykeltıraş Parkı, hazırlıklarına günler öncesinden başlamıştı. Ancak tutulmanın yaşandığı 09.35'te havanın kapalı ve yağmurlu oluşu tutulma anını gölgede bıraktı.

        SICAKLIK 10 DERECE DÜŞTÜ

        Hindistan'ın ardından milyonlarca Çinli tutulmayı izlemek için sıcağın altında sabah saatlerinden önce beklemeye başladı. Tutulmanın yaşandığı şehrin televizyonları, tutulmayı canlı olarak verdi. Binlerce kişi şehrin meydanlarından kurulan dev ekranlardan bu tutulmayı izlemeye çalıştı. 40 dereceye varan sıcaklık, tutulma nedeniyle 10 derece düştü. Meydanlarda toplanan halk hep birlikte tutulma anını 10'dan geriye sayarak izledi. Hindistan'ın ardından dünyanın damı olarak Tibet'ten başlayan tutulma on binlerce kişinin öldüğü depreme sahne olan Çin'in Sichuan eyaletine uzandı. Sonrasında Hubei ve Anhui eyaletlerine geçti. Anhui'de 5 dakika 53 saniye güneş tutulması yaşandı. Tutulma sırasında halk unutamayacağı anlar yaşadı. Kimileri fotoğraf makineleriyle o anı çekmeye çalışırken, bazıları da özel gözlüklerle bu anı izlemeye çalıştı. Ayın güneşi kapatması sırasında halk sevinç çığlıkları attı.

        PEKİN NEREDE? AY GÖRÜNDÜ!

        Tutulma anı bazı canlı yayın kazalarını da beraberinde getirdi. Çin Devlet Televizyonu CCTV, tutulmanın yaşandığı şehirlerdeki yerel televizyonlara canlı bağlandı. Zhejiang TV'ye bağlanılırken bazı yayın kazaları oluştu. Zhejiang eyaletindeki yerel televizyon kanalının sunucusunun, "Pekin ne yapıyor? Ortalık karardı. Ay göründü. Hala bağlanamadılar!'' sesi bağlantı sırasında duyuldu. Bunun üzerine bağlantıdaki ses bir süre duyulamadı. Birkaç saniye sonra bağlantı tekrar yapıldı.

        2 MİLYAR KİŞİ İZLEDİ

        Hindistan'da da tam güneş tutulması milyonlarca kişi tarafından izlendi. Ülkenin batısında bulunan Gucarat eyaletinde yerel saatle 06.23'de (TSİ 03.53), güneşin doğuşundan bir süre sonra yeniden akşam oldu ve tutulma 3-4 dakika arasında sürdü.

        Tutulmayla oluşan karanlık, 15 bin kilometre uzunluğunda, 200 kilometre eninde bir koridor oluşturdu. Karanlık Hindistan, Nepal, Butan, Bangladeş, Myanmar, Çin ve Japon Ryukyu adalarına kadar uzandı.

        2 milyar kişinin izlediği tutulma sırasında, Pasifik'in çok fazla insanın yaşamadığı bir bölgesinde Ay, Güneşi 6 dakika 39 saniye süresince tamamıyla örttü ve bu rekor 2 bin 132 yılından önce kırılamayacak.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa