Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Donald Trump Beyaz Saray'da

        ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Beyaz Saray'daki görüşmesi Türkiye saati ile 19.40'ta başladı. Görüşme yaklaşık 22 dakika sürdü.

        Görüşme, Türkiye-ABD ilişkileri ve Ortadoğu'nun geleceği için kritik bir öneme sahip...

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'virgül değil nokta olacak' ifadeleriyle tanımladığı görüşmede YPG/PKK konusu ile FETÖ elebaşı Gülen'in iadesinin masaya yatırılması bekleniyordu.

        Donald Trump'ın "Erdoğan ile uzun ve zorlu bir görüşme olacak' dediği bildirildi. Trump "Türkiye ile ilişkilerimizi daha da güçlendireceğiz. Türkiye ile başarılı ve güçlü ilişkilerimiz var." dedi.

        ORTAK BASIN TOPLANTISI

        TRUMP: PKK VE DEAŞ MÜCADELESİNDE TÜRKİYE'NİN YANINDAYIZ

        ABD Başkanı Trump'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kabul etmekten gurur duyuyoruz. Türkiye komünizme karşı Sovyet işgaline karşı ayakta durdu. Türkler Amerika askerleri ile birlikte yer aldı. Yaptıklarını hiçbir zaman unutmayacağız. Görüyoruz ki bizim generallerimiz ve askerlerimiz bu cesareti hatırlamakta.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ortadoğu'da barışı ve güvenliği sağlamak, paylaştığımız tehlikelerle mücadele etmek ve tüm insanlarımız için haysiyetli bir gelecek yaratmak için birlikte çalışmaya sabırsızlanıyorum. PKK ve DEAŞ mücadelesinde Türkiye'nin yanındayız.

        Türk halkı son yıllarda ve dönemde korkunç terör saldırılarına maruz kaldı. Biz bu saldırıların mağdurlarına taziyelerimizi ve Türk milletine desteklerimizi sunuyoruz. Türkiye'ye PKK, DEAŞ gibi terör gruplarıyla mücadelede destek veriyor ve terör gruplarına güvenli alan bırakmama konusunda güvence veriyoruz.

        REKLAM

        Erdoğan ile birlikte ticari ve ekonomik ilişkilerimizi konuştuk. Türkiye'nin askeri bir takım siparişleri var. Bunların ulaşması konuşuldu. Ortadoğu'daki barışın tesis edilmesitüm halkların güvenliği içinortak tavrı konuştuk. Erdoğan'a teşekkür ediyoruz.

        • 19:45'te Beyaz Saray'da başlayan ikili görüşme, 20 dakika sürdü. Ardından heyetlerarası görüşmeye geçildi. Erdoğan, saat 21:45'te Beyaz Saray'dan ayrıldı.

        ERDOĞAN: YPG'NİN MUHATAP ALINMASI UYGUN DEĞİL

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

        Öncelikle ABD Başkanı Trump'a şahsım ve heyetime gösterdiği ilgiden dolayı şükranlarımı sunuyorum.

        Bir kez daha huzurlarınızda Sayın Trump'ı tebrik etmek için bulunuyoruz. Sayın Başkan ile ikili bir görüşme gerçekleştirdik. Köklü geçmişe dayanan stratejik ortaklığa dayanan Türkiye ABD ilişkilerini ele aldık.

        DEAŞ başta olmak üzere bölgemizdeki tüm terör örgütlerine karşı müşterek bir dayanışma ortaya koymamız büyük önem ifade etmektedir. Ortak geleceğimizi tehdit eden terör örgütlerine karşı ayrım yapmadan mücadele etmekte kararlıyız.

        Bölgemizin içinden geçtiği durum nedeniyle iş birliği büyük bir önem kazanmıştır. Esasen ABD ile BM, NATO ve G-20 gibi kilit kuruluşlarıyla yakın iş birliği içindeyiz.

        Ekonomi ticaret yatırım ve savunma alanında iş birliğimizi artırma konusunda hemfikiriz.

        Bölgemizin geleceğinde terör örgütlerine yer yoktur. Özellikle YPG/PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması bu konuda küresel düzeyde verilen mutabakata kesinlikle uygun değildir.

        Özellikle YPG terör örgütün hangi ülke tarafındanolursa olsun muhatapalınmasıuygun değildir.

        Suriye, Irak Yemen ve Libya'daki kaosu fırsata çevirmek isteyenler eninde sonunda kaybedecektir. İki müttefikin dayanışması eli kanlı şebekeleri bertaraf etmek için kafidir.

        REKLAM

        Sayın Trump'ın seçim zaferi Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgede yeni beklentilerin doğmasına, umutların filizlenmesine yol açmıştır. Biz yeni ABD yönetiminin bu umutları boşa çıkarmayacağına inanıyoruz. Bilhassa Suriye rejiminin son kimyasal saldırısı sonrası takınılan kararlı tutumu oldukça yerinde buluyoruz. Terör örgütleriyle ilkeli ve kararlı mücadele konusunda geçmişte yaşanan hataları telafi edecek adımların devamının geleceğini ümit ediyoruz.

        Sayın Başkan'a 15 Temmuz darbe girişiminin faili FETO terör örgütü konusundaki beklentilerimizi de açıkça ifade edeceğim.

        Trump'ın seçim zaferi yeni beklentilerin doğmasına neden olmuştur. Bilhassa Suriye konusundaki tutumunu oldukça yerinde buluyoruz.

        • Erdoğan, Trump ile düzenlediği ortak basın toplantısında ABD Başkanı Trump'ı ailesi ile birlikte Türkiye'ye davet ettiğini ifade etti

        Bölgesel istikrar için Türkiye- ABD iş birliği çok önemlidir. Sayın Trump ile istişarelerimizi yoğunlaştırmanın, devam ettirmenin kararlılığı içindeyiz. Bugün temelleri atılan adımların hayırlara vesile olmasını diliyorum. Sayın Başkan'a teşekkür ediyorum. Kendisini ailesi ile birlikte ülkemde ağırlamaktan onur duyacağımzı bildirmek istiyorum.

        TWİTTER'DAN KARŞILIKLI MESAJ

        Görüşmenin ardından iki lider Twitter'dan görüşmeye ilişkinmesaj verdi.

        Trump "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Beyaz Saray'da ağırlamak büyük onurdu." şeklinde twet attı.

        Erdoğan ise "Konukseverliğiniz için teşekkürler, Sayın Başkan inanıyorum ki bugünki toplantı eskiye dayanan müttefikliğimizi ve stratejik ortaklığımızı güçlendirecek." yanıtı verdi.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ONURUNA YEMEK VERİLDİ

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump tarafından onuruna verilen öğle yemeğine katıldı.

        Erdoğan ve Trump, Beyaz Saray'daki ikili görüşmeden sonra yaptıkları ortak basın açıklamasının ardından öğle yemeğine geçti.

        REKLAM

        Aynı zamanda heyetler arası görüşmenin de gerçekleştirildiği yemeğin ardından ABD Başkanı Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı makam aracına kadar uğurladı.

        Beyaz Saray'da gerçekleşen öğle yemeğine, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa