Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Lübnan Cumhurbaşkanı fena düştü!

        28. Arap Birliği Zirvesi, 16 ülkenin devlet başkanlarının katılımıyla Ürdün'ün Ölü Deniz bölgesinde başladı.

        Zirvenin ilk gününe damgasını ise Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn oldu. Aile fotoğrafı için bir araya gelen liderlerin yanına giden Avn, fotoğraf için kurulan platforma takılınca düştü. Avn, daha sonra diğer liderler tarafından kaldırıldı.

        TERÖRLE MÜCADELEDE ORTAK TUTUM

        Başkent Amman'ın 55 kilometre güneybatısındaki Ölü Deniz bölgesinde devlet başkanlarının katılımıyla gerçekleşen zirve Arap ülkeleri arasında işbirliği ve dayanışmayı güçlendirmeyi, başta "Filistin sorunu" ve "terörle mücadele" olmak üzere Arap dünyasını ilgilendiren konularda ortak tutum geliştirmeyi amaçlıyor.

        REKLAM

        Zirveye ev sahipliği yapan Ürdün Kralı II. Abdullah, açılış konuşmasında Filistin sorununa adil ve kapsamlı bir çözüm bulunmadan bölgede barış ve istikrarın sağlanamayacağını belirtti. Arap devletlerinin ve halklarının karşılaştığı sorunları "hayati" olarak niteleyen Abdullah, terörle mücadeleye dikkat çekerek "Terör başkalarından çok biz Arapları ve Müslümanları tehdit ediyor. Terörün kurbanlarının ekseriyeti Müslümanlardan. Kapsamlı bir yöntemle bu tehlike ile mücadele etmek için ülkelerimiz ile dünya arasında çaba ve gayretlerin birleşmesi kaçınılmazdır." dedi.

        Suriye krizine de değinen Abdullah, Cenevre ve Astana'daki barış görüşmelerinden umutlu olduğunu ifade etti.

        AMMAN BİLDİRİSİ YAYINLANACAK

        Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt da açılışta yaptığı konuşmada sığınmacılar sorununa ağırlık vererek "Dünyadaki sığınmacılardan her ikisinden biri Arap. Arap insanının onuruna ve yaşamına dokunan bu başıboşluk ve karmaşaya karşı durmalıyız." şeklinde konuştu. Gayt ayrıca, sığınmacılara kucak açan ülkelere teşekkür etti.

        İki gün sürecek zirve, Amman Bildirisi'nin kabulüyle sona erecek.

        Yemen'in ülkede yaşanan savaş nedeniyle zirveye ev sahipliği yapamayacağını duyurmasının ardından Arap Birliği Zirvesi'nin Ürdün'de düzenlenmesine karar verilmişti.

        Arap Birliği devlet ve hükümet başkanları, son olarak 25 Temmuz 2016'da sadece 8 liderin katılımıyla Moritanya'nın başkenti Nuakşot'ta bir araya gelmişti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa