Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa SON DAKİKA - İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması içni Brexit süreci başladı!

        İngiltere, Lizbon Anlaşmasının 50. maddesini işleterek, Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma (Brexit) sürecini resmen başlattı. 2 yıl sürmesi beklenen müzakerelerin ardından, İngiltere resmen Avrupa Birliği'nden ayrılmış olacak.

        Avrupa Komisyonu Başkanı Donald Tusk konuyla ilgili kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "9 ay sonra Birleşik Krallık, Brexit mektubunu ulaştırdı" ifadelerini kullandı. Tusk hem Brüksel hem Londra için mutsuz bir gün olduğunu belirtirken, bundan sonra 27 ülkenin birlik içerisinde, çıkarlarını savunacağı zorlu müzakerelerin yapılacağını söyledi.

        Tusk konuşmasını, "Sizi şimdiden özledik. Teşekkürler ve güle güle" sözleriyle noktaladı.

        İngiltere'nin geçici AB temsilcisi Tim Barrow, Brüksel'de AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile bir araya gelerek 6 sayfalık Brexit mektubunu teslim etti

        İNGİLTERE BAŞBAKANI MAY'DEN AÇIKLAMALAR

        Ayrılık mektubunun AB'ye ulaştırılmasının ardından İngiltere Başbakanı Theresa May, İngiltere Parlamentosu'nda bir konuşma yaptı.

        May yaptığı açıklamada, "Şimdi Birleşik Krallık ve bizim için en iyi geleceği sağlayacak en iyi anlaşmayı yapabilmek için ülke çapında bir araya gelme ve birlik olma zamanı." ifadelerini kullandı.

        İngiltere Başbakanı, AB'ye iletilen mektupta derin ve özel bir işbirliğinin hem İngiltere hem de AB'nin çıkarlarına olacağının belirtildiğini söyledi. İngiltere'nin AB ile olabilecek en yakın güvenlik ilişkilerini kurmak istediği belirtilen mektupta, 2 yıl içinde bir anlaşmaya varılamamasının suç ve terörizmle mücadelede işbirliğini zayıflatacağına dikkat çekildi.

        May ayrıca İngiltere'de yaşayan AB vatandaşlarıyla ilgili konunun en yakın zamanda çözüme kavuşturulmasını umduğunu söyledi.

        • Amacımız pürüzsüz ve düzgün bir Brexit geçirerek, 50. madde sürecinin işletileceği iki yılda gelecekteki ortaklığımız için bir anlaşmaya ulaşabilmek.

        AB ÜYESİ 27 ÜLKEDEN ORTAK AÇIKLAMA

        İngiltere Başbakanı Theresa May'in imzaladığı Brexit mektubunun Avrupa Birliği'ne ulaştırılmasının ardından birlik üyesi 27 ülke ortak bir açıklama yayınladı.

        Açıklamada, 27 ülkenin önceliğinin bir arada kalmak ve Brexit nedeniyle vatandaşlar, iş dünyası ve ülkeler üzerinde oluşan belirsizliği en aza indirmek olduğunun altı çizildi. 27 liderin imzaladığı bildiride, ayrılık görüşmeleri için yapıcı bir yaklaşım geliştirileceği ve İngiltere'nin gelecekte de AB'nin yakın bir partneri olması için yollar aranacağı belirtildi.

        Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nin önceli olan Avrupa Ekonomik Topluluğu'na katıldığı 1973 yılından bu yana devam eden Brexit tartışmaları 2016'da hedefine ulaşmıştı. İlk kez 1975'te Brexit referandumuna giden İngilizler, ilk referandumda %67'lik oranla AB'de kalmaya karar verirken, 2016 yazında yapılan referandumda seçmenlerin %52'si İngiltere'nin AB'den ayrılması yönünde oy kullanmıştı.
        REKLAM

        ALMANYA'DAN AÇIKLAMA: BİZ HAZIRIZ

        İngiltere'nin Brexit sürecini başlatmasının ardından bir açıklama da birliğin lokomotif ülkelerinden olan Almanya'dan geldi. Alman hükümet sözcüsü yaptığı açıklamada, Almanya hükümetinin sürece iyi hazırlandığını ve AB'nin Brexit'le başa çıkacağını söyledi.

        Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel Sigmar ise yaptığı açıklamada, belirsizliklerin iki taraf için de kötü olacağını söyledi ve İngiltere'de yaşayan AB vatandaşlarının durumunun netleştirilmesini istedi.

        İngiltere'nin, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'a ilettiği AB'den ayrılmayı düzenleyen 50. maddenin işletilmesi konulu mektup
        İngiltere'nin, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'a ilettiği AB'den ayrılmayı düzenleyen 50. maddenin işletilmesi konulu mektup

        "TARİH BREXIT'İN ÇOK BÜYÜK BİR HATA OLDUĞUNU GÖSTERECEK"

        Avrupa Parlamentosunun (AP) en büyük grubu olan Avrupa Halk Partisi (EPP) Başkanı Manfred Weber, "Birleşik Krallık için kirazların en iyilerini toplama dönemi bitti ve biz 440 milyon AB vatandaşının menfaatini savunacağız." dedi.

        Weber, İngiltere’nin Lizbon Anlaşmasının 50. maddesini işleme koyarak, 44 yıllık üyeliğin ardından Avrupa Birliğinden (AB) ayrılma (Brexit) sürecini resmen başlatması hakkında açıklama yaptı.

        Ayrılık müzakerelerine hızlı bir şekilde başlanması gerektiğini belirten Weber, "Tarih, Brexit’in çok büyük bir hata olduğunu gösterecek. Bu, her iki tarafa da çok zarar verecek." ifadesini kullandı.

        Weber, EPP grubu için öncelikli olarak müzakerelerin ilk aşamasında "boşanma anlaşması" üzerinde uzlaşma sağlanması, yeni ilişkilerin daha sonra ele alınması gerektiğini kaydetti.

        AB ve İngiltere arasında yapılacak müzakerelerin sonunda yapılacak anlaşmanın AP onayı alması gerektiğine dikkati çeken Weber, "Birleşik Krallık için kirazların en iyilerini toplama dönemi bitti ve biz 440 milyon AB vatandaşının menfaatini savunacağız." değerlendirmesinde bulundu.

        Weber, Birleşik Krallıkta yaşayan 3,2 milyon AB vatandaşının ve ABde yaşayan 1,2 milyon Birleşik Krallık vatandaşının durumlarındaki belirsizliğe hızla son verilmesi gerektiğini belirterek, Birleşik Krallıkın ABye olan tüm mali taahhütlerini yerine getirmek zorunda olduğunun altını çizdi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa