Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Çavuşoğlu: YPG-PKK ile hareket etmek yılanla yatağa girmektir

        Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu kabul etti. Çavuşoğlu, Akıncı ile ortak basın toplantısı düzenledi.

        Çavuşoğlu, "Her şeyden önce DEAŞ'e karşı, YPG-PKK gibi bir terör örgütüyle hareket etmek yılanla yatağa girmek demektir" dedi.

        Çavuşoğlu, S-400 (hava savunma sistemi) ile ilgili görüşmelerimiz olumlu bir şekilde seyrettiğini söyledi.

        "SÜNNİ ARAP BİR ŞEHRE Şİİ MİLİSLERİ SOKMAK ÇOK TEHLİKELİDİR"

        Yüzde 99 Sünni Arap bir şehre Şii milisleri sokmak çok tehlikeli olduğunu ifade eden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "O yüzden Haşdi Şabi, Musul'a bugüne kadar kadar sokulmadı. (Rakka operasyonuna) PKK terör örgütünü YPG terör örgütünü sokmak da o kadar tehlikelidir" diye konuştu.

        REKLAM

        "RUM TARAFI YAPTIĞI HATAYI DÜZELTMELİ"

        Çavuşoğlu, Kıbrıs'ta kalıcı çözüm için yapılan müzakerelerin devamı için Rum tarafının yaptığı hatayı düzeltmesi ve çözüm masasına dönmesi gerektiğini söyledi.

        Rum Meclisinde 10 Şubat tarihinde 1950 yılında adadaki Rumlar arasında Enosis amacıyla düzenlenen oylamanın Rum tarafındaki okullarda anılmasına yönelik kararın kabul edilmesi geçen hafta müzakerelerde kriz yaşanmasına neden olmuştu.

        Basında yer alan haberlere göre Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiades, Akıncı ile yaptığı görüşmeyi terk etmiş; ancak Anastasiades görüşmeyi terk etmediğini ve sadece ara vermek için dışarı çıktığını belirtmişti.

        Reuters'ın haberine göre müzakerelerin bundan sonra nasıl ilerleyeceğinin sorulması üzerine Çavuşoğlu, "Adada iki kesime dayalı kalıcı çözüm için bundan sonraki süreçte de yapıcı olmak istiyoruz, ancak sürecin devamı için Rum tarafının yaptığı hatayı düzeltmesi gerekli. Akıllarını başlarına toplasınlar, çözüm istiyorlarsa müzakere masasına dönsünler" dedi.

        REKLAM

        Kıbrıs'ta garanti ve güvenlikler konusunda tarafların uzlaşmaya yakın olduğuna dair açıklamalar yapıldığı hatırlatıldığında ise Çavuşoğlu Türkiye'nin garantörlük ve güvenlik konusundaki tavrının açık ve net olduğunu kaydetti ve "Garanti ve güvenlik konusunda Cenevre'den sonra yeni bir toplantı yapılmadığı için bu konularda bir yakınlaşma sağlandığını söylemek doğru olmaz" dedi.

        Kıbrıs'ta garantör ülkeler olan Türkiye, Yunanistan ve İngiltere adadaki taraflarla Ocak ayında ilk kez Cenevre'de uluslararası bir konferans için biraraya gelmiş, garantörlük ve güvenlik konusu ilk kez uluslararası bir konferans formatında tartışılmıştı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa