Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Almanların ünlü film yıldızı 'ajan' çıktı!

        Almanya'nın Nazi dönemi ve 2. Dünya Savaşı sonrasındaki en önemli film yıldızlarından Marika Rökk'ün ismi Alman istihbarat belgelerinden çıktı. Gizliliği kaldırılan belgelerin bir bölümünde Rökk'ün Sovyet ajanı olduğu bilgisi yer alıyor.

        1930'larda Nazi Propaganda Bakanı Joseph Goebbels'in, Hollywood'un kadın starlarına karşılık Alman film yıldızları yetiştirme düşüncesinin ardından yıldızı parlayan isimlerden biri de Marika Rökk olmuştu.

        Macaristan doğumlu olan Rökk, Nazi yönetimiyle kurduğu yakın ilişkilerle biliniyordu. Hatta savaşın ardından Nazi yönetimiyle olan bağlarından dolayı 2 yıl oyunculuk yapması yasaklandı. Ancak gizliliği kaldırılan Alman istihbarat belgelerine göre Rökk, Nazi yönetiminden Moskova'ya bilgi aktarıyordu.

        REKLAM

        Savaş sonrasında bir süre rehabilite edilen ve savaş sonrası dönemde Alman film endüstrisinin en popüler yıldızlarından biri olan Marika Rökk, 2004'te 90 yaşında hayata veda eden kadar yaklaşık 40 filmde rol aldı.

        Rökk'ün, KGB ajanı olduğu şüphesiyle istihbarat belgelerine girdiği ilk tarih ise 1951 olarak belirlendi. Belgelerde, Rökk'ün KGB'ye menajeri Heinz Hoffmeister tarafından alındığı ve yönetmen kocası Georg Jacoby'nin de benzer faaliyetlerde olabileceği iddiası yer aldı. 1951'te sinemayı bırakarak, Düsseldorf'ta küçük bir örgü dükkanı açma kararı alan Rökk'ün bu hareketi ise istihbarat raporlarında, 'ajanlık faaliyetine devam etmek için zekice bir manevra' olarak görülmüş.

        Gizliliği kaldırılan istihbarat belgelerinde, Rökk ile ilgili iddialar için herhangi bir kanıt sunulmazken, Rökk'ün Sovyet yönetimine ne gibi bilgiler verdiğiyle ilgili detaylar da yer almadı. Alman kamuoyu, istihbarat raporlarına şüpheyle yaklaşıyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa