Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Irak Başbakanı İbadi Sadr yanlılarınI uyardı

        Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr yanlılarına ülkede "iç savaş" çıkarmamaları uyarısında bulundu.

        İbadi, Sadr yanlılarının düzenlediği gösteriler ve beraberinde başkent Bağdat'taki şiddet olaylarının ele alındığı Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, hükümetin öncelikli gündem maddesinin Musul'u terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonları olduğuna dikkati çekti.

        Sadr yanlılarına işaret eden İbadi, "Göstericilere, ülkeyi iç savaşla ateşe vermemeye ve en önemli hedefimiz DEAŞ ile mücadeleyi unutmamaya çağırıyorum." dedi.

        REKLAM

        Gösterileri kullanan bazı gruplar olduğunu ifade eden İbadi, barışçıl gösterilerin önemine vurgu yaparak, "Güvenlik güçlerini tedirgin etmek, kentlerin kurtarılması operasyonları için harcanan çabaları olumsuz etkiler." diye konuştu.

        TRUMP İLE GÖRÜŞTÜ

        İbadi ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump ile telefon görüşmesi yaptığını ifade ederek, Trump'ın DEAŞ ile mücadelede Irak'a destek verdiğini vurguladığını aktardı.

        Trump'a ABD'ye giriş yasağının Irak vatandaşlarını kapsamasının uygun olmadığını dile getirdiğini ifade eden İbadi, ABD Başkanının bu meselenin yeniden ele alınması sözünü verdiğini belirtti.

        Trump, Suriye, Irak, İran, Yemen, Libya, Sudan ve Somali vatandaşlarının 3 ay ülkeye alınmamasını öngören "ABD'ye Giren Yabancı Teröristlerden Ulusu Koruma" başlıklı bir kararname yayımlamıştı. Washington eyaleti Federal Yargıcı James Robart da kararnamenin uygulamasının ülke genelinde durdurulmasına karar vermişti.

        ABD Dışişleri Bakanlığı, 4 Şubat'ta yargıcın kararına binaen yasaklı ülke vatandaşlarına vize vermeye devam edeceğini ve mevcut vizeleri iptal etmeyeceğini duyurmuştu. Bunun ardından ise ABD İç Güvenlik Bakanlığı kararnamenin yürütmesini durdurduğunu açıklamıştı.

        REKLAM

        Irak'ta Sadr yanlıları cumartesi Yüksek Seçim Komiserliği üyelerinin değiştirilmesi talebiyle Bağdat'taki Tahrir Meydanı'nda toplanmıştı. Güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 5 kişi ölmüş ve 320 kişi yaralanmıştı.

        İbadi bugün Bağdat'ta gösteriler sırasında yaşamını yitirenler konusunda soruşturma açılması, önceki gün de başkent başta olmak üzere ülke genelinde roketatar ve havanların toplanması için geniş çaplı arama çalışmalarının başlatılması talimatı vermişti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa