Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa SON DAKİKA! Almanya'da yeni cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier oldu

        Almanya'da Federal Seçiciler Kurulu, bugün ülkenin 12. cumhurbaşkanını seçti.

        Ülkenin yeni cumhurbaşkanı, eski dışişleri bakanı Frank-Walter Steinmeier oldu.

        REKLAM

        Almanya'da cumhurbaşkanını belirleyen Federal Meclisin (Bundestag) 630 milletvekilinin yanı sıra eyalet meclislerinin belirlediği aynı sayıda delegeden oluşan Federal Seçiciler Kurulu (Bundesversammlung) tarafından Berlin'deki Reichstag binasında yapılan seçimde Steinmeier, ilk turda bin 239 geçerli oyun 931'ini alarak 5 yıllık süre için Almanya'nın yeni cumhurbaşkanı oldu.

        Steinmeier görevine 19 Mart'ta başlayacak.

        Bin 253 delegenin katıldığı ve 14 oyun geçersiz sayıldığı oylamada, Sol Parti adayı Christoph Butterwegge 128, aşırı sağcı popülist Almanya için Alternativ (AfD) partisinin adayı Alfred Glaser 42, Hür seçmenlerin adayı Alexander Hold 25 ve Korsanlar Partisi'nin adayı Engelbert Sonneberg de 10 oy aldı, 103 delege çekimser oy kullandı.

        Aralarında Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın'ın da bulunduğu çok sayıda yerli ve yabancı davetlinin izlediği oylamayı Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Steinmeier'in eşi Elke Büdenbender ve eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff de davetlilerle tribünden takip etti.

        Oylamada Alman Milli Takımının Teknik Direktörü Joachim Löw, Türk asıllı yazar Feridun Zaimoğlu, NSU terör örgütü tarafından öldürülen Enver Şimşek'in kızı Semiya Şimşek gibi toplum tarafından bilinen isimler de oy kullandı..

        STENMEIER'DEN İLK AÇIKLAMA

        Almanya'da cumhurbaşkanlığına seçilen eski Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, kendisini cumhurbaşkanı seçenlere teşekkür etti.

        Steinmeier, cumhurbaşkanı seçildikten sonra yaptığı konuşmada, Federal Seçiciler Kurulu’dan aldığı büyük desteğin cumhurbaşkanlığı görevi için cesaret verici olduğunu belirtti.

        "Beni seçenlere, bana duydukları güvenden dolayı teşekkür ediyorum." diyen Steinmeier, görev süresi içinde kendisini seçmeyenlerin güvenini de kazanacağını kaydetti.

        Dünyada fırtınalı bir dönemin yaşandığını ifade eden Steinmeier, bu dönemde toplumun birlikteliğinin önemli olduğunu ifade etti.

        Almanya’daki insanların endişelerini ciddiye aldığını belirten Steinmeier, ancak birçok insanın da Almanya'yı umut olarak gördüğünü aktardı.

        Steinmeier, "Almanya, başkalarına cesaret veriyor. Ülkede her şey iyi olduğu için değil, ülkeyi iyi yapabileceğimizi gösterdiğimiz için." ifadesini kullandı.

        Avrupa'da özgürlüğü ve demokrasiyi korumak gerektiğini belirten Steinmeier, "Bu temeli birlikte savunmak istiyoruz ve savunmamız lazım." şeklinde konuştu.

        MERKEL, STEİNMEIER'İ KUTLADI

        Almanya Başbakanı Angela Merkel gazetecilere yaptığı açıklamada, Steinmeier’i tebrik ederek, "Steinmeier'in, ülkemiz için mükemmel bir cumhurbaşkanı olacağından eminim." dedi.

        Sadece Federal Seçiciler Kurulu’nun büyük çoğunluğunun değil, halkın geniş kesiminin de Steinmeier'i desteklediğini bildiğini ifade eden Merkel, hükümette birlikte çalıştığı Steinmeier’in zor dönemlerde çözümler bulan bir kişi olduğunu kaydetti.

        Merkel, Steinmeier’in insanların endişelerini de iyi bildiğini belirterek, anayasanın belirlediği şekilde yeni cumhurbaşkanıyla birlikte çalışmaktan memnuniyet duyacağını ifade etti.

        Steinmeier, Federal Seçiciler Kurulu'nda bugün yapılan seçimlerde delegelerin yaklaşık yüzde 75’inin oyunu alarak Almanya’nın 12. Cumhurbaşkanı seçilmişti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa