Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Çin'den Myanmar'da ateşkes çağrısı

        Çin, bölgede barış ve istikrarın sağlanması için Myanmar'ın kuzeyinde ateşkes çağrısında bulundu.

        Çin ve Myanmar arasında yürütülen üst düzey danışma toplantısında, Myanmar'ın kuzeyinde tansiyonun hafifletilmesi ve ateşkes sağlanması konuları görüşüldü.

        Şinhua ajansının haberine göre, Çin'in güneyindeki Yünnan eyaletinin başkenti Kunming'de yapılan Diplomasi ve Savunma Danışma Toplantısı'na (2+2) Pekin yönetimini temsilen Dışişleri Bakan Yardımcısı Liu Cınmin ile Merkezi Askeri Komisyonu yetkilisi Şao Yüenming, Nepido hükümetini temsilen ise Dışişleri Bakanı U Kyaw Tin ile askeri yetkili Tatmadaw Tun Tun Naung katıldı.

        REKLAM

        Çin Dışişleri Bakanlığı'nın toplantı sonrası yaptığı açıklamada, yakın diyaloğun sürdürülmesi, sınırda istikrar ve barış ortamının sağlanması için ortak çaba harcanması konusunda iki ülke yetkililerinin fikir birliğine vardığı vurgulandı.

        Pekin yönetimi, Myanmar'daki tüm taraflara bu ülkenin kuzeyinde en kısa zamanda ateşkesin sağlanması için anlaşmaları çağrısında bulundu.

        Nepido yönetimi, son 10 yıldır ülkenin kuzeyindeki Çin sınırına yakın bölgede silahlı etnik gruplara karşı mücadele ediyor. Yaşanan çatışmalar, Çin'in sınır güvenliğini tehdit ediyor ve mülteci sorununa neden oluyor.

        Myanmar Ticaret Bakanlığının verilerine göre, bölgedeki çatışmaların olumsuz etkisi ile ülkenin kuzeyindeki Şan eyaleti üzerinden Çin ile yapılan sınır ticaretinde geçen yıl 210 milyon dolar kayıp yaşandı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa