Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Suudi Arabistan'dan umre konusunda geri adım

        Suudi Arabistan hükümeti tarafından son üç yılda ikinci kez umreye gideceklerden 540 Dolar ek harç bedeli istenmesi umre turizminde talep düşüklüğüne yol açınca kararda değişikliğe gidiliyor.

        Başta tur şirketlerini, umreye gidecek olanları ve havayolu şirketlerini olumsuz etkileyen karar bazı ülkeler tarafından da boykot edip dünya genelinde de umre turizminde önemli kayıplar yaşanmaya başlamıştı.

        Türk şirketleri de kararın kaldırılması için girişimler yaparken Suudi Arabistan'da konaklama oranlarında düşüş yaşayan oteller girişimde bulundu. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği bünyesindeki acenteler, geçtimiz yıllarda 60 bin vize girişi yaparken, ek harç bedelinin ardından bu rakam 6 bine kadar düştü.

        "AYNI SEZONDA İKİNCİ KEZ GİDENLERDEN ALINACAK"

        Bu gelişmelerin ardından Suudi Arabistan'ın 540 dolarlık harcı kaldırma kararı aldığı öğrenildi. Umre turizmi yapan Türk tur şirketleri, ek harç kararının üç yıl içinde değil aynı sezonda ikinci kez gidenlerden alınması yönünde değiştirileceğini ve bu kararın da kısa bir süre sonra açıklanacağını duyurdu. Kişiye özel butik umre ve hac turları da düzenleyen Amade Turizm'in ortaklarından Turgut Şimşek, "Suudi Arabistan ek harç kararını üç yıl yerine aynı sezonda gidilmesi olarak değiştiriyor. Kararın pazar günü açıklanmasını bekliyoruz. Umre sezonu Kasım ayının başında açıldı. Ramazan ayı ile birlikte sezon kapanıyor. 540 dolar büyük para. Dünya genelinde yolcu azaldı. Suudi Arabistan bunu gördü ve gelen baskılar da eklenince kararı değiştirme yoluna gidiyorlar" dedi.

        "DÖVİZ KURU ARTIŞI UMRE TURİZMİNİ OLUMSUZ ETKİLER"

        Umre ve hac turizminin Türk lirası olması yönünde sosyal medyada kampanya olmasıyla ilgili Turgut Şimşek şunları söyledi: "Döviz kuru artınca mutlaka olumsuz bir yansıması oluyor. Bizim harcamımızın yüzde 95'i dolar. Havayolları dolar alıyor. Bunun yüzde 70'i Suudi Arabistan'a konaklama ve otobüs hizmetlerine gidiyor. 42 yıldır riyal ile dolar paritesi aynı. Bu şartlarda TL alıp nasıl dolar öderiz. Döviz kuru artışının umre ve hac turizmini olumsuz elbette etkiler"

        Gökhan ARTAN / İSTANBUL

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa