Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Kolombiya hükümeti ile ELN barış görüşmelerine başlıyor

        Kolombiya hükümeti ve isyancı grup Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) arasındaki görüşmelerin 10 Ocak'ta başlayabileceği bildirildi.

        Kolombiya basınının, hükümetin müzakere heyetine dayanarak yaptığı haberlere göre, görüşmeler, ELN'nin kendi içinde yapacağı müzakerelerin neticelenmesinin ardından 10 Ocak'ta, Ekvador'un başkenti Quito'da başlayabilir.

        Ülkenin ikinci büyük solcu gerilla örgütü olan ELN, 29 Eylül'de sosyal medya hesabı aracılığıyla hükümetle arasındaki farklılıkların üstesinden gelmeye ve barış görüşmelerini başlatmaya hazır olduğunu duyurmuştu. Resmi görüşmelerinin 27 Ekim'de Ekvador'da başlayacağı açıklanmıştı.

        Görüşmelerin başlayacağı tarihe az bir süre kala Kolombiya hükümeti adına görüşmelere katılacak heyetin başında bulunan eski Tarım Bakanı Juan Camilo Restrepo, görüşmelerin başlaması için eski Kongre Üyesi Odin Sanchez'in serbest bırakılmasının şart olduğunu açıklamış, örgüt ise Restrepo'ya sosyal medya hesabından verdiği yanıtta bu açıklamaların görüşmeleri zedeleyeceğini ileri sürmüştü.

        Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, 27 Ekim'de ELN ile görüşecek müzakere heyetinin kararnamesini, örgütün, 8 aydır elinde tuttuğu Sanchez'i serbest bırakmamasını gerekçe göstererek imzalamamıştı.

        ELN'nin "Gabino" ismiyle bilinen askeri ve siyasi lideri Nicolas Rodriguez Bautista, ELN'nin yayın organına verdiği demeçte, Kolombiya hükümetiyle örgüt arasında 6 Ekim'de Venezuela'da bir anlaşma yapıldığını ve bu anlaşma uyarınca ELN'nin iki militanının affedilmesi gerektiğini savunmuş, "Hükümet söz verdiği gibi, şu anda tutuklu olan iki ELN militanını salıverir ise biz de Odin Sanchez'i serbest bırakmaya hazırız." ifadesini kullanmıştı.

        Sanchez, örgütün daha önce kaçırdığı ve 2 yıl rehin tuttuğu Choco eyaletinin eski yönetici olan kardeşi Patrocinio Sanchez hastalanması üzerine örgüte teslim olmuş ve kardeşinin serbest kalmasını sağlamıştı.

        Bir yandan hükümetle barış masasına oturmak isteyen örgüt ise bu süreçte saldırılarına devam etti. En son 17 Kasım'da Cucuta'da düzenlenen ve 17'si polis, 2'si sivil 19 kişinin yaralandığı saldırının da arkasında olduğu düşünülen ELN, öncesinde de 28 Ekim'de Arauca bölgesinde 2 kamyon sürücüsünü öldürmüştü.

        Aynı bölgede 5 Kasım'da kendilerine haraç vermeyi reddeden 2 besiciyi öldüren solcu örgüt, 13 Kasım'da da Casanare'de 2 polise suikast düzenlemişti.

        Kolombiya hükümeti ile ELN arasında başlaması beklenen barış görüşmeleri, Ekvador, Şili, Küba, Venezuela, Norveç ile Brezilya'nın gözlem ve garantörlüğünde yapılacak.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa