Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa "Bilge Kral" vefatının 13. yılında kabri başında anıldı

        Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç, vefatının 13'üncü yıl dönümünde, başkent Saraybosna'daki Kovaçi Şehitliği'nde bulunan kabri başında anıldı.

        Bosna Hersek'e bağımsızlık yolunda liderlik eden ve derin bilgi birikiminden dolayı "Bilge Kral" olarak anılan İzetbegoviç'in kabri başında düzenlenen anma törenine, kızı Lejla Aksamija, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, silah ve dava arkadaşları, kurucusu olduğu Demokratik Eylem Partisi (SDA) temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

        Törende "Bilge Kral" İzetbegoviç'in kabrine çelenk bırakıldı, dua okunup saygı duruşunda bulunuldu.

        Merhum İzetbegoviç'in kızı Lejla Aksamija, burada yaptığı açıklamada, üç çocuklu babasının hayatı boyunca büyük tecrübeler yaşadığını belirterek, babasının hem hapis yattığını hem de Bosna Hersek'i savunma görevini üstlendiğini anımsattı.

        Babasının, tüm tecrübelerini kağıda döktüğünü aktaran Aksamija, "Onun yazdıklarını mutlaka okuyun. Bilgeliği ve düşünceleri raflarda kalmasın. Gençler mutlaka kendilerine hitap eden mesajları alacaktır." dedi.

        Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Erginay da her yıl olduğu gibi bugün de merhum Aliya İzetbegoviç'i anmak üzere kabri başına geldiklerini belirterek, "Düşüncesini, felsefesini, kişiliğini tekrar algılama, gözden geçirme ve insanlarla tanıştırma fırsatı bulduk." diye konuştu.

        "İZETBEGOVİÇ, BOSNA HERSEK'İ BİLGELİKLE YÖNETTİ"

        İzetbegoviç'in silah arkadaşı Dzevad Topic de anma törenlerine her yıl daha fazla sayıda kişinin geldiğine işaret ederek, "Bosna Hersek genelinden katılan heyetlerimiz var. Törende bulunmaktan gurur duyuyorum." dedi.

        Saraybosna Kanton Başbakanı Elmedin Konakovic ise Bosna Hersek'in 1990'lı yıllarda yaşanan savaşta ayakta kalmasında İzetbegoviç'in büyük rolü olduğunu vurgulayarak, İzetbegoviç'in ülke politikasının en önemli simgesi olduğunu kaydetti.

        SDA Genel Sekreteri Amir Zukic ise İzzetbegoviç'in Bosna Hersek tarihindeki en önemli isimlerden biri olduğunu ifade ederek, "İzetbegoviç, Bosna Hersek'i bilgelikle yönetti. Bu ülkenin egemen, bağımsız ve demokratik olması için mücadele etti. Onun yaptıkları gelecek nesillere de örnek olmalı." diye konuştu.

        HALKINA BİR DEVLET BIRAKTI

        Bosna Hersek'in kuzeybatısındaki Bosanski Şamats'ta 1925 yılında dünyaya gelen Aliya İzetbegoviç, İkinci Dünya Savaşı boyunca faşist ideolojiye, daha sonra ise komünist rejim ve uygulamalarına karşı çıkarak Mladi Muslimani (Genç Müslümanlar) isimli, kolej ve üniversite öğrencilerinden oluşan teşkilatın kurucusu oldu.

        Halkı için verdiği mücadele sırasında tutuklanan ve hapis hayatını zor koşullarda sürdüren İzetbegoviç, 1988 yılının sonunda Yugoslavya hükümetinin "sözlü muhalefet sebebiyle cezalandırılanlara tanınan aftan" yararlanarak serbest bırakıldı.

        1990 yılında bugün de ülkedeki en güçlü Boşnak partisi konumundaki SDA'yı kuran İzetbegoviç, Bosna'da 1992-1995 yılları arasındaki savaşta da halkına önderlik etti. Savaşı bitiren Dayton Barış Antlaşması'nı 21 Kasım 1995 tarihinde imzalayan İzetbegoviç, bu anlaşmayla halkına uluslararası arenada tanınan bir devlet bıraktı.

        Rahatsızlığı nedeniyle Ekim 2000'de devlet başkanlığı görevinden çekilen İzetbegoviç, 19 Ekim 2003'te hayata gözlerini yumdu.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa