Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Boko Haram'da bölünme sinyalleri

        Başta Nijerya olmak üzere Çad Gölü çevresinde saldırılar düzenleyen Boko Haram örgütü, bölünme sinyalleri veriyor.

        Terör örgütü DAEŞ ile bağlantılı el Naba dergisinin son sayısında, daha önce Boko Haram'ın sözcülüğünü yapan Ebu Musab el Barnawi'den Boko Haram'ın yeni lideri sıfatıyla söz edilirken, 2009 yılından bu yana örgüt lideri olan Ebubekir Şekau bu haberi yalanladı.

        Şekau, dün yayınlanan ses kaydında DAEŞ'in lideri Ebubekir el Bağdadi'ye saygı duyduğunu ancak Barnawi'yi tanımadığını, halen Boko Haram'ın başında olduğunu söyledi.

        Örgüt içinde ideolojik kamplaşma yaşandığını kabul eden ve Barnawi'ye destekleyenlerin, "inançsızlar ve günahkarlarla flört ettiğini" savunan Ebubekir Şekau, "Açıkça yoldan sapanların ve inançsızlık sergileyenlerin otoritesini kabul edemeyiz." ifadesini kullandı.

        Boko Haram örgütünün yeni lideri seçildiği iddia edilen Ebu Musab el Barnawi ise Çad Gölü çevresinde "inançsızları" hedef alan saldırılarının süreceği tehdidinde bulundu.

        Barnawi, el Naba dergisinde yayımlanan söyleşisinde, "Müslümanlara kendi yaşam biçimlerini empoze etmeyi isteyen inançsızlara (Hristiyanlara) yönelik saldırılara son vermeyeceğiz. İnsanları, toplumu yozlaştırmayı amaçlayan yollarını izlemeye mecbur kılıyorlar." ifadesini kullandı.

        Ebu Musab Barnawi ayrıca Muhammed Yusuf tarafından kurulan Boko Haram'ın, Müslümanların, İslamiyet'in ilk neslinin "doğru yoluna" dönmesine kılavuzluk ettiğini savundu.

        Boko Haram, 160 milyon nüfusuyla Afrika'nın en büyük ülkesi olan Nijerya'da 2000'li yılların başından beri faaliyet gösteriyor. Örgütün, lideri Muhammed Yusuf'un gözaltındayken ölmesinin ardından 2009'dan itibaren düzenlemeye başladığı kitlesel şiddet eylemlerinde şimdiye kadar 17 bine yakın kişi hayatını kaybetti.

        Örgütün eylemleri, yaklaşık iki milyon Nijeryalıyı kendi ülkelerinde mülteci konumuna düşürdü.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa