Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik "Çin, Filipinler'in egemenlik haklarını ihlal etti"

        Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler'in başvurusu üzerine görülen davada Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki iddialarının aleyhinde karara vardı.

        Lahey'deki mahkemenin kararında, Çin'in, Güney Çin Denizi sularında ve kaynaklarında tarihten gelen ayrıcalıklı bir kontrole sahip olduğu yönünde herhangi bir kanıtın bulunmadığı belirtildi.

        Mahkeme, Çin'in Filipinler'in egemenlik haklarını ihlal ettiğine ve yapay adalar inşa ederek bölgedeki mercan kayalıklarına ciddi zarar verdiğine hükmetti.

        Çin'den BM Daimi Tahkim Mahkemesi kararına tepki geldi.

        Resmi basında yer alan haberlerde, Pekin yönetiminin, "mesnetsiz ve hükümsüz" sözleriyle nitelendirdiği kararı kabul etmeyeceği veya tanımayacağı ifadesi kullanıldı.

        BM Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler'in 2013'te yaptığı başvuruyu değerlendirmiş ve 2015'te de davayı görmeyi kabul etmişti.

        Petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıklar, Tayvan, Çin, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler arasında uzun süredir tartışma konusu. Çin, Güney Çin Denizi'nin tamamı üzerinde hak iddia ediyor.

        ÇİN: KARARI TANIMAYACAĞIZ

        Çin'in Filipinler'in başvurusu üzerine Güney Çin Denizi ile ilgili verilen tahkim kararını tanımayacağı ve kabul etmeyeceği açıklandı. Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Tahkim kararı, hükümsüz ve geçersiz ve de herhangi bir bağlayıcılığa sahip değil" ifadesine yer verildi.

        Çin Uluslararası Radyosu'nun (CRI) haberine göre açıklamada, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki toprak egemenliği ve denizlerdeki hak ve çıkarlarının bu kararlardan etkilenmeyeceği, Çin'in bu tür kararlara dayanılarak bulunulacak iddia ve eylemlere karşı çıktığı, bu iddia ve eylemleri asla kabul etmeyeceği belirtildi.

        AA/CİHAN

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa