Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Lavrov: Eğer İsveç NATO´ya katılırsa biz de harekete geçeriz

        Rusya Dışişleri Bakanı Sergej Lavrov İsveç´in Dagens Nyheter (DN) gazetesine verdiği özel söyleşide İsveç´in son zamanlarda NATO ile yakınlaşmasına dikkat çekerek ``Eğer İsveç NATO´ya katılırsa biz de harekete geçeriz. Bunun nasıl olacağına Savunma Bakanlığı, ordu ve komuta kademesi karar verir´´ dedi.

        Lavrov NATO´nun Kuzey Avrupa´da genişlemesine ilişkin görüşlerini açıklarken ``Kuzeyde tarafsız komşu ülkelerin olması bir olgu, Kuzey Atlantik Paktı´na üye ülkelerin olması bir başka olgudur. Eğer İsveç NATO´ya katılmaya karar verirse sırf bu yüzden İsveç´in bize saldıracağını düşünmüyoruz. Ancak bu durumda İsveç´in mevcut altyapısı NATO´nun denetimi altına girecektir. Bu durumda sınırın diğer tarafında Rusya´yı tehdit olarak gören askeri-politik bir paktın karşısında kuzey sınırlarımızda gerekli askeri teknik önlemleri almamız doğaldır´´ diye konuştu.

        Lavrov Rusya´nın NATO ile olan ilişkilerine değinirken de ``Rusya askeri çatışma ortamının artması istemiyor. Fakat Rusya´nın sınırlarına doğru genişleyen NATO´ dur. Biz NATO´nun doğuya doğru genişlemesi konusunda sürekli uyardık. Her ülkenin kendi güvenliği ile ilgili kararlar alması doğaldır. Ama eğer bir askeri yapı Rusya´nın sınırlarına yaklaşıyorsa tabii ki bizde gerekli askeri teknik önlemleri alacağız´´ dedi.

        BALTIK ÜLKELERİ RUSYA'YA MİNNETTARLIK GÖSTERMEDİLER

        Baltık ülkelerinin durumuna da değinen Lavrov ``Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonra Baltık ülkeleri halk oylamalarını yaparak Rusya´dan ayrıldılar. Hiç kimse onları tehdit etmedi. Baltık ülkelerini şiddet yoluyla tutmak için bir girişimde bulunulmadı. Ama Baltık ülkeleri onların hiç bir şiddet olmadan ayrılmalarını sağlayan Rusya´ya minnettarlık göstermediler. Aksine Sovyetlerin onlara şiddet uyguladığını, kullandığını, sömürdüğünü konuşmaya başladılar. Bazıları niçin olduğunu anlamadığım 185 milyar dolarlık fatura çıkardılar. Oralarda endüstriler kurduğumuz, ekonomilerini güçlendirdiğimiz, kişi başı yatırımların Sovyet Cumhuriyetlerinden çok daha fazla olduğu için mi? `´ diye konuştu.

        DHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa