Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya El- Kazzani İstanbul'dan böyle geçti

        Umut Tütüncü / GAZETE HABERTÜRK

        EYÜP el-Kazzani’nin tüm bağlantılarını Türk Milli İstahbarat Teşkilatı (MİT) ortaya çıkardı. MİT’in tespitlerine göre, Fas pasaportlu 26 yaşındaki saldırganın, Germanwings Havayolu şirketi ile Berlin üzerinden İstanbul’a geldiği belirlendi. Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan Türkiye’ye giriş yapan Eyüp el-Kazzani, İstanbul’da bir otelde 5 gün konakladı, otelden ayrıldıktan sonra izini kaybettirdi. Türk istihbarat birimlerine göre El-Kazzani, yasadışı yollarla Suriye’ye geçti ve daha sonra hiç Türkiye’ye giriş yapmadı.

        MİT’İN ŞÜPHESİ HAKLI ÇIKTI

        İspanyol polisinin El-Kazzani’yi takibe aldığı, zanlının Fransa’ya geçme ihtimali üzerine Fransız polisine bilgi verdiği ancak Fransa’nın elindeki istihbarat bilgilerini Türkiye ile paylaşmadığı anlaşıldı. MİT, Fransız istihbaratının elindeki bilgileri paylaşmamasına rağmen El-Kazzani’nin IŞİD’le bağlantısı olabileceği bilgisine ulaştı.

        MİT, 21 Mayıs 2015 tarihinde tüm kurumları uyararak El-Kazzani’nin takibe alınmasını ve yakalanmasını halinde gerekli yasal işlemlerin yapılarak sınırdışı edilmesini istedi. 22 Mayıs 2015’te El-Kazzani ile ilgili Türkiye’ye giriş yasağı konuldu ve yakalanması halinde gerekli yasal işlemlerin yapılması için karar alındı. Ancak Fransız istihbaratının gerekli bilgileri paylaşmaması nedeniyle El-Kazzani’nin, yakalama kararından 11 gün önce yani 10 Mayıs’ta Türkiye’ye giriş yaptığı anlaşıldı.

        26 AVRUPA ÜLKESİNDE GÖRÜLDÜ

        1989: Fransa’nın Tetuan kentinde doğru

        2007: İspanya’nın başkenti Madrid’e yerleşti ve 2 yıl yaşadı. Bu süre içinde 2 kez uyuşturucu kaçakçılığından tutuklandı.

        2009: İspanya’nın güneyindeki Algesiras kentine gitti ve burada cihatçı fikirlerle tanıştı.

        2012: İspanya’nın Fas’taki toprağı Ceuta’ya gitti ve burada uyuşturucu kaçakçılığından tutuklandı. 2014: Şubat ayında Fransa’ya geçti. İspanyol istihbaratı Fransız istihbaratını uyardı. Ancak Fransa’da bulunamadı. İspanyol istihbaratı bu sürede El-Kazzani’nin Türkiye üzerinden Suriye’ye geçtiğine inanıyor.

        2015: 10 Mayıs’ta Berlin’den İstanbul’a uçtu. 21 Ağustos’ta Brüksel’e döndü.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa