Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Çinli bilim adamlarına önemli çağrı

        HT GAZETE/DIŞ HABERLER

        İngiltere’deki Nottingham Üniversitesi’nden bilim adamları, Tibet’te yetişen kordiseps mantarının içerdiği bir maddenin eklem iltihabıyla mücadelede önemli rolü olabileceğini saptadı. Dr. Cornelia de Moor liderliğindeki ekip, bu tür mantarın içerdiği kordisepin adlı maddenin acıya, ağrıya neden olan iltihaplanmayı durdurduğunu hatta hastalığı tedavi bile edebileceğini açıkladı. Bilim adamları gelecek 10 yıl içinde bu madde kullanılarak etkili bir tedavi yöntemi geliştirmeyi umut ettiklerini söylüyor.

        Uluslararası bilim camiası, Çinli araştırmacılara insan embriyonunun genetiğini değiştirmeyi amaçlayan çalışmalarından vazgeçme çağrısında bulundu. Guangzhou’daki Sun Yat-sen Üniversitesi’nden araştırmacılar, Akdeniz ülkelerinde yaygın olarak görülen ölümcül kan hastalığı beta talasemi ile bağlantılı bir geni DNA’dan çıkararak, yerine sağlıklı bir gen koymaya çalışmışlardı. Bunun, genetiği değiştirilmiş insan embriyonları üretme yolunda atılan ilk adımlardan biri olduğuna inanılıyor. Bu tür DNA değiştirme tekniği Avrupa’da yasak. Ünlü bilim dergileri Science ve Nature da etik gerekçelerle araştırmayı yayınlamayı reddettiler. Çinli araştırmacıların çalışmaları internette fazla tanınmayan bir dergide yayınlandı.

        NASIL YAPTILAR?

        Araştırmada, doğurganlık tedavileri uygulayan bir klinikten alınan ve ilave bir dizi kromozomu bulunduğu için doğumda kullanılamayacak olan 86 insan embriyonu kullanıldı. Araştırmacılar, CRISPR/Cas9 olarak bilinen gen değiştirme yöntemiyle beta talasemiye yol açan genin yerine sağlıklı bir gen koydular. 71 embriyon yaşadı ve bunlardan 54’ü üzerinde testler yapıldı. Aralarından çok azında yeni konulan sağlıklı genlerin izi bulundu. Bu nedenle de çalışma durduruldu. Uluslararası bilim kuruluşları bu tür araştırmalara hem etik gerekçelerle, hem de bilimin henüz bu aşamaya gelmediği gerekçesiyle karşı çıkıyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa