Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Nepal'de deprem dehşeti: Ölü sayısı 1000'e yaklaştı!

        Nepal'de bu sabah meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki deprem, dört ülkeyi sarstı. Son açıklamalara göre şu ana kadar en az 1250 insanın öldüğü depremde tarihi tapınaklar da yerler bir oldu. Everest tepesinde ise depremin etkisiyle çığ düştü. İlk belirlemelere göre 8 dağcı hayatını kaybetti.

        Deprem tanığı Hazal Akkarpat deprem anını Habertürk TV'ye anlattı.

        Yetkililerini ilk açıklamasına göre Nepal'de 758, Hindistan'da 40, Tibet'te 6 ve Bangladeş'te 2 kişi öldü. Nepal-Çin sırasında ise iki Çin vatandaşı hayatını kaybetti. Nepal'de son 80 yılın en büyük depreminde ölü sayısının artmasından endişe ediliyor derken ilerleyen saatlerdeuluslararası haber ajansları ölü sayısının en az 970 kişi olduğunu duyurdu.

        Depremin ardından, en büyüğü 6.6 olmak üzere çok sayıda artçı deprem de meydana geldi. Başkent Katmandu'da çok sayıda bina yerle bir olurken, köylerin ise deprem ya da ardından gelen toprak kaymaları sebebiyle haritadan silindiği ifade ediliyor.

        KORKULAN OLUYOR MU? OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ!

        Nepal Hükümeti, "Olağanüstü Hal" durumu ilan etti. Peki Olağanüstü Hal, ne anlama geliyor. AP, OHAL uygulamasının altında yatan çarpıcı ayrıntıya şöyle dikkat çekiyor. Uluslararası afet uzmanlarına göre OHAL uygulaması, 1000 ila 100.000 ölüme neden olan, en az 100 milyon dolar ile 10 milyar dolar arasındaki felaketler için OHAL uygulaması yapıldığına dikkat çekiyor. Son depremde ise tüm bölgede 105 milyondan fazla kişinin depremle sallandığının altı çiziliyor.

        DEPREMİN ÜSTÜNE BİR DE ÇIĞ FELAKETİ

        Nepal'de bu sabah meydana gelen 7.9 şiddetindeki depremde Everest tepesine çıkan dağcıların

        üzerine çığ düştü. Kar altında kalan 10 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi. Çığ düşmesi sonucu çok sayıda dağcının hayatını kaybetmesinden endişe ediliyor.

        Fakir Nepal'in en önemli gelir kaynaklarından dağ turizminin deprem sebebiyle büyük darbe alacağı tahmin ediliyor.

        Depremde, ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

        Nepal'de 4 yıl önce meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki depremde 110 kişi hayatını kaybetmişti.

        TARİHİ BİNANIN ALTINDA KALDILAR

        Nepal'in doğusundaki Pokhara bölgesinde bu sabah meydana gelen 7.9 büyüklüğündeki depremde, 50 kişi başkent Katmandu'da çatısı çöken 183 yıllık tarihi binanın altında kaldı.

        Everest tepesi bölgesinde çığ düşmesine yol açan depremde, ilk belirlemelere göre 2 genç kız hayatını kaybetti.

        Deprem, Hindistan'ın kuzeyinde de hissedildi. Depremde çok sayıda kişinin ise yaralandığı bildiriliyor. Onlarca binanın yıkıldığı depremde, ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

        NEPAL'DE ENKAZ ALTINDA TÜRK VAR MI?

        Nepal'de meydana gelen depremin ardından ülkedeki Türk vatandaşlarından bazılarına ulaşıldığı ve halihazırda herhangi bir Türk vatandaşının hayatını kaybettiği veya yaralandığının kaydedilmediği bildirildi.

        Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bugün yerel saatle 11.40 civarında, merkez üssü başkent Katmandu'ya 81 kilometre mesafede, 7,9 şiddetinde bir deprem meydana geldiği hatırlatıldı.

        Deprem nedeniyle hem Katmandu'da hem de Nepal'in bazı kentlerinde çok sayıda binanın yıkılması neticesinde ilk belirlemelere göre 400'den fazla kişinin hayatını kaybettiğinin anlaşıldığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

        "Nepal'de bulunan Türk vatandaşlarından bazılarına ulaşılmış olup, halihazırda herhangi bir Türk vatandaşının hayatını kaybettiği veya yaralandığı kaydedilmemiştir. Deprem nedeniyle yaşanan kayıpları nedeniyle dost Nepal halkı ve hükümetine başsağlığı diliyoruz. İlgili kuruluşlarımız Nepal halkının acilen ihtiyaç duyduğu insani yardımları ulaştırmak amacıyla gerekli hazırlıkları başlatmışlardır."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa