Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Savaş analistleri IŞİD'in köşeye sıkıştığını öne sürdü.

        HT GAZETE

        İNGILIZ savaş analistleri, IŞİD’in Kobani’de havadan bombalanırken aynı zamanda Kürt güçleriyle sokak savaşlarına girmesinin büyük bir strateji hatası olduğunu, köşeye sıkıştığını öne sürdü.

        Kobani’deki savaşın IŞİD’in sonunu getireceğini belirten Kraliyet Birleşik Servis Enstitüsü uzmanlarından Justin Bronk, “IŞİD Kobani’de 4 haftadır koalisyon güçleri tarafından vuruluyor. Bu nedenle içeriye kent merkezine doğru kaçmaya çalışıyor ve bu bölgelerde de Kürt güçleriyle sokak savaşına girişiyor. İyice köşeye sıkıştıkları bir gerçek. Çünkü Kobani, Türkiye sınırının güneyinde

        yakın bir noktada. Aynı zamanda etrafı büyük çöllerle çevrili, IŞİD militanları Kürt savaşçılar yüzünden de kaçamıyorlar. Bu yüzden kasabaların içine çekilerek çatışmaya zorlanıyorlar. Bence Kobani’yi kuşatmaya çalışmak IŞİD için büyük ve stratejik bir hataydı” dedi.

        ŞERİAT YARGICI ÖLDÜRDÜ

        IRAK’ın Selahaddin kentinde IŞİD terör örgütüne karşı kapsamlı operasyon düzenlendi. Selahaddin kent merkezi Tikrit ve Beyci İlçesi’nde IŞİD’e karşı yapılan operasyonlara Irak ve ABD uçakları da havadan destek verdi. Operasyonlarda çok sayıda IŞİD üyesi öldürüldü.

        Ölenler arasında, örgütün sivillere ölüm cezasını veren ve “şeriat yargıcı” olarak kabul edilen Ebu Aişe lakaplı kişi de bulunuyor. Irak İçişleri Acil Müdahale güçlerinden yapılan açıklamada Tikrit merkezi ve Beyci İlçesi arasındaki, uzun zamandan beri IŞİD’in elindeki El Hamra, El Mihazam, El Haccac, El Muaskerat bölgelerinin IŞİD’in elinden alındığı açıklandı. Güvenlik güçleri Tikrit kent merkezine yürümeye başladı. Irak Savunma Bakanlığı Selahaddin’de 94 IŞİD militanının öldürüldüğünü açıkladı.

        FRANSA: IŞİD, ESAD TARAFINDAN KURULDU

        FRANSA Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Romain Nadal, Suriye halkının Esad rejimi ile IŞİD’in insafına terk edilmemesi gerektiğini söyledi, “Unutmamak gerekir ki IŞİD, Esad tarafından kuruldu” dedi.

        Türkiye’nin Suriye topraklarında güvenli bölgeler kurulması talebine destek verdiklerini hatırlatan Nadal, bunun amacının “Suriye halkını IŞİD’in tehditlerinden korumak” olması gerektiğini belirtti. Nadal “Suriye’de yeni bir gelecek ve geçiş hükümeti isteyen ılımlı bir muhalefet bulunmakta. Bu

        muhalefet etrafında hem Esad, hem de IŞİD’e karşı birleşmeliyiz” ifadelerini kullandı.

        GECEYİ ALEV ALEV YANARAK GEÇİREN KOBANİ DÜN SAKİNDİ

        Kobani; cumartesi akşam saatlerinde şiddetlenen çatışmalar ve ABD ile koalisyon uçaklarının bombardımanıyla gece boyunca kızıla boyandı. Bombardımanlarda çok sayıda militanını kaybeden IŞİD örgütü saldırılara, bomba yüklü kamyonları YPG saflarına sürüp patlatarak karşılık veriyor.

        SURIYE’nin Halep’e bağlı kasabası Kobani dün IŞİD kuşatmasının 35’inci gününe girerken alev alev bir geceyi ardında bıraktı. Cumartesi akşam saatlerinde YPG ile IŞİD arasındaki çatışmalar top atışlarının yanı sıra IŞİD’in YPG saflarına gönderdiği bomba yüklü kamyonlar nedeniyle iyice şiddetlenirken ABD ve koalisyon üyesi ülkelerin savaş uçakları da Kobani’deki IŞİD mevzilerine art arda bomba bıraktı. Bombardımanda büyük darbe alan örgütün çok sayıda mensubunun öldüğü belirtildi. Uçaklar kent merkezindeki hedeflerin yanı sıra, Tıl Şeir ve Mezre köylerinde de IŞİD mevzilerini bombaladı.

        Gece yoğunlaşan çatışmalar dün sabah yerini ara ara patlamalarla bölünen sessizliğe bıraktı. Atılan havan toplarından ikisi Türkiye topraklarına düştü. IŞİD özellikle Mürşitpınar Sınır Kapısı’nın hemen yakınında bulunan noktaları hedef aldı. Koalisyon güçlerine bağlı savaş uçakları ise dün gün boyu Kobani üzerinde sorti yaptı ancak herhangi bir hedefi vurmadı.

        SURUÇ'A BM'DEN KONUK

        BIRLEŞMIŞ Milletler Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, IŞİD saldırılarından kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelileri Suruç’ta, kaldıkları kamplarda ziyaret etti. “Suriye krizi başta Türkiye olmak üzere bölge ülkelerini; insani, ekonomik ve sağlık yönünden etkiledi” diyen Amos Türkiye’ye sığınan Suriyelilerden bir bölümünün kaldığı, Suruç’ta bulunan ve kampa dönüştürülen yatılı bölge ortaokulu YİBO’ya da gitti. Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay ile birlikte kampı gezen Amos, Türk yetkililere sığınmacılara yaptıkları yardımlar için teşekkür etti.

        SURİYELİ KÜRT ÇOCUKLAR AŞILANDI

        TÜRKIYE’ye sığınan Suriyeli Kürt ailelerin çocuklarına yönelik başlatılan aşı kampanyasında 15 yaş altındaki 18 bin çocuk aşılandı. Kampanyaya ilişkin bilgi veren Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürü Osman Koyuncu sınır bölgesinde oluşturdukları 8 ekiple çalışma yürüttüklerini, kadın ve yaşlılara da poliklinik hizmeti sunduklarını ifade etti. Koyuncu, şöyle konuştu: “Kobani’den- Türkiye’ye girişlerin başladığı günden itibaren bölgede sağlık hizmeti yürütüyoruz. Suriye’de geçmiş dönemde görülen

        kızamık ve çocuk felci önemli bir hastalıktı. Suriye’de bu vakaların geçmiş yıllarda yaşandığını biliyorduk. Buna yönelik önleyici tedbirler aldık. Oluşturduğumuz 8 kişilik ekip adeta kapı kapı dolaşarak aşılama çalışması yaptı. Kızamık ve çocuk felci hastalıklarına karşı 15 yaş altındaki 18 bin çocuğu aşıladık.’’ Koyuncu Suruç’taki aile sağlığı merkezlerinden sığınmacıların 24 saat ücretsiz hizmet alabildiğini de vurguladı.

        KOBANİ EYLEMİNDE YARALANAN KAÇAROĞLU YAŞAMINI YİTİRDİ

        İZMİR Bornova’nın Işıkkent semtinde çay ocağı işleten 38 yaşındaki Ekrem Kaçaroğlu, IŞİD’in Kobani’deki saldırılarını protesto için 7 Ekim’de yapılan gösteride açılan ateşle başından vurularak ağır yaralandı. Ege Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi altına alınan Kaçaroğlu, dün sabaha karşı yaşamını yitirdi. Kaçaroğlu’nun vurulmasının ardından polisin çalışmasıyla, olayı gerçekleştiren kişilerin kimlikleri tespit edilmiş ve evlerinde silah ele geçirilen iki kişi tutuklanmıştı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa