Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolarda son durum - Döviz Haberleri

        ABD Başkanı Donald Trump'ın sonraki Fed başkanı olarak para politikasını sıkılaştırma yanlısı Stanford ekonomisti John Taylor'a sıcak baktığını gösteren bir haberin ardından dolar küresel bazda değer kazanırken, TL dahil gelişmekte olan ülke para birimlerinde kayıplar gözlendi

        Dolar söz konusu haberin ardından ABD 2 yıllık tahvil getirilerinin dün yaklaşık dokuz yılın en yüksek seviyelerine gelmesinden destek buldu. Buna paralel dolar/TL de bugün 3.66 seviyesinin üzerine çıkarken, piyasada ABD ile vize krizi ve Kuzey Irak kaynaklı jeopolitik riskler de izleniyor. Görüşme planları hakkında bilgi sahibi olan bir kaynağın verdiği bilgiye göre, Trump Fed Başkanlığı için yeni bir aday araştırması kapsamında Perşembe günü Fed Başkanı Janet Yellen ile biraraya gelecek.

        REKLAM

        Beyaz Saraydan bir yetkili Perşembe günü, Trump'ın Fed başkanlığı için Standford ekonomisti John Taylor ile görüştüğünü belirtti. Taylor, para politikasında Janet Yellen'a göre daha fazla sıkılaştırma yanlısı olarak görülüyor. Dolayısıyla Taylor'ın seçilmesi halinde piyasalar Fed'in faiz artırımlarında biraz daha hızlı olacağını düşünecek bu ise dolarda daha fazla değer

        kazancına neden olabilir. Bu sabah saat 08:43'te 3.6498/3.6540 seviyesinde olan dolar/TL, saat 16:38'de 3.6610/3.6620

        seviyesinde bulunuyor.

        Bu sabah 3.9729/3.9767 seviyesinde olan sepet bazında TL aynı saatte 3.9808/3.9828, 4.2960/4.3003 seviyesinde olan euro/TL ise 4.3007/4.3032 seviyesinde bulunuyor. Piyasalar da geçen hafta sert fiyatlamalara neden olan ABD ile vize krizi konusundaki gelişmeler yakından izleniyor. ABD'den gelen heyet bugün başlayan görüşmelerine yarın devam edecek, yarınki görüşmenin gündeminde vize konusu bulunuyor.

        Piyasaların takip ettiği bir diğer konu ise Kuzey Irak'taki gelişmeler. Irak merkezi hükümetine bağlı güçler hafta sonunda Kerkük kenti ve çevresini kontrol altında tutan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı güçlere karşı başlattıkları operasyon ile Kerkük'ü alırken, Kerkük vilayetindeki tüm petrol tesisleri de merkezi hükümetin kontrolüne girdi.

        Öte yandan dün akşamki MGK'da Türk hava sahasının IKBY'ye kapatılması ve Türkiye-Irak arasındaki İbrahim Halil sınır kapısının Irak yönetimine devredilmesi çalışmalarının başlatılmasına karar verildi. Ayrıca OHAL'in üç ay daha uzatılması da Bakanlar Kurulu'nda karara bağlandı.

        Tahvil faizlerinde de bugün yukarı hareket gözlendi. Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 11.27, valörde son işlemde yüzde 11.28 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama yüzde 11.31, valörde saat 16:39'da son işlemde yüzde 11.34 seviyesindeydi. Dün spot kapanışta ortalama yüzde 12.17 seviyesinde olan iki yıllık gösterge tahvil bugün ise spot kapanışta ortalama yüzde 12.20 seviyesindeydi. Tahvil bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi geçen hafta 43 baz puan, iki yıllık gösterge tahvil ise 51 baz puan yükseliş kaydetti.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa