Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolar ne kadar? Dolar kaç TL? 13 Şubat dolar kuru - Döviz Haberleri

        Piyasaların ana odağında Çarşamba günkü ABD enflasyon verisi bulunuyor. ABD enflasyon verisi, küresel piyasalarda keskin satışlara yol açan enflasyondaki artışın hız kazandığı ve faizlerin hızla artacağı kaygılarının geçerli olup olmadığını da teyit edecek.

        Reuters anketine göre ekonomistler tüketici fiyat enflasyonunun yüksek baz etkisiyle hafif hız kaybederek Ocak ayında yüzde 1.9'a ineceğini tahmin ediyor.

        KÜRESEL PİYASALARABD ENFLASYON VERİSİNİ İZLİYOR

        Beklentiler seviyesi veya altındaki herhangi bir artış piyasaları rahatlatırken, üzerinde gelecek bir oran tahvil getirilerinde yükselişe ve dolayısıyla hisse piyasasında satışlara yol açabilir.

        REKLAM

        Bu durum TL'ye de geçen hafta olduğu gibi sert dalgalanma olarak yansıyabilir. ABD enflasyon riskiyle küresel güvenin zedelenmesine bağlı olarak global piyasalarda geçen hafta panik satışları ve sert hareketler gözlenmişti.

        TSKB Ekonomik Araştırmalar Müdürü Burcu Ünüvar, uzun zamandır gözardı edilen ABD enflasyon riskinin Fed ve ABD verileri sonrası artık masada olduğuna işaret etmiş, ilk çeyrek ABD enflasyon verileri ve baz etkileri ile ikinci birdüzeltmenin yaşanabileceğini kaydetmişti.

        Ünüvar, bundan sonra bu düzeltmelerin "kademeli mi" yoksa "hızlı tepkiler halinde mi" olacağı sorusunun önemli olacağına dikkat çekmişti.

        ABD İLE İLİŞKİLER ETKİLİ OLACAK

        Siyasi tarafta ise ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın Türkiye ziyareti izlenecek. Türkiye'nin, Suriye'de terörist PYD/YPG kontrolündeki Afrin'e yönelik Zeytin Dalı askeri harekatı 25. gününe girerken, Suriye'de bu grupların en önemli destekçisi konumunda olan ABD ile bu hafta gerçekleşecek diplomatik temaslarda iki ülke ilişkilerinin son dönemdeki en ciddi görüş ayrılığı olan bu destek konusunda zorlu görüşmeler yapılması bekleniyor.

        REKLAM

        Bu haftaki görüşmeler, Ankara'nın Afrin'den sonra Menbiç'teki PYD/YPG varlığına da son verileceği ve ABD'nin Ankara'dan gelen çekilme çağrılarına rağmen Menbiç'teki askerlerini çekmeyeceği açıklamalarının neden olduğu sıcak çatışma ihtimali senaryolarının gölgesinde gerçekleşecek.

        Dün 3.8005 TL'den kapanışı yapan dolar, bu sabah saat 07:30'da binde 8 düşüşle 3.7975 TL'ye gerilemiş görünüyor.

        TL geçen hafta dolar karşısında yüzde 2.5'in üzerinde değer kaybetti. Bankacılar 2017 Kasım ayı sonunda başlayan ve dolar/TL'nin 3.98'li seviyelerden 3.72'lere kadar gerilemesini destekleyen küresel risk iştahının yerini geçen hafta başında riskten kaçışa bırakması sonrası bu trendin ne kadar süreceğini piyasalardaki en önemli soru olarak görüyorlar.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa