Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan'da!

        Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan'da AzerbaycanCumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından Zagulba Sarayı'nda resmi törenle karşılandı.

        Baş başa görüşen Erdoğanve Aliyev, ortak basın toplantısı düzenledi.

        Erdoğan konuşmasına, "Şu anda biz tabii farklı bir ülkede değil, evimizdeyiz. Dolayısıyla bu ziyaretimizin anlamlı olan yanı Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantımızı gerçekleştirmiş olmamız. Bir diğer yanı da dün Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun açılışını gerçekleştirmiş olmak bizleri Asya-Avrupa hattının, kıtaların bağlanması noktasında çok daha güçlü bir yere taşımıştır." diyerek başladı.

        Artık belli alanlarda kıtaların birbirine bağlanmadığını belirten Erdoğan, enerji hatları noktasında da sürekli olarak birbirine bu tür bağlantılar kurulmasının, Türkiye-Azerbaycan arasındaki bu bağlılığın ve dayanışmanın ne kadar güçlü olduğunu gösterdiğini vurguladı.

        Erdoğan, TANAP'ın bunun en güzel örneği olduğuna işaret ederek, "Şu an yoğun bir şekilde TANAP ile ilgili çalışmalar devam ediyor. İnşallah, fazla sürmeyecek. Kısa bir zaman sonra artık Azeri gazı buradan Avrupa'ya kadar akmaya başlayacak. Bu tabii birilerini rahatsız etmiyor değil, ediyor." diye konuştu.

        "KISA ZAMANDA ARAMIZDA 5 MİLYAR DOLARI YAKALARIZ"

        Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun yapılırken de "Bunu nasıl yapacaksınız, bunun olma ihtimali yoktur." diyenlerin bulunduğunu anımsatan Erdoğan, dün açılışı yapılan treni yolcu ettiklerini söyledi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, bundan sonra yüzbinlerce insanın sadece Bakü-Tiflis-Kars değil, Pekin'den Londra'ya kadar bu hattı kullanma imkanına salip olduğuna da işaret etti.

        Buradan sadece insanların seyrüsefer etmeyeceğini, aynı zamanda çok ciddi yük taşımacılığının da yapılacağını kaydeden Erdoğan, "Bu da özellikle ekonominin kazanımını ortaya koyması bakımından, ucuz maliyetle nasıl bu yükler taşınır, bunu göstermesi bakımından çok büyük öneme haiz." dedi.

        Erdoğan, Türkiye ile Azerbaycan arasında 1,6 milyar dolarlık ticaret hacmine işaret ederek, "Petrolde fiyatların düşüşüyle bir sıkıntı yaşandı ama anda tekrar toparlanmaya başlandı. İnanıyorum ki kısa zamanda aramızda 5 milyar doları yakalarız herhalde. İnşallah bunu yakalayacağız." ifadesini kullandı.

        "TÜRKİYE-AZERBAYCAN DAYANIŞMASI, KARDEŞLİĞİ YAŞASIN"

        Bunların yanı sıra siyasi, askeri, ekonomik, ticari ve kültürel alanlarda da iki ülke arasındaki dayanışmanın güçlenerek devam ettiğini belirten Erdoğan, "Gerek bizlerin karşılıklı gidiş-gelişleri, gerek bakanlarımızın sürekli irtibat halinde olmaları bizim Türkiye-Azerbaycan arasındaki ilişkilerin, dayanışmanın hangi konumda olduğunu gösteriyor." dedi.

        Son dönemde savunma sanayi alanındaki dayanışmanın büyük önem taşıdığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

        "Turizmde daha değişik adımlar atma noktası, aynı zamanda kültürel ilişkilerimizde, gerek üniversiteler arası ilişkilerimizi artırma noktasında attığımız ve atacağımız adımlar büyük önem arz ediyor. Böylece Türkiye-Azerbaycan'ın bu dayanışması uluslararası kurumlarda da yapılan dayanışma çok önemli."

        Azerbaycan'da yapılacak EXPO'yu hatırlatan Erdoğan, "Bu EXPO'da da tabii ki Türkiye bütün imkanları, bütün gücüyle Azerbaycan'ın yanında yer alacak ve inşallah buradaki EXPO'nun ele alınması ve onun hazırlanmasında da bütün tecrübemizi, malum bir EXPO da biz geçirdiğimiz için, burada kullanmanın gayreti içinde olacağız." dedi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, gösterilen misafirperverlik için teşekkür ederek, "Türkiye-Azerbaycan dayanışması, kardeşliği yaşasın" ifadesini kullandı.

        Aliyev, Bakü'de gerçekleştirilen Azerbaycan-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı sonrasında ,Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin en yüksek düzeyde olduğunu söyleyerek dünyada birbirlerine bu kadar yakın olan ve destek veren başka ülkelerin bulunmadığını belirtti.

        REKLAM

        Müzakere olunan tüm konularda Türkiye ile fikir birliği olduğunu ifade eden Aliyev, siyasi ilişkilerin de başarıyla geliştiğini, çok sayıda karşılıklı üst düzey ziyaretlerin yapıldığını hatırlattı.

        Uluslararası arenada da iki ülkenin her zaman birbirini desteklediğini vurgulayan Aliyev, bugünkü görüşmelerde Erdoğan'ı Dağlık Karabağ sorununun çözüm süreciyle ilgili bilgilendirdiğini söyledi.

        "TARİHİ TOPRAKLARIMIZDA İKİNCİ ERMENİ DEVLETİNE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ"

        Sorunun henüz çözülemediğini, tarihi Azerbaycan toprakları olan Dağlık Karabağ ve diğer 7 ilin işgal altında bulunduğunu, 1 milyondan fazla insanın mülteci durumunda olduğunu anımsatan Aliyev, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 4 kararı bulunuyor. Bu kararlara göre Ermenistan ordusu işgal altındaki toprakları derhal ve koşulsuz boşaltmak zorundadır. Fakat bu kararlar kağıt üzerinde kalıyor ve Ermenistan bunları hiçe sayıyor. Bu bize karşı uygulanan çifte standart siyasettir. Bazı durumlarda BMGK kararları birkaç gün içerisinde uygulanıyor. Bize geldiğinde ise bu kararlar uygulanmıyor. Dağlık Karabağ sorunu uluslararası hukuk kuralları içerisinde ve Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülmelidir. Tarihi topraklarımızda ikinci bir Ermeni devletinin kurulmasına müsaade etmeyeceğiz." şeklinde konuştu.

        Bu konularda Azerbaycan'a verdiği destekler için Erdoğan'a teşekkürlerini ileten Aliyev, bugün askeri ilişkilerin geliştirilmesi konularını da müzakere ettiklerini bildirdi.

        REKLAM

        "TÜRK SAVUNMA SANAYİSİNE İLGİ DUYUYORUZ"

        Bu yıl Azerbaycan'da Türk ordusuyla üç kez ortak tatbikat gerçekleştirildiğini dile getiren Aliyev, "Askeri, teknik alandaki ortak faaliyetimiz devam ediyor. Türkiye'nin her geçen gün gelişen savunma sanayisine büyük ilgi duyuyoruz. Türkiye'den askeri ürünler alıyoruz, bundan sonra da almaya devam edeceğiz." dedi.

        "TÜRK ŞİRKETLERİNİN GÖRDÜĞÜ İŞLER KALİTELİ"

        İki ülke arasında gelecekte yürürlüğe girmesi planlanan tercihli ticaret anlaşmasıyla ticaret hacminin büyük oranda artacağına işaret eden Aliyev, "Karşılıklı yatırımlar konusunu da görüştük. Bugüne kadar Azerbaycan'dan Türkiye'ye 10 milyar dolar, Türkiye'den Azerbaycan'a ise 11 milyar dolar yatırım yapıldı. Bu yatırımların hacmi artacak. Azerbaycan'ın Türkiye'ye olan yatırımları 20 milyar dolara ulaşacak.

        Türk şirketleri uzun süredir Azerbaycan'da başarılı faaliyet sürdürüyor. Türk şirketleri bugüne kadar Azerbaycan devletinin 11 milyar dolar tutarında kamu ihalesini aldı. Biz bundan memnunuz. Türk şirketlerinin gördüğü işler çok kaliteli." ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        "TÜRKİYE, DÜNYA ÇAPINDA BİR GÜCE DÖNÜŞTÜ"

        Enerji ve ulaştırma konularını da müzakere ettiklerini söyleyen Aliyev, şunları kaydetti:

        "Hedeflerimize doğru başarıyla ilerliyoruz. TANAP yakın zamanda tamamlanacak. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattı dün açıldı. Bu tarihi günü kardeşimle (Erdoğan'la) ve Türkiye'den gelen diğer kardeşlerimizle birlikte yaşadık. Türkiye ve Azerbaycan'ın girişimleriyle yapılan tüm projeler faaliyete geçiyor. Bu, bizim birlik ve dostluğumuz sayesinde oluyor. Bugün Türkiye ile Azerbaycan'ın dostluk ve kardeşliği, bölge için önemli etkendir, bölgede istikrar sağlayıcı bir rol üstleniyor. Güçlenen Türkiye bizim de gücümüzü artırıyor. Sizin başarılarınıza kalpten seviniyoruz. Aziz gardaşımın liderliği sayesinde Türkiye bugün dünya çapında bir güce dönüşmüş durumdadır. Dostları seviniyor, düşmanları ise üzülüyor. Türkiye-Azerbaycan birliği ve kardeşliği ebedi olacaktır."

        REKLAM
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa