Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Çavuşoğlu'ndan İsrail için Uluslararası Ceza Mahkemesi önerisi!

        Dışişleri Bakanı MevlütÇavuşoğlu, katıldığı bir televizyon kanalında gündeme ilişkin soruları cevapladı. ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınması sonrasında Gazze'de yaşanan olaylarla ilgiliÇavuşoğlu, Londra'da iken genel sekreterle telefon görüşmesinin gerçekleşmediğini ama genel sekreterin bu olayı net bir şekilde kınamasının önemli olduğunu belirterek, "İİT Zirvesi'ni gerçekleştirirken Cenevre'de de İnsan Hakları Konseyi toplanacak. Bu konuda Birleşmiş Milletlerden daha somut adımlar bekliyoruz. Biz Türkiye olarak gereken tepkiyi de gösteriyoruz, duruşu da sergiliyoruz, adım da atıyoruz. Fakat tek başına bu Türkiye’nin meselesi de değil. Tek başına Türkiye’nin çabalarıyla olacak konu da değil. Tüm aktörleri işin içine katmaya çalışıyoruz. Bunlardan bir tanesi de BM. Bu işin siyasi boyutu var. Siyasi boyutu konusunda Cumhurbaşkanımız kendi muhataplarını sürekli arıyor. Biz de aynı şekilde muhataplarımızı arıyoruz, dışişleri bakanlarını, uluslararası örgütlerin temsilcilerini. Başbakanımız da muhataplarını başından beri arıyor diye konuştu.

        "ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ'NE GÖTÜRÜLMESİ GEREKİYOR"

        BakanÇavuşoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

        "Amacımız tüm dünyayı bu konu etrafında birleştirmek. Yarın İİT Zirvesi'ni toplayacağız. Cumadan önce Dışişleri Bakanları toplantısı, sonra iftardan önce başlayacak bir zirve. Büyük bir miting, bazı liderler, isteyenler buraya da katılacak. Bugün Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı Kahire’de gerçekleşiyor. Burada güçlü kararların çıkması önemli. Neden önemli? Tüm dünyanın ABD ve İsrail’e güçlü mesaj vermesi lazım. Bu insanlık dışı muamele oradaki bebeklerin bile öldürülmesi İsrail tarafından, kabul edilemez bir durum. Sonraki adım BM Güvenlik Konseyine bu konuyu getirmek. Biz Güvenlik Konseyi üyesi ülkeleri de tek tek arıyoruz. Bu sabah İsveç Dışişleri Bakanı ile de görüştük. İsveç’in bu konudaki tutumu takdire şayan. Güvenlik Konseyinde yine ABD veto edecek. Sonraki adım ise genel kurula getirip burada bir karar çıkartmamız lazım. Artık hesap verilebilirlik önemli. Bunun Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne götürülmesi gerekiyor. Filistin bunu götürebiliyor. Biz tüm hukuki adımların ne olabileceği konusunda incelemelerimizi yapıyoruz. Yarın Cenevre’de İnsan Hakları Konseyi toplanacak. Burada bağımsız bir soruşturma yapılması için karar çıkacak. Bu insanlık suçu, insanlığa karşı işlenen bu suçun bağımsız bir çalışma grubu ya da komisyon tarafından incelenmesi gerekiyor. Bu rapor doğrultusunda da İsrail’in artık hukuk önünde de hesap vermesi gerekiyor. Bu konuda dünyayı her zamankinden daha kararlı gördük. Uluslararası camiayla birlikte hareket ederek artık netice almak istiyoruz. Filistin Devleti'nin herkes tarafından tanınması ve BM’ye üye bağımsız bir devlet olarak üye olması. Artık iki devletli çözüm için dünyanın çaba sarf etmesi gerekiyor. Umarım bu adımlardan geri dönme olmaz. Çünkü ABD’nin bir baskısı var. Buna rağmen çok etkili olmadı."

        "SANIRIM BURADA BİLİNÇLİ BİR GEÇİŞ VAR Kİ 'BENİ MAĞDUR ETTİLER' DEMEK İSTEDİ"

        İsrail Büyükelçisinin özellikle attığı tweetlerle ciddi bir tahrik yaptığına dikkat çekenÇavuşoğlu, “Karşılıklılık esası gereği İsrail'de de, Türkiye'de de VIP'den geçmek için belli bir ücret ödemeniz lazım. Biz bunu artık tüm ülkelere uyguluyoruz. O ülkeler bize VIP'i açıyorsa biz de açıyoruz. Para karşılığı açıyorsa para karşılığı. Tam mütekabiliyet. Eğer açmıyorsa da açmıyoruz. İsrail Büyükelçisi pekala parasını ödeyip VIP'den geçebilirdi. İsrail'de bizim büyükelçiliğimiz ya da bizler para ödeyerek geçiyor. Büyükelçi VIP'den değil de normal geçişten gittiği zaman ister istemez bu prosedürlere uyacak. Herkes uyuyor, vatandaş da uyuyor. Eğer buna tabi olmak istemiyorsan parasını verip VIP'den geçeceksin. Sanırım burada bilinçli bir geçiş var, ki 'beni mağdur ettiler' demek istedi. Ama ucuz bir politika bu. Tam bunlara yakışan bir yöntem. Diğer taraftan tabii büyükelçimizi istişare için çektik, onlar göndermediler. Washington'daki büyükelçimiz de istişareler için Ankara'ya çağrıldı. İsrail büyükelçimiz de dün geldi, kabul ettim görüştük. İsrail ile ilişkileri istediğimiz şartlar yerine getirildiği için normalleştirdik. Ama o zaman da biz çok açık net söyledik ki, bu ilişkileri normalleştirmemiz sizin Filistin'de, Gazze’de onların haklarını ihlal eden adımlara sessiz kalacağımız anlamına gelmez. Biz tepkimizi koyarız, ilişkilerimiz de zedelenir” değerlendirmesinde bulundu.

        "SUÇSUZ BİR İNSANA 32 AY CEZA VERMEK DE HUKUKA AYKIRIDIR"

        Çavuşoğlu, ABD'deki İran yaptırımları davasında suçlu bulunan eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın davaya bakan Yargıç Richard Berman'ın açıkladığı karara göre 32 ay hapis cezası almasına ilişkin ise şunları kaydetti:

        “Suçsuz bir insanı bir gün de tutsan hapishanede, bir gün de ceza versen haksızlıktır. Neticede başından beri belli. FETÖ'nün hazırladığı iddianamelerden yola çıkarak Amerika'da FETÖ motifli bir dava açıldı. FETÖ'ye yakın hakimler, savcılar bunu başlattı. Jüri niye karar vermekte zorlandı? Jüriye kimler baskı yaptı? Jüri uzun zaman karar vermedi, neden? Çünkü ortada bir delil yok. Rıza Zarrab'ın da Hakan Atilla ile ilgili bir suçlaması olmadı. Bir gün bile haksızlık. Sevinmek bana göre doğru değil, bir an önce çıkması önemli. Ama suçsuz bir insana 32 ay ceza vermek de hukuka aykırıdır.”

        "BİZİM GÖRÜŞMEMİZİN EN ÖNEMLİ SEBEBİ MÜNBİÇ YOL HARİTASININ ONAYLANMASI"

        Dışişleri BakanıÇavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile 4 Haziran'da Washington'da yapacağı görüşmeye ilişkin, "Çalışma gruplarımız var. Bizim görüşmemizin en önemli sebebi Münbiç yol haritasının onaylanması. Münbiç'te başlayacak yol haritasının onaylanması. Bu konuda bir ön mutabakat var. Dışişleri bakanı değişikliği sebebiyle maalesef bu onay gerçekleşemedi. 4 Haziran için bizi davet ettiler. O tarihte gidip bunun onayını yaparız, bir an önce uygulamaya geçeriz. YPG’nin Menbiç’ten çekilmesi önemli. YPG'nin sadece Menbiç'ten çekilmesi yetmez, YPG kontrolündeki tüm bölgelerin istikrara yeniden kavuşturulması önemli" açıklamasında bulundu.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa