Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÇANAKKALE (AA) - Anadolu'da "baharın habercisi" olarak kabul edilen "Hıdırellez", Çanakkale'de sabah ezanıyla başlayan etkinliklerle kutlandı.

        Gün doğarken Gelibolu ilçesindeki Hamzakoy ve Feneraltı mevkilerinde toplanan vatandaşlar, burada hayallerinin gerçekleşmesi için dua etti. Daha sonra sahile inerek, sahip olmak istedikleri ev, araba, evlilik gibi dileklerini simgeleyen şekiller çizdi.

        Bazı vatandaşlar, dileklerinin kabul olması için bereket getirdiğine inanılan deniz suyu ile sahilden topladıkları taşları dua ederek teker teker denize attı, bazıları ise dilekleri yazdıkları kağıtları, gül ağaçlarının dallarına bağladı.

        İstanbul'dan gezmek için eşiyle Gelibolu'ya gelen Sezer Aydos, Hıdırellez kutlaması için Gelibolu sahilini seçtiğini söyledi.

        Buradaki etkinliğe ilk kez katıldığını belirten Aydos, "Bugün Gelibolu'da Hıdırellez etkinliklerinin olduğunu öğrendim. İlk kez katılıyorum, Hıdırellez'e inanıyorum. Hızır ve İlyas peygamberlerimizin bugün buluşup, tüm insanların dileklerinin olması için ön ayak olduklarını, yardımcı olduklarını biliyorum. Ülkemiz için barış, huzur diledim. Kendim içinde sağlık sıhhat ve oğlum içinde güzel bir gelecek istedim. Bugün burada her şey çok güzel, teşekkür ederim." diye konuştu.

        Seçil İnan Özer ise yaklaşık 10 yıldır Hamzakoy kumsalına gelerek bu etkinliğe katıldıklarını anlattı.

        Buraya ilk kez babaannesiyle geldiğini ifade eden Özer, "Babaannem burada dua etmemi, isteklerimin olacağını söylemişti. Birçoğu oldu. Ben de yaklaşık 10 yıldır aralıksız gelerek duamı ediyorum. Allah herkesin istediklerinin kabul olmasını sağlasın inşallah." diye konuştu.

        Cenk Uygun da bu yıl gireceği üniversite sınavı için gül ağacına kağıt bağladığını belirterek istediği bölümü kazanmak için dua ettiğini söyledi.

        - Yerde yuvarlandılar

        Biga'nın Turan Mahallesi'nde yaşayan Roman vatandaşlar ise Hıdırellez'i farklı şekilde kutladı.

        Her yıl Hıdırellez günü, sabah namazından sonra çoluk çocuk yuvarlanmaya giden vatandaşlar, bu sayede hastalıklardan kurtularak arındıklarına inanıyor.

        Mahalle Muhtarı Bayram Baysal, her yıl 6 Mayıs'ta sabah namazından sonra Kozpınar mevkisine çoluk çocuk yuvarlanmaya gittiklerini söyledi.

        İnanışa göre üç kez yuvarlanıldığında tüm sıkıntıların ve hastalıkların insanın üzerinden gittiğini belirten Baysal, şunları dile getirdi:

        "Oradan çiçekler toplar evlerimize asarız, duamızı yaparız. Kimisi ev kimisi araba, kimisi hayırlı bir eş, kimisi de çocuğuna hayırlı bir gelin ister. Gün içerisinde de mahallemizde nişanlı olan kızların pişirdikleri sütler içilir. Konu komşu çağrılır yemekler yenilir. Eğlence amaçlı komiklik yapılır. Gün boyu gezilir, eğlenilir. Bir gün öncesi de akşamdan bir küpün içine herkes yüzüğünü atar. Ertesi gün küp açılır, maniler okunarak yüzükler sahibine teslim edilir. Geleneklerimize göre bu sabah erkenden çeşmelerimizi açarız. 7 karınca yuvasından bereket olsun diye toprak alırız ve evimizde gelecek yıla kadar saklarız. Bu yıl yağmur olduğu için sayımız çok olmadı. Ancak bu geleneğimizi her yıl geleneksel olarak sürdürüyoruz."

        - Hayallerini kuma çizip kahvaltı yaptılar

        Vatandaşlar Hıdırellez ritüellerinin ardından yanlarında getirdikleri malzemeler ile aynı bölgede kahvaltılarını da yapıyor.

        Çanakkale'de Yeni Kordon ve Kepez Sahil bölgesine gelen çok sayıda kişi de kumsalı doldurdu.

        Burada kuma ev, araba, tekne gibi dileklerini çizen vatandaşlar yaptıkları duanın ardından denize taş attı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Çanakkale haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Çanakkale Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Çanakkale İlçeleri
        Tüm Çanakkale Haberleri
         Çanakkale

        Çanakkale

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa