Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Müzik Can Gox: Ruhtan süzülerek müzik yapıyorum

        Alternatif müzik dünyasının güçlü sesi Can Gox, kısa sürede özellikle gençler tarafından beğeni toplayarak ayda 15 konser vermeye başladı ve sayısız festivale katıldı. Cover’ladığı Ahmet Kaya’nın ‘İçimde Ölen Biri’ isimli single’ıyla sevenleriyle buluşan müzisyenle Zeynep Çolak'ın röportajı HT Magazin'de yer aldı.

        Müzik yolculuğunuz nasıl başladı?

        Ortaokulda gitar kursuna gitmemle başladı. Sesimin kötü olduğunu düşündüğüm o dönemlerde yalnızca gitaristlik yapıyordum. Blues yaptığımız grupla gazetelerin düzenlediği müzik yarışmalarına katılıyorduk. Lisede, sesimin oturduğu dönemlerde konservatuvara girmek istedim ama 3 sene giremedim, “Müzik kulağın yok” dediler. Ben de özel bir üniversitede açılan caz bölümüne tam burs kazanarak gittim. Son senesinde maddi durumlardan dolayı bırakmak zorunda kaldım çünkü çalışmak zorundaydım. Türkiye’de cazla para kazanılmıyor. 12 sene bir holdingde çalıştım.

        REKLAM

        ‘MÜZİK İÇİN ÇALIŞTIĞIM İŞİ BIRAKTIM’

        Orada da müzik yapmayı sürdürdünüz tabii...

        Evet. Partiler düzenleyip konserler veriyordum. O dönemlerde ‘Kaybedenler Kulübü’nün çekimlerine başlanmıştı ve Mehmet Ada Öztekin filmin müziklerini benim yapmamı istedi. ‘Kaybedenler Kulübü’ müzik yolculuğunda kırılma noktam oldu. Film çıktıktan 2-3 ay sonra, müzik için çalıştığım işi bıraktım. Mehmet Ada Öztekin, benim ‘Haydar Haydar’ şarkımı dinledi ve ‘Kuzey Güney’ dizisinde kullanmak istedi. Seve seve kabul ettim. O da müzik yolculuğuma ayrı bir rüzgâr ekledi. Ardından 13 şarkılık ‘Yalnızım Ben’ albümü çıktı. Şarkılar çok güzel tepkiler aldı. Şimdi ise yeni single’la karşınızdayım.

        Kimlerle çalıştınız?

        Ahmet Kaya’nın ‘İçimde Ölen Biri’ parçasını eşinden özel izin alı- narak cover’ladım. Aranjede Alper Atakan’la çalıştık. Klip için tipografik olacak bir formatta çalıştık, bundan farklı bir klip daha çekeceğiz. Single önce dijital platformlarda yayınlandı.

        REKLAM

        İlk konseriniz neredeydi? Ortam nasıldı?

        Taksim’de bir mekânda ‘Kaybedenler Kulübü’nün müzikleriyle konser verildi. Kimse gelmez diye düşünüyordum fakat 1400 kişi geldi, mekâna sığmadı insanlar. Youtube’da bir hayli dinlenmiş ve çıktığı gün 650 bin kişiye ulaşmış. Bu, beni çok mutlu etti. Neşet Ertaş’ın “Türkü- nün sahibi yoktur, ben söylüyorum, ortaya bırakıyorum, birileri sahip çıkı- yordur” diye çok sevdiğim bir sözü vardır. Ben de öyle düşünüyorum, atalım hediye kutusuna, isteyen alır.

        ‘AYDA 15 KONSER VERİYORUM’

        Hiç dinlememiş birine müziğinizi nasıl anlatırsınız?

        Öz, dürüstçe sunulan... Ruhtan ve gönülden süzülerek kendimi ifade etmeye çalışıyorum.

        Geleceğe yönelik planlarınız nedir?

        2-3 ay aralıklarla single çıkarmayı düşünüyorum, arayı uzatmak istemiyorum. 2 yıl arayla albüm yapmak arayı soğutmak anlamına geliyor. Hasan Kocabıyık’la çalışıyorum, bu konuda beni iyi yerlere taşıyor. Ayda 15 konser veriyorum.

        ‘Fastival’ adı altında mini festivallerin içinde yer alıyorsunuz. Bu nasıl bir proje?

        Bazı mekânlarda 3-4 tane alternatif müzik yapan müzisyen ve gruplar çıkıyor. Büyük festivallerin verdiği tatta bir proje, aynı gün içerisinde birkaç saate sığdırılan programlarla mini festival haline geliyor. Şu an 10 noktada başladı. İçinde benimle birlikte Yüksek Sadakat, Fondip, Adamlar ve Redd gibi grupların değişimli olarak yer aldığı mini festivaller.

        REKLAM

        ‘Dijitalde alternatif müziğin önü daha açık’

        Dijital platform şu an yükselişte, single ve albümler bu platformlardan daha çok tercih ediliyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

        Hangi kitlenin internete daha yakın olduğuyla alakalı. Şu anki nesil internetle daha içli dışlı ve fiziki olarak albümü almaktan ziyade dijitalden almak daha cazip hale geliyor. Türkiye’de dijital satış- taki telif haklarının müzik yapanların da kazanması adına gelişmesi gerektiğini düşünüyorum. Dijital platformlarda alternatif müziğin önü daha açık. Özellikle üniversiteli gençler çok tercih ediyor. Desteklenmesi gereken bir alan.

        ‘Arkamdan kötü konuşulmasın’

        Soyadınızı ‘Gox’ olarak kullanıyorsunuz. Niye?

        Gox, üniversite zamanı kafalara yerleşen bir isim oldu. Soyadım Göksun ama yabancı hocalarımın çoğunlukta oluşu, İngiliz arkadaşlarımın oluşu bunu ‘Goks’a çevirdi. Ben de bunu sahne ismi olarak Can Gox’a çevirdim ve yerleşti. Esas ismim Neşet Can Göksun’dur.

        REKLAM

        Şu anda hayalini kurduğunuz konumda mısınız?

        Beklentilerimi minimumda tutuyorum ki hayal kırıklığı olmasın. Benim için beklentinin karşılığı da yolda bir selam almaktır. Hayat felsefem arkamdan kötü konuşulmaması.

        ‘Oyunculuk teklifleri alıyorum’

        ‘Kaybedenler Kulübü Yolda’ filmi geliyor. Onun müzikleri de size mi ait?

        Yine aynı ekiple, bu sefer daha çok yolda geçecek olan filmin müziklerini Toygar Işıklı’yla yapacağız. Filmde küçük bir sürprizimiz de olacak.

        Söz yazıyor musunuz?

        Yazıyorum. ‘İçimde Ölen Biri’ single’ından sonra 2 aylık bir aranın ardından gelecek olan single benim bestem olacak. ‘Kaybedenler Kulübü Yolda’ filmi için de bir bestemi verdim.

        Oyunculuk teklifi alıyor musunuz peki?

        Bu zamana kadar yalnızca müzikle ilgilendim, öyle bir deneyimim olmadı ama teklif alıyorum. Bu konuda da ilerleyen zamanlarda bir sürpriz yapabilirim.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa