Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Cam filmi yasaklandı mı? İşte cam filmi yasağı konusunda son dakika gelişmesi - Otomobil Haberleri

        Otomobil sahibi olan vatandaşlardan bazıları aracının camlarına filmi taktırıyor veya camlarının üzerine renkli film tabakaları yerleştiriyor. Ancak bu konuyla ilgili geçtiğimiz gün bir gelişme yaşandı. PekiCam filmi yasaklandı mı? Cam filmi yasak mı İşte detaylar..

        CAM FİLMİ YASAKLANDI MI? (2017)

        Araç sahibi olan vatandaşlar, estetik amacıyla veya aracın görüntüsünün daha iyi görünmesi için otomobilinin camlarına cam filmi yapıştırıyor veya renkli cam tabakaları kullanıyor. Şeffaf bir malzemeden üretilen cam filminin takıldığı cam, dışarıdan bakıldığında aracın içini göstermiyor. Günümüzde milyonlarca araçta bulunan cam filminin yasak olup olmadığı konusu uzunca bir süredir konuşulan konular arasında yer alıyor.

        Cam filmi taktıran ve araçlarında renkli cam tabakaları kullanan milyonlarca vatandaş, geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte "cam filmi yasaklandı mı?" konusunu araştırmaya başladı. Cam filmi yasağı hakkında yaşanan bu gelişmeyle birlikte sürücüler araçlarından cam filmlerini söktürmeye başladı.

        Sık sık yasaklanması gündeme gelen cam filmi, geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren bir yönetmelikle birlikte resmi olarak yasaklandı ve cam filmi kullanan araçlara artık ceza uygulanacak. İşte cam filmi yasağı hakkında son gelişmeler.

        CAM FİLMİ VE RENKLİ CAMA YASAK

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan yönetmelik değişikliğiyle araçlardacamfilmive renklicama yeniden yasak geldi.

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

        Yönetmelikle, araçlardacamfilmive renklicamkullanımına ilişkin hükümde değişiklik yapıldı. Buna göre,camfilmive renklicamkullanımında Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 63. maddesi esas alınacak.

        Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin ilgili maddesi ise "Taşıtlarıncamlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veyacamların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır" hükmünü içeriyor.

        YÜRÜRLÜĞE GİRMEDEN YASAKLANDI

        Bakanlık yetkilileri de ulusal güvenliğe ilişkin çekinceler nedeniyle söz konusu düzenlemenin yapıldığı bilgisini paylaştı.

        REKLAM

        Bakanlık, 26 Ekim 2016'da yayımladığı yönetmelikle, bir yıl sonra yürürlüğe girecek şekilde sürücülerin araçlarına onaylıcamfilmitakmasını, öncamhariç serbest bırakmıştı. Yönetmelikle,camfilmlerinin ışık yansıtma oranı için de çeşitli sınırlamalar getirilmişti. Böylece, 26 Ekim 2017 olan yürürlük tarihi gelmeden yeniden düzenleme yapılmış oldu.

        Öte yandan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Hafif Yolcu ve Ticari Araçlardan Çıkan Emisyonlar (EURO 5 ve EURO 6) Bakımından ve Araç Tamir ve Bakım Bilgilerine Erişim Konusunda Motorlu Araçların Tip Onayı ile İlgili Uygulama Usul ve Esaslarına İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

        Buna göre, tebliğ kapsamında yer alan araçların emisyon sınırları, bu sınırlara uyulması için belirlenen süreler ile tip onayı ile ilgili uygulama esaslarında bazı değişikliklere gidildi.

        OKUL SERVİSLERİ İÇİN DÜZENLEME

        Okul Servis Araçları Yönetmeliği'nde camla ilgili yer alan ifadelerde "Okul servis araçlarının camlarının üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaklanırken, iç mekanı gösteren beyaz cam dışında cam kullanılamayacağı da hükme bağlandı." kullanıldı.

        TOBFED BAŞKANI SERKAN BAKIRTAŞ: "YASAL GİRİŞİMLERİMİZİ BAŞLATACAĞIZ"

        Türkiye Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu (TOBFED) Genel Başkanı Serkan Bakırtaş,camfilmine yasak getirilmesinin mağduriyetler yaratacağını ileri sürerek, bu konuda yasal girişim başlatacaklarını bildirdi.

        Bakırtaş,camfilminin birçok faydası bulunduğunu, pek çok ülkede araçlaracamfilmitaktırmanın teşvik edildiğini kaydetti.

        REKLAM

        Yasağın çözüm olmayacağını kaydeden Bakırtaş, "İlgili bakanlığın 26 Ekim 2016'da yayımlanan yönetmeliğinde serbest bırakılancamfilmi, yönetmelikte belirtilen kontrol mekanizması ve teknik şartlar sağlanamadığı için bugün itibarıyla iptal edildi. Bu iptal, beraberinde pek çok mağduriyet getirecektir. Sektörden ekmek yiyen yüz binlerce insanın işsiz kalması, tüketicilerin araçlarındakicamfilmiyüzünden ceza ödemesi, insanların ciddi sağlık ve güvenlik problemiyle karşı karşıya kalması bunlardan en önemlisi." ifadelerini kullandı.

        Getirilen yasaklamanın işin teknik boyutlarının bilinmemesinden kaynaklandığını savunan Bakırtaş, şu bilgileri verdi:

        "Camfilmidenilince akla siyah, aracın içini göstermeyencamfilmleri geliyor. Bunun kullanılmasına biz de karşıyız. Ancak aracın içinin rahatlıkla dışarıdan görünmesini sağlayancamfilmleri mevcut. Bucamfilmlerinin UV koruması yüzde 99 oranında. Yani sağlık açısından da güvenlik açısından da uygun. Bunlara da yasak getirilmesini anlayabilmiş değiliz. TOBFED olarak bu hatadan bir an önce dönülmesi için yasal girişimlerimizi başlatacağız."

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Yönetmelikle, araçlardacamfilmive renklicamkullanımına ilişkin hükümde değişiklik yapılmıştı. Buna göre,camfilmive renklicamkullanımında Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin ilgili maddesinin "Taşıtlarıncamlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veyacamların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır." esas alınacağı belirtilmişti. Bakanlık yetkilileri, ulusal güvenliğe ilişkin çekinceler nedeniyle söz konusu düzenlemenin yapıldığı bilgisini paylaşmıştı.

        Araçlarda cam filminin kullanımının yasaklanmasının ardından birçok vatandaş, karara tepki gösterdi. Cam filmi yasağının kaldırılmasıyla ilgili sosyal medya sitelerinden görüşlerini paylaştı. Şimdi birçok vatandaş merakla "cam filmi yasağı kalkacak mı?" diye soruyor.

        TÜKETİCİ BAŞVURU MERKREZİ'NDEN CAM FİLMİ KARARINA TEPKİ

        Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren ve yönetmeliğe göre standartlara uygun olarak üretilmiş ve onaylı cam filmlerinin kullanılması mümkün hale getirilmişken, cam filmlerinin tekrar yasaklanmasına tepki gösterdi.

        Arabasında cam filmi bulunan çok sayıdaki araç sahibinin yasağın tekrar getirilmesi yüzünden mağdur olacağına işaret eden TBM Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, DHA´ya yaptığı açıklamada, "Şimdi pek çok araç sahibi cezalarla karşılaşacak, araçlarının muayenelerini yaptıramayacağı gibi trafikten de men edilebilecek. Oysa ortaya çıkan durum, kamu otoritesinin kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmemesinden kaynaklanmış, cam filminin ışık geçirgenliği ölçmek hususunda teknik alt yapıyı oluşturamayanlar faturayı tüketiciye kesmiştir." dedi.

        Vatandaşın aracında uyulması istenilen kurallara önce resmi araçların uyumlu hale getirilmesi gerektiğini söyleyen TBM Onursal Başkanı Ağaoğlu, "Pek çok resmi aracın camları içini hiç göstermeyen koyulukta film ile kaplı. Tüketiciler ise izin verilen ışık geçirgenliğine uygun film kaplatmış olduğu arabasının camı yüzünden harcadığı paranın boşa gitmesi yanında, bir de ceza müeyyidesiyle karşı karşıya kaldı. Üstelik aracın muayenesinin yapılmaması ve trafikten men edilerek bağlanması da söz konusudur. Yaz boz tahtasına dönen mevzuat derhal düzeltilmeli, çıplak gözle bile fark edilen, camları aracın içini hiç göstermeyen koyu film kaplı otomobillerin sürücülerine müdahale edilmeli, kurallara uygun cam filmi kaplatmış tüketicilerin üzerinden haksız ceza riski kaldırılmalıdır. Oto camlarında ışık geçirgenliği ölçme sistemi kurulmadı ve tüketici mağdur edildi." dedi.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa