Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Sigorta Mesleki Sorumluluk Büyük şirketlerin önerisi ile küçükler de sigortalanıyor - Sigorta Haberleri

        Türkiye'de uzun yıllardır sigorta danışmanlığı ve brokerlik hizmeti veren AonTürkiye Eş CEO’su Selda Oknas, büyük firmaların artık sigortanın önemini kavradığını ancak bu kez her hangi bir olumsuzlukta bayi ve distribütörlerinin satış yapamaması nedeniyle üretim ve kar kaybı yaşadıklarını belirterek, "Bu nedenle yeni trend büyük şirketlerin iş yaptığı diğer işletmeleri sigortalatmak. Örneğin 1999 depreminde fabrikalar ayakta kalsa da bayileri satış yapamadığı için bir çok şirket çok olumsuz etkilendi. Şimdi bunu bilen şirketler bayi ve distribütörlerini sigortalatmaya başladı. Böylece hem ana şirket risklerden arınıyor hem de ilişkili olduğu şirketler küçük meblağlarla ayakta kalıyor" dedi.

        REKLAM

        KAR TOPU ETKİSİ

        Risk yönetim algısı incelendiğinde son bir yılda müşterinin sigorta satın almaktan vazgeçmediğini gözlemlediklerini aktaran Oknas, “Ekonomimizi hızlandıracak önemli bir grup var ki o da KOBİ’lerimiz. Çünkü büyük üreticilerin ürettiği mallar; bakkallar, marketler ve bayiler gibi KOBİ’ler vasıtasıyla tüketiciye ulaşıyor. Ekonomik yavaşlama dönemlerinde ise maalesef en kırılgan halka küçük işletmeler oluyor. Bazen KOBİ’ler sigortanın pahalı bir ürün olduğunu düşünüyor ve sigorta yaptırmaktan kaçınıyor. Oysa ki küçük işletmeler ayda sadece 50 lira ödeyerek 250 bin liralık mallarını sigortalayabilirler. Sigortası bulunmayan bir bayinin yaşayacağı büyük ölçekli bir hasar sadece kendisini değil, mallarını sattığı üreticiyi de olumsuz olarak etkiliyor. Üreticilerin bu noktada KOBİ’lere bilgilendirme anlamında destek olması sigorta bilinci konusunda kar topu etkisi yaratacaktır. Buna ilaveten Aon olarak kurumlar kanalıyla küçük bayilere, KOBİ’lere ulaşıp onlara toplu sigorta paketi yapıyoruz. Hem üretici hem de bayiyi koruyarak ekonomiyi hızlandırmayı teşvik ediyoruz, buna öncülük ediyoruz” dedi.

        REKLAM

        MARKA İMAJI HERŞEY

        Aon'un her yıl yaptırdığı Global Risk Yönetimi Anketi'ne değinen Oknas, içinde bulunduğumuz dönemde dünya güçlerinin ticaret savaşlarına başladığına dikkat çekerek, bu süreçte risklerin de birbirini tetiklediğini söyledi. Ticaret savaşları arttıkça, ekonomik yavaşlamanın ve yasal ekonomik düzenlemelerin artması beklenirken, diğer yandan ülkeler arası finansal kaynak aktarımlarının da etkilendiğine işaret eden Oknas, bu süreçte banka finansmanlarının giderek zorlaştığını, bunun da ticari faaliyetlerin baskılanmasını beraberinde getirdiğini belirtti. Bu kapsamda küresel ticaret savaşlarının şirketlerin risk beklentilerinde önemli değişiklikleri beraberinde getirdiğini aktaran Oknas “64 ülkede 33 farklı sektörde faaliyet gösteren şirketlerin katılımıyla gerçekleştirilen Aon 2017 Global Risk Yönetimi Anketi’mize göre, şirketler için güncel ilk 3 risk ’marka imajı ve itibarın zedelenmesi’, ‘ekonomik yavaşlama’ ve ‘artan rekabet’. Şirketlerin 2020 yılı beklentilerinde ise bu sıralamanın ‘ekonomik yavaşlama’, ‘artan rekabet’ ve ‘inovasyon çalışmalarının başarıya ulaşılamaması’ şeklinde değiştiğini görüyoruz” dedi.

        REKLAM

        Aon Global Risk Yönetim Anketi ve İlk 10 Risk

        # 2017 Aon Global Risk Yönetimi Anketi ilk 10 Risk Sonuçları 2017 Aon Global Risk Yönetimi Anketi 2020 İlk 10 Risk Öngörüleri
        1 Marka imajı ve itibarın zedelenmesi Ekonomik yavaşlama
        2 Ekonomik yavaşlama Artan rekabet
        3 Artan rekabet İnovasyon çalışmalarının başarıya ulaşmaması
        4 Yasal düzenlemeler Yasal düzenlemeler
        5 Siber riskler Siber riskler
        6 İnovasyon çalışmalarının başarıya ulaşmaması Marka imajı ve itibarın zedelenmesi
        7 Yetenekli çalışanı elinde tutamama/kuruma çekememe Yetenekli çalışanı elinde tutamama/kuruma çekememe
        8 İş kesintisi Politik riskler
        9 Politik riskler Emtia malların fiyat riski
        10 Üçüncü şahıs sorumluluğu Yıkıcı teknolojiler/yenilikler

        EN BÜYÜK RİSK KİMYA, İNŞAAT, OTEL, MOBİLYADA

        2007 yılında yapılan global risk yönetimi anketinde 8’inci sırada yer alan ekonomik yavaşlama riskinin 2017 yılında ilk 10 risk listesinde 2’nci sıraya, 2020 yılı öngörüleri kapsamında ise 1’inci sıraya yerleştiğine dikkat çeken Oknas, şöyle konuştu: “Bu riskin 2017 yılındaki anket sonuçlarındaki yükselişinin nedenleri olarak 2016 yılının sonlarında Amerikan Merkez Bankası Fed’in faiz artırımı, özellikle Brexit oylaması sonrası döviz piyasalarındaki dalgalanmalar, ekonomideki belirsizliğin etkisiyle tüketici güveninin azalmasını gösterebiliriz. Sektörel kırılıma baktığımızda ise ekonomik yavaşlama riskinin şu sektörler için bir numaralı risk olarak tespit edildiğini görüyoruz: Kimya, inşaat, otelcilik & konaklama, kerestecilik, mobilya, kâğıt ve ambalaj, makine ve ekipman üreticiliği, demir-çelik üretimi, gayrimenkul, restoran işletmeciliği ve tekstil. Bu sektörlerde yatırım harcamaları konusu çok büyük önem arz ediyor.”

        REKLAM

        YAVAŞLAMAYA KARŞI PLAN DA YOK

        Dünya ekonomisindeki belirsizliklerin yakın zamanda ortadan kalkmayacağını söylemenin çok yanlış olmayacağını kaydeden Oknas, en dikkat çeken bulgulardan birininise ankete katılan her 10 katılımcıdan yalnızca 3’ünün “ekonomik yavaşlama” riskine yönelik bir planı olduğunu söyledi. 2009 yılında yapılan global risk yönetimi anketinde 4’üncü sırada yer alan artan rekabet riskinin de 2017 yılında ilk 10 risk listesinde 3’üncü sıraya, 2020 yılı öngörüleri kapsamında ise 2’nci sıraya yerleştiğine vurgu yapan Oknas, “Günümüzde artan rekabet sebebiyle şirketlerin gelirleri düşüyor, satış hedefleri aşağı çekiliyor veya yetenek eksikliği yaşıyorlar. Bu risk, prestijli telekomünikasyon ve sağlık hizmetleri şirketlerinden küçük perakende işletmelerine ve eğitim kurumlarına kadar tüm tür ve ölçekteki şirketleri etkiliyor.Makro düzeyde baktığımızda Dünya Ekonomi Forumu yöneticilerinin de işaret ettiğigibi yapay zeka, biyoteknoloji, robotik, nesnelerin interneti, üç boyutlu baskı gibi çığır açıcı teknolojiler,firmaların sağlıklı bir rekabet ortamı oluşturmasına katkı sağlayacaktır” dedi.Buna ek olarak 2009 yılında yapılan global risk yönetimi anketinde 15’inci sırada yer alan, 2011 yılında 6’ıncı sıraya yükseleninovasyon çalışmalarının başarıya ulaşamama riskinin, 2017 yılında ilk 10 risk listesinde 6’ncı sıraya, 2020 yılı öngörüleri kapsamında ise 3’üncü sıraya yerleştiğine dikkat çeken Oknas, büyük miktarda zaman ve maddi yatırımlara karşın şirketler için inovasyonun global olarak halen önemli bir sorun olduğunu belirtti. Oknas, sektörel kırılıma bakıldığındainovasyon çalışmalarının başarıya ulaşmaması riskinin genetik, biyoteknoloji, basım ve yayın, kauçuk plastik taş ve çimento endüstrileri, teknolojisektörleri için bir numaralı risk olarak tespit edildiğini ifade etti.

        REKLAM

        TÜRKİYE'DE KUR RİSKİ YÜKSEK

        Öte yandan Türkiye özelinde de 2018 yılının ikinci yarısı için beklentileri incelediklerini aktaran Oknas, listede ekonomik yavaşlamanın ilk sırada bulunduğunu söyledi. “Çalışmamıza cevap veren Türk şirketlerinin değerlendirme yaparken ekonomi ile ilgili kur riski, faiz, nakit akışı/likiditeyi ayrı ayrı işaret ettiğini gözlemledik” diyen Oknas, bunlar ekonomik yavaşlamanın tetiklediği riskler olarak özetlendiğinde, Türkiye için de artan rekabetin sıralamada yukarı doğru çıktığını kaydetti.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa