Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Bu yılki Paris Otomobil Fuarı'nda geneleneksel kasa tipleri öne çıktı - Otomobil Haberleri
        .png
        .png

        Bu yıl kapılarını 120'inci kez açan Paris Otomobil Fuarı, önemli yeniliklere ev sahipliği yaptı. Birçok dünya prömiyerinin gerçekleştiği fuara damgasını vuran ise 10'dan fazla önemli markanın katılmaması oldu. Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre, Aston Martin, Bentley, Fiat, Jeep, Ford, Lamborghini, Mazda, McLaren, Mitsubishi, Nissan, Rolls-Royce ve Volkswagen'in dahil olduğu 12 marka bu yılki Paris fuarına katılmamayı tercih etti. Bir yıl önce Frankfurt Otomobil Fuarı'nda da karşımıza çıkan bu tablonun kuşkusuz birden çok sebebi var. Bunlar arasında en öne çıkanı, otomobil üreticilerinin alternatif motor teknolojilerine yönelmesi ve bu gelişmeleri maliyetleri yüksek otomobil fuarları yerine görece daha az maliyetli teknoloji şovlarında sergilemeyi tercih etmesi. Bazı markalar ise, artık hiçbir fuara katılmazken, tanıtımlarını internetten yapar hale geldi.

        REKLAM

        'ALMANLAR PARİS'E FRANSIZLAR FRANKFUR'TA KATILMIYOR'

        İşin perde arkasında yatan bir diğer sebebi anlamak için ise, her iki fuara da katılmayan markalara göz atmak lazım. Bu yılki katılmayanlar listesine baktığımızda Alman Volkswagen (VW) başta olmak üzere, VW'nin sahibi olduğu Bentley ve Lamborghini göze çarpıyor. Amerikalı Ford'un yanı sıra, İtalyan Fiat, Fiat'ın sahibi olduğu Amerikalı Jeep, Japon markalar Mazda, Mitsubishi ve Nissan, Alman Bmw'nin sahibi olduğu İngiliz Rolls-Royce ve bir başka İngiliz olan Aston Martin'in katılmadığı görülüyor. Geçen yılki Frankfurt Otomobil Fuarı'na ise İngiliz Aston Martin, Fransız PSA'nın sahibi olduğu Peugeot ve DS, Japon Infiniti, Mitsubishi ve Nissan, İtalyan FCA markalarından Fiat, Jeep ve Alfa Romeo, Çinli Geely'nin sahibi olduğu İsveçli Volvo ve Alman Bmw'nin sahibi olduğu Rolls-Royce katılım sağlamamıştı.

        Her iki liste de incelendiğinde Alman ya da sahibi Alman olan markaların Paris'teki fuara katılmadığı, buna karşın Fransız markaların da Frankfurt'taki fuara katılmadığı anlaşılıyor. Bunun haricinde, listelerdeki İngiliz ve Japon markaların bazılarının ise her iki fuara da katılım göstermediği ortaya çıkıyor. Bu durumun başlıca sebebi, otomobil fuarlarının düzenlediği ülkedeki markaların şovuna dönüşüp yabancı markaların ise geri planda kalması olarak açıklanıyor. Son birkaç yıldır bu şekilde devam eden söz konusu durum, tarafsız bir bölge haline gelen Cenevre otomobil fuarını tüm markaların eşit koşullarda yarıştığı bir fuara dönüştürmüş durumda.

        GELENEKSEL KASA TİPLERİ HEMEN KAYBOLMAYACAK

        Her ne kadar 12 marka çeşitli nedenlerdendolayı Paris'e katılım sağlamazken, Alman Bmw ve Mercedes'in Mart ayında düzenlenecek Cenevre fuarını beklemeyip yeni modellerinin dünya prömiyerlerini Paris'te gerçekleştirmeyiseçmesi eski günlere dönüş olarak yorumlanabilir. Öyle ki, Paris'e damga vuran modellere bakıldığında son yıllarda alışık olduğumuz SUV furyasının aksine, geleneksel kasa tiplerindeki otomobillerin de öne çıktığını görüyoruz.

        Bmw'nin dünya lansmanını yaptığı orta sınıf sedanı 3 Serisi ve Alman markanın tanıttığı bir diğer model olan roadster Z4, Mercedes'in tanıtımını yaptığı kompakt MPV B serisi ve kompakt sedan A Serisi Sedan, artık bir station wagon haline gelen Kia CeedProceed, Skoda'nın Vision RS isimli hatcback konsepti, Toyota'nın küçük hatcback modelleri Yaris ve Corolla, Corolla'nın station wagonu ve markanın büyük boy sedanı Camry gibi modeller otomobil dünyasında halen işlerin tamamıyla SUV'lara kalmadığını bizlere gösterdi. Markaların otonom sürüş teknolojileri ile birlikte elektrikli araçlarının da şovuna dönüşen fuarda helen geleneksel kasa tiplerinin dikkat çekmesi, otomobil sektöründeki dönüşümün beklenen kadar hızlı olmayacağının sinyallerini veriyor.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa