Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Kripto Para Bitcoin ETF heyecanıyla 17 ayın zirvesini gördü! 24 Ekim 2023 Bitcoin ne kadar, kaç dolar? Bitcoin neden yükseliyor? - Kripto Para Haberleri

        SEC'in Bitcoin borsa yatırım fonlarına (ETF) onay vereceği beklentisi kripto paralarda olumlu rüzgarlar esmesine sebep oluyor.

        Dün akşama doğru 31.000 doları aşan Bitcoin bir kaç saat bu seviye etrafında dolanmasının ardından gece yarısından itibaren hızlı bir yükselişe geçti. TSİ 12.30'da 31.500 dolardan işlem gören Bitcoin 1.45'te 34.000 doların üzerine gördü.

        Ardından bu seviyeden satışlar gelmesiyle saat 2.40'ta 32.675 dolara geriledi. Ancak dünyanın en büyük kripto parasındaki hareketlilik burada sona ermedi.

        35.000 DOLARDAN DÖNDÜ

        Asya piyasalarının devreye girmesiyle yönünü yeniden yukarı çeviren Bitcoin sabaha karşı 5.25'te kısa bir süreliğine 35.000 doları gördü. Ancak bu seviyeyi kıramadı ve TSİ 7.30 itibarıyla 34.458 dolardan işlem gördü. Günlük değer kazancı yüzde 13 oldu.

        REKLAM

        2023'TE YÜZDE 107 YÜKSELDİ

        Bu büyük hareketle Bitcoin Mayıs 2022'den bu yana gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı. Söz konusu tarihten sonra kripto paralarda üst üste olumsuz gelişmeler yaşanmıştı. Luna, Three Arrows, Genesis ve FTX'in iflasları kripto paralardan büyük çıkışlara yol açmıştı. Aralık 2022'de Bitcoin 17.000 doların altını gördü.

        20223 yılına 16.600 dolar civarında başlayan Bitcoin son yaşanan yükselişle yıl genelinde dolar bazında yatırımcısına yüzde 107 kazandırmış oldu.

        SEC MAHKEME KARARINA İTİRAZ ETMEYECEK

        Kripto paralarda kasım ayı yaklaştıkça SEC'in Bitcoin ETF'lerini onaylayacağına dair beklentiler artmaya başladı. Dünyanın en büyük kripto varlık yönetim şirketlerinden olan Grayscale varolan Bitcoin fonunu yatırımcılara daha cazip olabilecek ETF'ye çevirmek için SEC'e başvurmuştu. SEC'in bu başvuruyu reddetmesi üzerine Grayscale bu kararı mahkemeye taşıdı. Ağustos ayında mahkeme kararı haksız buldu.

        Yaklaşık 2 hafta önce SEC'in mahkeme kararını temyize götürmeyeceğine dair haberler çıktı. Bu durum SEC'in Bitcoin ETF'lerini onaylamaya hazır olduğu şeklinde yorumlandı.

        Bitcoin ETF başvurusunda bulunan en dikkat çekici firmalardan birisi ise BlackRock. Yaklaşık 9 trilyon dolarlık bir varlık yöneten BlackRock haziran ayında SEC'e başvuruda bulunmuştu. BlackRock CEO'su Larry Fink geçtiğimiz hafta konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda müşterilerinden kripto varlıklara erişme konusunda büyük bir talep aldıklarını belirtti.

        DTCC SİTESİNDE LİSTELENDİ

        Dün ise Nasdaq'ın takas ve kayıt işlemlerini gerçekleştiren Depository Trust & Clearing Corp'un sitesinde (DTCC) BlackRock’ın spot Bitcoin ETF'si iShares Bitcoin Trust'ın listelendiği görüldü. Fonun IBTC koduyla sitede yer alması SEC'in onayını aldığı anlamına gelmiyor. Ancak BlacRock'ın bu kaydı yaptırması firmanın onay almayı beklediğini gösteriyor. Dolayısıyla bu listelenme piyasalarda ETF onayı beklentisini yükseltti.

        ETF BAŞVURULARI NEDEN ÖNEMLİ?

        Bitcoin ETF başvurularının onaylanması, hem piyasaya para girişinin hızlanması hem de kripto paraların küresel ölçekte meşru bir yatırım aracı olarak daha fazla kabul görmesi anlamına gelecek. Bu sebeple SEC'e yapılan başvuruların neticeleri piyasada merak ve heyecan içerisinde bekleniyor.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Selim Karahan
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa